Se estimează că fotbalul este practicat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări, ceea ce îl face cel mai popular sport din lume. Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În anul 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial, FIFA (Fédération Internationale de Football Association), a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. Regulile sale simple și echipamentul relativ redus și ieftin, necesar practicării fotbalului, au contribuit, fără îndoială, la creșterea popularității sale. În multe zone ale lumii, fotbalul naște pasiuni enorme și joacă un rol foarte important în viața oamenilor, a comunităților locale și chiar a națiunilor. Este deseori numit cel mai popular sport din lume, fiind recunoscut în multe țări drept „sportul rege”. Numai din aceste câteva considerente, era inevitabilă să fie creată și harta mondială a fotbalului.

   În 1863, în Anglia, au fost stabilite regulile sportului rege de azi, prin denumirea Association football, un nume care a fost inventat pentru a distinge acest joc de alte forme de fotbal jucate la momentul respectiv, cum ar fi rugby. Termenul de soccer își are originea tot în Anglia, apărând pentru prima oară în anul 1880 ca o abreviere a cuvântului „association” (asociere). El este folosit astăzi în special în Canada și Statele Unite ale Americii, precum și în alte țări, cum ar fi Australia și Noua Zeelandă.

   În harta mondială a fotbalului, toate țările colorate în nuanțe de roz folosesc numele de fotbal sau alte traduceri adiacente. Toate țările colorate în nuanțe de albastru folosesc denumirea de soccer sau alte nume derivate, pe când țările marcate cu nuanțe de verde (Japonia, Coreea, țările din Oceania, Asia de Sud-Vest și chiar Italia) au adoptat un alt nume, cu totul diferit.

Harta mondială a fotbalului

   Iată cum arată harta fotbalului la nivelul Europei:

Harta europeană a fotbalului

   Până la urmă, fotbalul rămâne fotbal.