Oricine știe că bărbații și femeile sunt două entități diferite. Construcția fizică și caracteristicile sexuale se impun ca evidente, dar există o mulțime de alte diferențe mai subtile între sexe. Pornind de aici, mai multe studii efectuate de-a lungul anilor referitoare la anatomia genurilor au dezvăluit câteva lucruri generale, incontestabile.

 • Bărbații sunt, în medie, cu 15% mai mari decât femeile.
 • Pe lângă că scheletul bărbaților este mai mare, stratul exterior al oaselor este în general mai gros la bărbați decât la femei, așa că bărbații sunt mai puțin predispuși la fracturi. Pentru femei acest lucru se agravează după menopauză, deoarece oasele lor devin mai subțiri, pierzând efectul protector al estrogenului. De asemenea, deschiderea dintre oasele pelviene ale femeilor este mai mare, pentru a permite copiilor să se nască. Dezavantajul este că dacă mușchii pelvieni devin apoi slabi, femeile sunt predispuse la prolaps.

Anatomia genurilor - Schelet

 • Inima femeilor este aproximativ două treimi ca mărime față de cea a bărbatului și bate cu o frecvență mai mică:  în medie, în jur de 72 de bătăi pe minut (80 de bătăi pe minut la bărbați). De asemenea, femeile au un ritm cardiac neregulat, cunoscut sub numele de fibrilație atrială și arterele femeilor sunt în general mai mici decât cele ale bărbaților. De aceea, femeile sunt supuse la riscuri mai mari odată cu înaintarea în vârstă: hipertensiune arterială, după menopauză și risc de accident vascular cerebral, având un eșec mai mare la operațiile de inimă.
 • Femeile au o capacitate mai mare de a vedea tonuri subtile și nuanțe, deoarece ochii lor au mai multe gene cu „viziune de culoare”. Aceste gene, localizate în cromozomii X (bărbații au un cromozom X, iar femeile au doi), le ajută să recunoască culori diferite, nuanțe și tonuri de culoare diferite, pe care bărbații nu le observă. Având mai puține gene, înseamnă că bărbații au o șansă mai redusă de a distinge culorile, iar dacă o femeie are gene lipsă sau deteriorate, ea are un „back-up” situat pe cel de-al doilea cromozom X. De fapt, opt din 100 de bărbați și doar una din 100 de femei sunt afectați de daltonism.

Anatomia genurilor - Culori

 • Nasul bărbaților este cu până la 10% mai mare, deoarece masculii au nevoie de mai mult oxigen decât femeile. Bărbații au, în general, masa musculară mai mare, ceea ce necesită mai mult oxigen transportat în sânge pentru întreținere. Diferențele de mărime ale nasului devin evidente în jurul vârstei 11 ani.
 • Ficatul feminin, deși proporțional mai mic decât cel al bărbatului, funcționează la fel de eficient, cu excepția cazului de descompunere a alcoolului. Ficatul femeilor conține niveluri mai mici ale enzimei numită dehidrogenază, responsabilă cu descompunerea alcoolului. Prin urmare, o femeie va absorbi mai mult alcool în sânge decât un bărbat, chiar dacă ficatul are aceiași mărime și cantitatea de băutura este identică, resimțind efectele alcoolului mai repede.
 • Deși femeile sunt mai mici decât bărbații, colonul lor are aceeași dimensiune. Acest lucru ajută corpul să absoarbă mai multe lichide în timpul sarcinii, dar totodată femeile sunt mai predispuse la balonare. De asemenea, femeile se simt mai „pline” mult mai repede decât bărbații atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente.
 • Capacitatea pulmonară a femeilor este cu aproximativ 30 la sută mai mică decât cea a bărbaților. Mușchii pulmonari ai femeilor lucrează mai mult, deoarece plămânii sunt mai mici și căile respiratorii mai înguste, putând avea probleme respiratorii mai frecvente decât bărbații după un efort deosebit.
 • Femeile au ligamentele mai laxe decât bărbații. Acest lucru ajută pelvisul să se extindă mai ușor în timpul nașterii și le oferă în general o gamă mai largă de mișcare, dar poate fi și un dezavantaj, însemnând un risc mai mare de leziuni.
 • Vezicile urinare au aceiași proporție, dar mărimea uretrei (tubul pe care se scurge urina din vezica urinară) este total diferită: circa 3 -5 cm în lungime la femei, în timp ce la bărbați poate ajunge la 14 – 18 cm. De aceea, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare.
 • Femeile au tendința de a lua în greutate mai ușor. Bărbații au tendința de a pune grăsimea în jurul mijlocului (burtă sau grăsime viscerală), în timp ce femeile au tendința de a o acumula în jurul coapselor și a șoldurilor. Având o masă musculară mai mare, bărbații ard caloriile mai eficient. De aceea, bărbații, care au aceiași greutate ca a unei femei, pot mânca mai mult cu aproximativ 300 de calorii pe zi, fără a lua în greutate (rata metabolismului lor este mai mare).

Anatomia genurilor - Burtă-coapse și șolduri

 • Femeile sunt mai vulnerabile la apariția ridurilor, deoarece au pielea mai subțire. Pielea lor devine mai subțire pentru că pierde colagen (o proteină care conferă pielii susținere și elasticitate) odată cu înaintarea în vârstă și sunt mai multe șanse de a dezvolta riduri. Bărbații au o densitate mai mare de colagen, motiv pentru care arată mai tineri pentru mai mult timp.
 • Bărbații au voci mai profunde, mai grave, deoarece corzile lor vocale sunt mai lungi și mai groase. Totuși, această diferență se uniformizează după menopauză, când lipsa estrogenului provoacă umflarea corzilor vocale, schimbând glasul feminin. Mărul lui Adam, o bucată de cartilaj în partea din față a glandei tiroide care protejează corzile vocale, iese în evidență mai mult la bărbați.
 • Femeile au un sistem imunitar mai activ, fiind mai bine pregătite pentru a lupta împotriva infecțiilor și trupurile lor suferă mai puține daune după o infecție. Cu toate acestea, femeile sunt mai vulnerabile la boli autoimune. Alte cercetări au constatat că sistemul imunitar feminin îmbătrânește mult mai lent, ceea ce ar putea explica de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații.
 • Un studiu de anul acesta a demonstrat diferențele dintre creierul masculin și cel feminin: femeile pot întreprinde mai multe sarcini complexe deodată, pe când bărbații se concentrează mai bine pe o singură sarcină.

