Oricine știe că bărbații și femeile sunt două entități diferite. Construcția fizică și caracteristicile sexuale se impun ca evidente, dar există o mulțime de alte diferențe mai subtile între sexe. Pornind de aici, mai multe studii efectuate de-a lungul anilor referitoare la anatomia genurilor au dezvăluit câteva lucruri generale, incontestabile.

 • Bărbații sunt, în medie, cu 15% mai mari decât femeile.
 • Pe lângă că scheletul bărbaților este mai mare, stratul exterior al oaselor este în general mai gros la bărbați decât la femei, așa că bărbații sunt mai puțin predispuși la fracturi. Pentru femei acest lucru se agravează după menopauză, deoarece oasele lor devin mai subțiri, pierzând efectul protector al estrogenului. De asemenea, deschiderea dintre oasele pelviene ale femeilor este mai mare, pentru a permite copiilor să se nască. Dezavantajul este că dacă mușchii pelvieni devin apoi slabi, femeile sunt predispuse la prolaps.

Anatomia genurilor - Schelet

 • Inima femeilor este aproximativ două treimi ca mărime față de cea a bărbatului și bate cu o frecvență mai mică:  în medie, în jur de 72 de bătăi pe minut (80 de bătăi pe minut la bărbați). De asemenea, femeile au un ritm cardiac neregulat, cunoscut sub numele de fibrilație atrială și arterele femeilor sunt în general mai mici decât cele ale bărbaților. De aceea, femeile sunt supuse la riscuri mai mari odată cu înaintarea în vârstă: hipertensiune arterială, după menopauză și risc de accident vascular cerebral, având un eșec mai mare la operațiile de inimă.
 • Femeile au o capacitate mai mare de a vedea tonuri subtile și nuanțe, deoarece ochii lor au mai multe gene cu „viziune de culoare”. Aceste gene, localizate în cromozomii X (bărbații au un cromozom X, iar femeile au doi), le ajută să recunoască culori diferite, nuanțe și tonuri de culoare diferite, pe care bărbații nu le observă. Având mai puține gene, înseamnă că bărbații au o șansă mai redusă de a distinge culorile, iar dacă o femeie are gene lipsă sau deteriorate, ea are un „back-up” situat pe cel de-al doilea cromozom X. De fapt, opt din 100 de bărbați și doar una din 100 de femei sunt afectați de daltonism.

Anatomia genurilor - Culori

 • Nasul bărbaților este cu până la 10% mai mare, deoarece masculii au nevoie de mai mult oxigen decât femeile. Bărbații au, în general, masa musculară mai mare, ceea ce necesită mai mult oxigen transportat în sânge pentru întreținere. Diferențele de mărime ale nasului devin evidente în jurul vârstei 11 ani.
 • Ficatul feminin, deși proporțional mai mic decât cel al bărbatului, funcționează la fel de eficient, cu excepția cazului de descompunere a alcoolului. Ficatul femeilor conține niveluri mai mici ale enzimei numită dehidrogenază, responsabilă cu descompunerea alcoolului. Prin urmare, o femeie va absorbi mai mult alcool în sânge decât un bărbat, chiar dacă ficatul are aceiași mărime și cantitatea de băutura este identică, resimțind efectele alcoolului mai repede.
 • Deși femeile sunt mai mici decât bărbații, colonul lor are aceeași dimensiune. Acest lucru ajută corpul să absoarbă mai multe lichide în timpul sarcinii, dar totodată femeile sunt mai predispuse la balonare. De asemenea, femeile se simt mai „pline” mult mai repede decât bărbații atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente.
 • Capacitatea pulmonară a femeilor este cu aproximativ 30 la sută mai mică decât cea a bărbaților. Mușchii pulmonari ai femeilor lucrează mai mult, deoarece plămânii sunt mai mici și căile respiratorii mai înguste, putând avea probleme respiratorii mai frecvente decât bărbații după un efort deosebit.
 • Femeile au ligamentele mai laxe decât bărbații. Acest lucru ajută pelvisul să se extindă mai ușor în timpul nașterii și le oferă în general o gamă mai largă de mișcare, dar poate fi și un dezavantaj, însemnând un risc mai mare de leziuni.
 • Vezicile urinare au aceiași proporție, dar mărimea uretrei (tubul pe care se scurge urina din vezica urinară) este total diferită: circa 3 -5 cm în lungime la femei, în timp ce la bărbați poate ajunge la 14 – 18 cm. De aceea, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare.
 • Femeile au tendința de a lua în greutate mai ușor. Bărbații au tendința de a pune grăsimea în jurul mijlocului (burtă sau grăsime viscerală), în timp ce femeile au tendința de a o acumula în jurul coapselor și a șoldurilor. Având o masă musculară mai mare, bărbații ard caloriile mai eficient. De aceea, bărbații, care au aceiași greutate ca a unei femei, pot mânca mai mult cu aproximativ 300 de calorii pe zi, fără a lua în greutate (rata metabolismului lor este mai mare).

