Oricine știe că bărbații și femeile sunt două entități diferite. Construcția fizică și caracteristicile sexuale se impun ca evidente, dar există o mulțime de alte diferențe mai subtile între sexe. Pornind de aici, mai multe studii efectuate de-a lungul anilor referitoare la anatomia genurilor au dezvăluit câteva lucruri generale, incontestabile.

 • Bărbații sunt, în medie, cu 15% mai mari decât femeile.
 • Pe lângă că scheletul bărbaților este mai mare, stratul exterior al oaselor este în general mai gros la bărbați decât la femei, așa că bărbații sunt mai puțin predispuși la fracturi. Pentru femei acest lucru se agravează după menopauză, deoarece oasele lor devin mai subțiri, pierzând efectul protector al estrogenului. De asemenea, deschiderea dintre oasele pelviene ale femeilor este mai mare, pentru a permite copiilor să se nască. Dezavantajul este că dacă mușchii pelvieni devin apoi slabi, femeile sunt predispuse la prolaps.

Anatomia genurilor - Schelet

 • Inima femeilor este aproximativ două treimi ca mărime față de cea a bărbatului și bate cu o frecvență mai mică:  în medie, în jur de 72 de bătăi pe minut (80 de bătăi pe minut la bărbați). De asemenea, femeile au un ritm cardiac neregulat, cunoscut sub numele de fibrilație atrială și arterele femeilor sunt în general mai mici decât cele ale bărbaților. De aceea, femeile sunt supuse la riscuri mai mari odată cu înaintarea în vârstă: hipertensiune arterială, după menopauză și risc de accident vascular cerebral, având un eșec mai mare la operațiile de inimă.
 • Femeile au o capacitate mai mare de a vedea tonuri subtile și nuanțe, deoarece ochii lor au mai multe gene cu „viziune de culoare”. Aceste gene, localizate în cromozomii X (bărbații au un cromozom X, iar femeile au doi), le ajută să recunoască culori diferite, nuanțe și tonuri de culoare diferite, pe care bărbații nu le observă. Având mai puține gene, înseamnă că bărbații au o șansă mai redusă de a distinge culorile, iar dacă o femeie are gene lipsă sau deteriorate, ea are un „back-up” situat pe cel de-al doilea cromozom X. De fapt, opt din 100 de bărbați și doar una din 100 de femei sunt afectați de daltonism.

Anatomia genurilor - Culori

 • Nasul bărbaților este cu până la 10% mai mare, deoarece masculii au nevoie de mai mult oxigen decât femeile. Bărbații au, în general, masa musculară mai mare, ceea ce necesită mai mult oxigen transportat în sânge pentru întreținere. Diferențele de mărime ale nasului devin evidente în jurul vârstei 11 ani.
 • Ficatul feminin, deși proporțional mai mic decât cel al bărbatului, funcționează la fel de eficient, cu excepția cazului de descompunere a alcoolului. Ficatul femeilor conține niveluri mai mici ale enzimei numită dehidrogenază, responsabilă cu descompunerea alcoolului. Prin urmare, o femeie va absorbi mai mult alcool în sânge decât un bărbat, chiar dacă ficatul are aceiași mărime și cantitatea de băutura este identică, resimțind efectele alcoolului mai repede.
 • Deși femeile sunt mai mici decât bărbații, colonul lor are aceeași dimensiune. Acest lucru ajută corpul să absoarbă mai multe lichide în timpul sarcinii, dar totodată femeile sunt mai predispuse la balonare. De asemenea, femeile se simt mai „pline” mult mai repede decât bărbații atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente.
 • Capacitatea pulmonară a femeilor este cu aproximativ 30 la sută mai mică decât cea a bărbaților. Mușchii pulmonari ai femeilor lucrează mai mult, deoarece plămânii sunt mai mici și căile respiratorii mai înguste, putând avea probleme respiratorii mai frecvente decât bărbații după un efort deosebit.
 • Femeile au ligamentele mai laxe decât bărbații. Acest lucru ajută pelvisul să se extindă mai ușor în timpul nașterii și le oferă în general o gamă mai largă de mișcare, dar poate fi și un dezavantaj, însemnând un risc mai mare de leziuni.
 • Vezicile urinare au aceiași proporție, dar mărimea uretrei (tubul pe care se scurge urina din vezica urinară) este total diferită: circa 3 -5 cm în lungime la femei, în timp ce la bărbați poate ajunge la 14 – 18 cm. De aceea, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare.
 • Femeile au tendința de a lua în greutate mai ușor. Bărbații au tendința de a pune grăsimea în jurul mijlocului (burtă sau grăsime viscerală), în timp ce femeile au tendința de a o acumula în jurul coapselor și a șoldurilor. Având o masă musculară mai mare, bărbații ard caloriile mai eficient. De aceea, bărbații, care au aceiași greutate ca a unei femei, pot mânca mai mult cu aproximativ 300 de calorii pe zi, fără a lua în greutate (rata metabolismului lor este mai mare).

