Comisia Europeană a prezentat recent rezultatele „Anchetei” pentru TIC (tehnologia informației și comunicațiilor). Acest articol prezintă o imagine de ansamblu a rezultatelor sondajelor pentru anul 2013 cu privire la utilizarea Internetului în gospodării și de către persoanele fizice. De asemenea, prezintă o scurtă privire asupra activităților utilizatorilor de Internet și interacțiunea online a acestora cu autoritățile publice și cu serviciile publice.

   Internetul a devenit important pentru viața de zi cu zi, pentru educație, pentru relațiile de muncă și pentru integrarea în societate, permițând oamenilor să aibă acces la informații și servicii în orice moment, din aproape orice loc. Trei sferturi din persoanele fizice (75%) din UE au folosit internetul cel puțin o dată în cele trei luni anterioare studiului, iar 72% l-au folosit în mod regulat: în medie, cel puțin o dată pe săptămână, la domiciliu, la locul de muncă sau în altă parte.

Utilizarea Internetului și frecvența de utilizare de către persoane fizice, 2013 (% din total persoane fizice)

Utilizarea internetului (frecvență de utilizare)

   Există o diferență semnificativă în funcție de vârstă și nivelul de educație. 94% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani au fost utilizatorii de internet regulat, mai mult decât dublu față de proporția din grupa de vârstă 55-74 ani (46%). În mod similar, diferența se menține pentru persoanele cu un nivel ridicat de educație (93%) față de persoanele cu un nivel scăzut de educație (48%).

Persoanele fizice care au folosit Internetul în medie cel puțin o dată pe săptămână, pe grupe de vârstă și nivel de educație, UE-28, 2013 (% din total persoane fizice)

Utilizarea internetului (persoane fizice)

   Proporția persoanelor fizice care nu au utilizat niciodată Internetul s-a înjumătățit față de anul 2006 (a scăzut cu 42%), ajungând la 21% în anul 2013. Cu toate acestea, este încă cu șase puncte procentuale peste obiectivul propus pentru anul 2015, de 15%.

Persoanele fizice care nu au utilizat niciodată Internetul, UE-28, perioada 2006-2013 (% din total persoane fizice)

Utilizarea internetului (procente)

   Decalajul privind neutilizarea Internetului rămâne extrem de mare între țări. Cele mai mari procente ale populației, cu nicio experiență de utilizare a internetului – fie la domiciliu, la locul de muncă sau în altă parte), s-au înregistrat în România (42%), Bulgaria (41%) și Grecia (36%), iar cele mai mici în Danemarca și Suedia (4%), Olanda și Luxemburg (5%) și Finlanda (6%). În alte patru state membre – Italia, Cipru, Portugalia și Polonia – o treime din populație sunt neutilizatori.

Persoane care nu au utilizat niciodată Internetul, 2013 (% din total persoane fizice)

Utilizarea internetului (2013)

   Următorii indicatori arată utilizarea serviciilor oferite de autoritățile publice de către persoanele fizice și prezintă informații cu privire la satisfacția percepută pe site-uri. Ei acoperă contactele sau interacțiunile de pe site-uri cu privire la obligațiile cetățenești, drepturi, documente oficiale, serviciile publice, servicii de educație și serviciile de sănătate publică. În 2013, 41% din populația UE a contactat sau a interacționat cu autoritățile și  serviciile publice în scopuri private, de pe Internet. În general, una din cinci persoane au completat și depus diverse documente și formulare cu ajutorul Internetului. Cele mai mari procente sunt în Danemarca (66%), urmată de Olanda (57%), Suedia (46%), Finlanda (45%), Irlanda (36%), Belgia și Franța (ambele 32%), iar cele mai mici în Bulgaria (8%), Cehia (7%) și România (2%) – mai puțin de o persoană din zece.

Persoanele care au contactat sau au interacționat cu autoritățile și serviciile publice pe Internet, în scopuri private, în ultimele 12 luni, 2013 (% din total persoane fizice)

Utilizarea internetului (interacțiuni)

   Indicatori suplimentari cu privire la satisfacția utilizatorilor au arătat că aproximativ 16% au fost în mare parte mulțumiți de utilizarea serviciilor și că nu au găsit ușor informații. Iar 13% nu au fost mulțumiți de utilitatea informațiilor disponibile și 21% au fost nemulțumiți de modul de urmărire a documentele solicitate.

   Să ne miram? România ba este pe primul loc, ba pe ultimul – după caz…

Sursă: Eurostat