Anatomia genurilor - Burtă-coapse și șolduri

 • Femeile sunt mai vulnerabile la apariția ridurilor, deoarece au pielea mai subțire. Pielea lor devine mai subțire pentru că pierde colagen (o proteină care conferă pielii susținere și elasticitate) odată cu înaintarea în vârstă și sunt mai multe șanse de a dezvolta riduri. Bărbații au o densitate mai mare de colagen, motiv pentru care arată mai tineri pentru mai mult timp.
 • Bărbații au voci mai profunde, mai grave, deoarece corzile lor vocale sunt mai lungi și mai groase. Totuși, această diferență se uniformizează după menopauză, când lipsa estrogenului provoacă umflarea corzilor vocale, schimbând glasul feminin. Mărul lui Adam, o bucată de cartilaj în partea din față a glandei tiroide care protejează corzile vocale, iese în evidență mai mult la bărbați.
 • Femeile au un sistem imunitar mai activ, fiind mai bine pregătite pentru a lupta împotriva infecțiilor și trupurile lor suferă mai puține daune după o infecție. Cu toate acestea, femeile sunt mai vulnerabile la boli autoimune. Alte cercetări au constatat că sistemul imunitar feminin îmbătrânește mult mai lent, ceea ce ar putea explica de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații.
 • Un studiu de anul acesta a demonstrat diferențele dintre creierul masculin și cel feminin: femeile pot întreprinde mai multe sarcini complexe deodată, pe când bărbații se concentrează mai bine pe o singură sarcină.

2 lucruri deodată


Alte articole captivante


CEL MAI MIC PISTOL DIN LUME      În Elveția a fost produsă cea mai mică armă din lume, respectiv cel mai mic pistol. Aceasta are denumirea nesemnificativă C1ST și este un revolver care cântărește numai 20 de grame, are 5,5 cm în lungime, 3,5 cm în lățime și doar 1 cm grosime. Nu vă gândiți că este un revolver de jucărie! Aceasta miniatură are toate caracteristicile unui pistol normal, funcționează și poate folosi muniție adevărată, ca...
CELE MAI MARI COMPANII DIN CHINA      Primele cinci mari companii din China și-au păstrat locurile fruntașe în clasamentul celor mai valoroase branduri chineze. Toate cele cinci și-au crescut valoarea activelor față de anul trecut, dar China Mobile a excelat, mărindu-și valoarea cu aproape 5,5 miliarde de euro. Alibaba (cel mai mare site chinezesc de comerț electronic; compania a fost înființată în anul 1999, cu o investiție inițială de 25...
CELE MAI SCUMPE FILME DIN LUME      Un film care se vrea de succes la Hollywood necesită de multe ori o mulțime de bani. În timp ce majoritatea filmelor, considerate ulterior de bună calitate, nu au întotdeauna un buget de producție mare, alte filme de succes sunt extrem de costisitoare. De exemplu, primele 30 cele mai scumpe filme realizate vreodată au avut costuri de producție de peste 200 milioane dolari americani.      Am inclus mai...
WASH-it      Poate inspirat din avertismentele de secetă și de memento-ul "folosiți apa cu înțelepciune", niște inventatori turci au conceput o mașină de spălat care are și duș (sau invers). Combinația aceasta se numește "Wash-it" și permite utilizatorilor să-și spele hainele în timp ce ei fac duș, în scopul de a economisi apă. Echipa de designeri a declarat: "Washit este un produs care ne schimbă rutina de zi cu z...
SER ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE      Într-o piață deja saturată de produse "anti-îmbătrânire", Yves Saint Laurent a venit cu o ofertă de ultimă oră: o colecție de produse, care pretinde că dă timpul înapoi, prin “lumina Creatorului” (Forever - Light Creator), prima formulă din lume protejată de treisprezece brevete. Produsele au creat o mică isterie, cu o listă de așteptare de mii de oameni și o linie telefonică dedicată, pentru ca YSL să...
PENIS DIN PUI CU GARNITURĂ      O femeie din China, cu un simt practic remarcabil, îndrăzneață, necuviincioasă sau nerușinată în sensul obraznic al cuvântului, nu poate trăi fără să vadă un penis, nici măcar în farfurie. Ea și-a deschis un restaurant în care produsele seamănă ca două picături de apă, din fântâni sau izvoare diferite, cu falusurile, ca să mă exprim „academic”. Adică vinde un penis din pui cu diverse garnituri.     ...
RETRO – anii 1900     Poate cuvântul retro nu pare potrivit, deoarece nu reflectă toate preferințele dintr-o anumită perioadă (activități, comportament general, modă, muzică, stil, etc.), dar l-am ales pentru că marchează și o întoarcere în urmă sau îndărăt, cum îi place să spună unui om deosebit pentru mine. Această întoarcere în timp, prin câteva fotografii ale vremii, aș vrea să formeze, cât de cât, imaginea unor vremuri ...
CĂSĂTORIA ȘI BĂUTURA      Consumul exagerat de alcool este o o mare preocupare în societățile occidentale, care doresc să crească nivelul de sănătate publică. Un nou studiu realizat în Norvegia, la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, realizat pe aproape 20 000 de cupluri, a descoperit că perechile care beau cantități similare de alcool sunt mai compatibile sau că soții și soțiile care au consumat alcool moderat au o rată ...
POST-IT CU DATE      Transferul de date din/la calculatorul dumneavoastră ar putea fi în curând extrem de  simplu, prin folosirea unui post-it cu date. Oameni de știință pricepuți au creat dispozitive de stocare a datelor care arată ca etichetele cu lipici, cunoscute sub denumirea de post-it. Transferul de fișiere se face pur și simplu prin lipirea (fixarea) post-it-ului cu memorie pe partea din față a unui calculator sau ...
COMENTARII LA YOUTUBE      YouTube face viața grea utilizatorilor care au postat comentarii negative și răutăcioase la imaginile vizionate și s-au ascuns în spatele anonimatului. Site-ul video începe sa ceara utilizatorilor numele complet atunci când fac comentarii și descărca clipuri. În locul unui pseudonim, compania YouTube dorește numele complet al utilizatorului, asociat cu imaginea folosită pe contul  Google+. Această măsu...