Au existat mai multe evenimente notabile care au dominat anul 2013, iar fotografi din întreaga lume au imortalizat multe imagini de actualitate. Am încercat să realizez o scurtă listă de fotografii cu semnificație culturală, cu valoare de știre și cu evenimente deosebite, un fel de „felii din viață” pentru anul 2013.

Anul 2013 în imagini 1Adepții hinduși se scaldă în apele râului sfânt – Gange, în luna ianuarie, în India. Maha Kumbh Mela are loc la fiecare 12 ani, fiind considerată fi cea mai mare adunare religioasă de pe Pământ, participând peste 100 de milioane de oameni, care sărbătoresc mai mult de 55 de zile.

Anul 2013 în imagini 23.500 de cupluri din 200 de țări din întreaga lume au luat parte la o ceremonie de nuntă, realizată în masă, pe 17 februarie în Gapyeong-gun, Coreea de Sud.

Anul 2013 în imagini 14Ouă de Paște atârna în copaci. Pensionarii Volker și Christa Kraft au decorat gradina cu 10.000 de ouă de Paști, pe 24 martie, în Saalfeld, Germania. Familia a început decorarea unui măr cu ouă pictate în grădina lor, în 1965, ca distracție pentru copii și nepoți. Acum a devenit un obicei care atrage mii de vizitatori și turiști anual.

Anul 2013 în imagini 3Papa Francisc a trecut prin valuri de mulțime pentru a ajunge la prima sa Liturghie, în Piața Sf. Petru de la Vatican, pe 19 martie (anul 2013).

Anul 2013 în imagini 15Englezii au luat parte la o bătaie generală cu perne în Trafalgar Square, pe 6 aprilie, la Londra. Alte „lupte” publice au fost organizate în numeroase orașe din întreaga lume, ca parte a mișcării International Pillow Fight Day.

Anul 2013 în imagini 4Înmormântarea fostului premier britanic Margaret Thatcher a avut loc la 17 aprilie la Catedrala St. Paul din Londra. Imaginea luată din partea de sus a cupolei catedralei scoate în evidență cele două scaune roșii rezervate pentru Regina Elisabeta și prințul Philip. Lângă ei au fost prim-ministrul britanic David Cameron și alți foști miniștri, în timp ce familia lui Thatcher era așezată pe rândul din față, în dreapta imaginii.

Anul 2013 în imagini 16O activistă a grupului ucrainean pentru drepturile femeilor încearcă să-l atace pe președintele rus, Vladimir Putin, care era împreună cu cancelarul german Angela Merkel, în timpul vizitei la expoziția industrială „Hannover Messe”, pe 8 aprilie, în Hanovra, Germania.

Anul 2013 în imagini 17Voluntari și echipe de salvare caută supraviețuitori după ce o clădire de opt etaje s-a prăbușit în Savar, la periferia orașului Dhaka, din Bangladesh, la 25 aprilie. Dezastrul a ucis peste 1.000 de oameni și peste 2.500 au fost rănite.

Anul 2013 în imagini 5Pentru a sărbători cea de a 50-a aniversare sau ceea ce au numit „100 de ani de inovație în jumătate din timp”, Lamborghini a organizat cea mai mare adunare a mașinilor sale realizată vreodată, pentru timp de șase zile. La Milano, pe 7 mai, s-au strâns peste 350 de automobile, cu proprietari din 27 de țări, pentru un „Grande Giro”.

Anul 2013 în imagini 18Vizitatorii au adorat instalația „Rain Room” de la Muzeul de Artă Modernă din Manhattan (MoMA) pe 15 mai, la New York. Instalația are 465 de metri pătrați, creând o ploaie continuă, care se oprește numai în zonele pe unde merg oamenii, vizitatorii rămânând perfect uscați. Se eliberează 985 de litri de apă pe minut în jurul vizitatorilor, ca o ploaie intensă.

Anul 2013 în imagini 19Dunărea a provocat inundații în orașul istoric Passau, la 6 iunie, Germania de est și de sud suferind cele mai grave inundații din ultimii 400 de ani. Cel puțin patru persoane au murit și zeci de mii au fost evacuate din casele lor.

Anul 2013 în imagini 20Studenți și elevi invadează o stație de metrou în timpul unui protest, la 19 iunie, în Brasilia, Brazilia. Protestele s-au declanșat după majorarea tarifelor de transport din Sao Paulo și au avut loc în majoritatea orașelor, manifestanții cerând combaterea corupției și alocarea de sume mai mari pentru programe sociale.

Anul 2013 în imagini 6Andy Murray sărută trofeul după ce a câștigat finala de simplu masculin la Wimbledon, Londra (7 iulie, anul 2013). Murray este primul britanic care reușește să câștige la Wimbledon după 77 de ani.

Anul 2013 în imagini 21Accidentul de tren din gara Bretigny-sur-Orge, în apropiere de Paris, la 12 iulie. Au murit șapte persoane și au fost zeci de răniți, după ce garnitură de tren de mare viteză a deraiat.

Anul 2013 în imagini 7Prințul William și ducesa de Cambridge, Kate, prezintă prima dată fotografilor, pe 23 iulie, noul moștenitor al coroanei britanice.

Anul 2013 în imagini 8Nava de croazieră Costa Concordia a fost repusă pe linia de plutire în septembrie, în  urma unuia dintre cele mai dificile și costisitoare proiecte de recuperare efectuate vreodată.

Anul 2013 în imagini 9Polițiștii belgieni au fost acoperiți cu spumă, în centrul orașului Bruxelles, pulverizată de către pompierii belgieni în timpul unui protest pentru condiții de muncă mai bune, în luna octombrie.

Anul 2013 în imagini 10Taifunul Haiyan, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată, a ucis mai mult de 10.000 de oameni în Filipine. El a distrus, în luna noiembrie, aproximativ 75 la sută din tot cea întâlnit în calea sa și sute de mii de oameni fără adăpost.

Anul 2013 în imagini 22Ucrainenii se roagă la un monument religios cu vedere spre Piața Independenței, pe 4 decembrie, la Kiev. Mii de oameni au protestat împotriva deciziei guvernului și a  președintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a suspenda un acord comercial și de parteneriat cu Uniunea Europeană, în favoarea stimulentelor din Rusia.

Anul 2013 în imagini 11Zimbabwe este condusă de către unul dintre cele mai odioși dictatori din lume, Robert Mugabe și are mai mult de 1 milion de cetățeni care au SIDA. Inflația a ajuns de necontrolat, guvernul a emis o nouă bancnotă cu valoarea de 100 miliarde dolari locali.

Anul 2013 în imagini 12O mașină Aston Martin Vanquish este inspectată la mână într-un stand de lumină la sediul companiei și de producție, la Gaydon, Anglia. Firma britanică a sărbătorit aniversarea a 100 de ani.

Anul 2013 în imagini 13O unitate militară ia parte la un exercițiu de dimineață, în provincia Heilongjiang din China. Temperatura este sub -30 de grade Celsius. Cu cântec, înainte marș!

Sursă: Internet