Cercetările asupra emoțiilor umane au demonstrat că provoacă o serie de modificări fiziologice, cum ar fi palmele transpirate în timpul unui examen dificil sau un puls accelerat la auzirea unui zgomot ciudat pe timp de noapte. Dar alte noi cercetări au arătat că stările emoționale sunt universal asociate cu anumite senzații corporale, indiferent de cultura sau naționalitatea indivizilor. Astfel, a fost realizat atlasul senzațiilor corporale.

   Mai multe persoane din Finlanda, Suedia și Taiwan au participat la experimente care au vizat cartografierea senzațiile lor corporale în funcție de emoții specifice. Participanții au vizualizat clipuri video, expresii faciale și au ascultat diferite texte sau cuvinte care provoacă diverse emoții. Cercetătorii au măsurat, prin colorarea unei siluete generată de calculator, zonele care au suferit o creștere a senzației corporale și au marcat, de asemenea, zonele în care senzațiile au fost scăzute, la privirea sau ascultarea materialelor prezentate. Astfel, s-a obținut o bază largă de date care prezintă un răspuns corporal, atât pozitiv cât și negativ, la emoții diferite: atlasul senzațiilor corporale.

Atlasul senzațiilor corporale - Senzații corporale

   Există zone distincte pentru fiecare emoție testată, cum ar fi fericirea, disprețul și iubirea, care nu se modifica, în ciuda diferențelor culturale și lingvistice ale respondenților. Deși fiecare emoție a produs o hartă specifică de senzație corporală, au fost identificate unele zone care se suprapun. Emoțiile de bază, cum ar fi supărarea și frica (teama), au provocat o creștere a senzațiilor în zona pieptului și mai sus, corespunzând cu creșterea pulsului și a respirației. Fericirea a fost singura emoție testată, care a crescut senzația în tot corpul, iar iubirea se pare că nu provoacă o senzație semnificativă asupra picioarelor.