2 lucruri deodată


Alte articole captivante


PE CE DAU BANII CONTRIBUABILII AMERICANI      M-am întrebat de multe ori unde se duc banii pe care-i plătim prin lege ca impozite, taxe, etc. Mă întreb în continuare pentru că nu-i regăsesc pe nicăieri. Dar am aflat măcar cum sunt păcăliți și contribuabilii americani. Maimuța beată      În anul 2014, guvernul SUA a cheltuit 3,2 milioane dolari pentru o cercetare ridiculă. Oameni de știință au obligat mai multe maimuțe să bea alcool în exces pent...
CELE MAI SCUMPE ORAȘE DIN LUME – 2013      Călătoria în anumite țări poate lăsa urme adânci în portofele și ar fi normal să ne întrebam cum am supraviețui dacă ar trebui să trăim acolo. ECA International , o firmă de consultanță în management la nivel mondial și lider mondial în furnizarea de soluții pentru managementul de misiuni internaționale, a prezentat studiul său semestrial cu privire la costul vieții. Costul de viață se calculează pe ba...
CHECK-IN ÎN ORAȘ      Cele două opțiuni de bază pentru o deplasare la aeroport sunt metroul sau un tren și mijloace auto. Prima are dezavantajul mare a trambalării bagajelor, iar mersul cu un vehicul (autobuz, taxi, închiriat, al prietenilor, etc.) implică stresul traficului și eventual tarifele mari de transport sau taxele de parcare, la fel de mari. Hong Kong a găsit o  modalitate mult mai bună. Soluția se numește “check-...
CONSTRUCȚII PLUTITOARE PE APĂ      Dacă turbinele eoliene plutitoare (zburătoare) nu v-au impresionat prea tare, iată alte construcții care au fost proiectate să plutească. De data asta construcții plutitoare pe apă. Concluziile vă aparțin.      1. Insulă artificială (Seul, Coreea de Sud) – cea mai mare din lume        2. Cinematograf (Thailanda)        3. Stadion (Singapore; 120 de metri lungime și 83 de metri ...
HÂRTIE ANTI-FRAUDĂ     Oamenii de știință americani au fabricat o hârtie care conține cipuri (fragmente) de identificare pe frecvențe radio (Radio Frequency Identification Chips - RFID), ultra-subțiri și nedetectabile, care ar putea fi pasul uriaș spre sfârșitul erei falsificării banilor, adică o hârtie anti-fraudă. Tehnica ar putea fi folosită pentru a preveni și alte genuri de fraude și ar putea avea aplicații multiple. ...
RĂSPUNSURI LA 6 ÎNTREBĂRI DE LOGICĂ MAI GRELE      1. Răspuns corect: 4       Explicație: Pe primul rând cele 3 imagini (pătrate) au fiecare câte 8 linii oblice în casete (pătratele mai mici). Pe al doilea rând au 9 linii oblice, iar pe al treilea 10 linii oblice. Imaginea notată cu cifra 4 este singura, din variantele de răspuns, cu 10 linii oblice, care se potrivește pe rând.      2. Răspuns corect: 3      Explicație: Pe fiecare rând, imaginile di...
SĂRUTUL NU ESTE O PLĂCERE UNIVERSALĂ      Probabil că toată lumea își amintește primul sărut, cu detaliile lui, poate jenante sau încântătoare, și continuă să creadă că sărutul joacă un rol important în viață romantică sau este o plăcere universală. Sau cel puţin aşa este perceput sărutul în unele societăţi. Oamenii din societățile mai dezvoltate au presupus de-a lungul anilor că sărutul romantic, adică pe buze, prin lipirea buzelor parteneril...
MIRACOL SOCIAL – JAPONIA      Istoria Japoniei este bogată și interesantă, devenind chiar subiect de studiu. Japonia este considerată la ora actuală o mare putere, din mai toate punctele de vedere. Să nu uităm, totuși, că în cel de-al doilea război mondial a suferit pierderi inestimabile, iar consecințele au fost pe termen lung. Dintre toate țările din lume este singura națiune care a suportat vreodată un atac nuclear.      Poate ...
REPRODUCERE FĂRĂ SEX      Spre surprinderea oamenilor de știință, un pește mare, pe cale de dispariție – peștele ferăstrău – a apelat la reproducere fără sex, un fel de naștere virgină. Aceasta este prima dovadă solidă a unei astfel de reproducere asexuată (reproducere prin spori sau prin diviziune), în sălbăticie, pentru un animal vertebrat.      Reproducerea asexuată este adesea întâlnită printre nevertebrate și a fost obser...
ALCOOLUL NU OMOARĂ NEURONII      Mulți băutori ocazionali sau perseverenți și toți cei care nu au pus alcool niciodată pe limbă vehiculează informația că alcoolul ucide celulele creierului uman. Pentru a clarifica acest lucru, trebuie spus că alcoolul pur va ucide absolut multe alte tipuri de celule, inclusiv cele ale creierului și de aceea este folosit și ca un dezinfectant, dar, în general, alcoolul nu omoară neuronii. Cu toate aces...