Anatomia genurilor - Burtă-coapse și șolduri

 • Femeile sunt mai vulnerabile la apariția ridurilor, deoarece au pielea mai subțire. Pielea lor devine mai subțire pentru că pierde colagen (o proteină care conferă pielii susținere și elasticitate) odată cu înaintarea în vârstă și sunt mai multe șanse de a dezvolta riduri. Bărbații au o densitate mai mare de colagen, motiv pentru care arată mai tineri pentru mai mult timp.
 • Bărbații au voci mai profunde, mai grave, deoarece corzile lor vocale sunt mai lungi și mai groase. Totuși, această diferență se uniformizează după menopauză, când lipsa estrogenului provoacă umflarea corzilor vocale, schimbând glasul feminin. Mărul lui Adam, o bucată de cartilaj în partea din față a glandei tiroide care protejează corzile vocale, iese în evidență mai mult la bărbați.
 • Femeile au un sistem imunitar mai activ, fiind mai bine pregătite pentru a lupta împotriva infecțiilor și trupurile lor suferă mai puține daune după o infecție. Cu toate acestea, femeile sunt mai vulnerabile la boli autoimune. Alte cercetări au constatat că sistemul imunitar feminin îmbătrânește mult mai lent, ceea ce ar putea explica de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații.
 • Un studiu de anul acesta a demonstrat diferențele dintre creierul masculin și cel feminin: femeile pot întreprinde mai multe sarcini complexe deodată, pe când bărbații se concentrează mai bine pe o singură sarcină.

2 lucruri deodată


Alte articole captivante


ANTRENAMENTUL CREIERULUI ONLINE      Mulți oameni la vârsta de mijloc încep să observe că memoria și claritatea mentală nu sunt ceea ce au fost cândva. Nu își pot aminti brusc unde au pus cheile doar cu un moment în urmă, numele unei vechi cunoștințe sau numele unui trupe de muzică. În mod aparent nevinovat, această pierdere de concentrare mentală poate avea un impact negativ asupra noastră din punct de vedere social, profesional și în ge...
BÂRFA BÂRFELOR      Un nou studiu realizat de olandezi sugerează ca bârfele sunt de fapt bune pentru stima de sine, deoarece ne permit să ne comparăm cu alții și, atât bârfele pozitive cât și cele negative la adresa unui individ, stimulează auto-reflecția și auto-evaluarea.      Probabil născută și călită în sistemul sofisticat al bârfelor românești, Elena Martinescu de la Universitatea din Groningen, a declarat: femeile...
ELIXIRUL VIEȚII POATE FI O BACTERIE      Elixirul vieții, o băutură cu proprietăți miraculoase, a fost căutat de alchimiști încă din Evul Mediu pentru viața (tinerețea) veșnică. Cercetătorii ruși au anunțat că o simplă bacterie, denumită Bacillus F, poate fi secretul în creșterea longevității și stimularea sistemului imunitar.      Bacteria, care are vârsta de 3,5 milioane de ani, a fost descoperită în 2009 de Anatoli Brouchkov, un cercetăto...
POSTERE 5      Cred că astea sunt ultimele postere (postere 5). Primul îmi place cel mai mult, iar al doilea este personalizat. Cum am mai zis, la preambul nu renunț!      Posterele pot fi folosite în multe scopuri, fiind de multe ori modalități de promovare ale ideilor și programelor celor ce se ocupă cu publicitatea, în special pentru evenimente muzicale sau filme, propaganda sau a unor diverse grupări ce încearcă...
CELE MAI PRIMITOARE ȚĂRI      Forumul Economic Mondial (The World Economic Forum – WEF) este o organizație internațională independentă, non-profit, cu sediul în Elveția, care s-a angajat să îmbunătățească starea națiunilor din lume la nivel global și regional.      Analizând gradul de atractivitate și de competitivitate al mai multor țări pe piața turistică, WEF a luat în considerare, printre altele, și modul în care localnicii pr...
TEST DE EVALUARE A VEDERII      Acest test de evaluare a vederii este o aplicație relativ recentă disponibilă gratuit pe Facebook, Android, iOS și pe browserele de pe desktop, numită Kuku Kube, care are un nivel surprinzător de dificil. Acest test de evaluare a vederii are la bază capacitatea utilizatorilor de a distinge nuanțele de culoare.      Testul de acuratețe vizuală începe începe cu doar patru pătrate colorate, dintre care u...
BIBLIOTECA FĂRĂ CĂRȚI      În toamna acestui an în orașul San Antonio va fi inaugurată prima bibliotecă din lume care nu are nici o carte fizică și care va purta numele BiblioTech. Ea va face parte dintr-un întreg sistem de biblioteci și librarii publice fără cărți, care se va întinde în tot Texasul, SUA.      Biblioteca îți permite să împrumuți cărți electronice după aceiași metodă după care împrumuți cărți obișnuite într-o ...
FOTOGRAFII LA MOMENTUL POTRIVIT      Este momentul potrivit pentru această serie impresionantă de poze?      M-am gândit puțin cum să intitulez această colecție de fotografii pe care le-am strâns în decurs de câteva luni, de ici, de colo, și, ulterior, de câte ori am avut ocazia, am mai adăugat alte poze cu această temă. Cred că “momentul potrivit” este expresia adecvată, corectă, pentru că potrivit are mai multe sensuri: bine ales, aran...
FRUCTE NECUNOSCUTE LA NOI      Magazinele de specialitate și supermarket-urile din Europa extind în mod constant selecțiile lor de fructe exotice sau de pe alte continente. Cu toate acestea, există încă o mulțime de fructe puțin frecvente, mai ales aici, la noi, care sunt de bază pe alte piețe alimentare din lume. Iată câteva dintre ele, despre care, probabil, nu aveți informații mai deloc. 1. Sugar apple (mărul de zahăr)      Măr...
TRANSPORTURI EXCEPȚIONALE      Avântul tehnologiei în majoritatea domeniilor a impus necesitatea realizării unor transporturi de excepție, total atipice sau în doar două cuvinte transporturi excepționale. Transportul cu vehicule cu mase și/sau dimensiuni depășite sunt cunoscute de mai toată lumea sub denumirea generică de transporturi agabaritice sau chiar sub denumirea de transporturi speciale.      Nu mi-am propus aici să vorbesc...