Adâncurile oceanului sunt populate cu creaturi minunate și cu altele total neobișnuite sau chiar de creaturi marine ciudate. Fie că trăiesc în mări sau oceane, fie că sunt mari, urâte, țepoase, carnivore, inteligente, inofensive, pline de culoare sau dimpotrivă, merită să fie cunoscute. A fost greu, dar am ales câteva dintre aceste minunate și uimitoare creaturi ale apelor, niște creaturi marine ciudate.

   1. Peștele liliac cu buze roșii

Creaturi marine ciudate - Peștele liliac cu buze roșii

   Acest pește este unul dintre cele aproximativ 60 de specii de pește liliac. El s-a adaptat pentru a-și duce viața pe fundul mării și pentru a se deplasa pe aripioarele din față, trăind în apropiere de Insulele Galapagos. Ca și alți pești pescar, are un apendice retractabil folosit ca o undiță, pentru a atrage prada aproape de gură. Buzele roșii îl fac extrem de fotogenic.

   2. Peștele roz

Creaturi marine ciudate - Peștele roz

   Un alt exemplu de pește care nu înoată trăiește în marea Tasmania și este extrem de rar. Având doar 10 centimetri lungime, el își folosește cele două aripioare, care arată ca niște mâini, pentru a se deplasa pe fundul mării.

   3. Castravete de mare

Creaturi marine ciudate - Castravete de mare

   Trăiește la adâncimi mari, iar la peste 9 km adâncime reprezintă 90% din microfaună. Castraveții de mare nu au creier, dar au diverse terminații nervoase împrăștiate prin piele. Ei extrag oxigenul din apă prin arborii respiratorii care se găsesc în interiorul anusului, adică respiră prin fund. Pentru a fi în siguranță, își mențin corpul dur, dar peretele corpului conține colagen, astfel încât castraveții se pot strecura prin orificii sau crăpături, putând lua diverse forme.

   4. Rechin spiriduș

Creaturi marine ciudate - Rechin spiriduș

   Considerat de unii oameni de știință drept o „fosilă vie”, rechinul spiriduș duce o existență relativ misterioasă la adâncimi foarte mari, fiind cu adevărat unic și urât. El vânează datorită organelor electro-senzitive din bot, în lipsa absenței luminii. Se distinge printr-o formă ciudată a capului, cu un bot lung, ca o spatulă, prin culoarea pielii, care este de cele mai multe ori spre roz și fălcile cu maxilare proeminente, diferite de alte specii de rechini.

   5. Peștele pescar (undițar)

Creaturi marine ciudate - Peștele undițar

Creaturi marine ciudate - Peștele pescar

   Variind la culoare de la gri închis până la maro închis, acești pești carnivori au capete uriașe, cu o gură enormă, în formă de semilună, plină de dinți lungi. Lungimea lor poate varia de la 20 cm la peste 1 m, cu o greutate de până la 50 kg. Tehnica lor de vânătoare este deosebită, unică: din coloana vertebrală le-a crescut o masă cărnoasă, o excrescență, care este folosită ca momeală. Unii dintre ei au și un organ luminiscent în vârf, care face momeala mult mai „atrăgătoare”.

   6. Peștele cu colți

Creaturi marine ciudate - Peștele cu colți

   În ciuda aspectului lor de pericol, colți sunt practic inofensivi. Trăind la aproximativ 16 km adâncime și având o vedere foarte slabă, sunt considerați peștii cu cei mai mari dinți din oceanele lumii, proporțional cu dimensiunea corpului. Colții sunt atât de mari încât nu pot închide gura.

   7. Peștele pată de cerneală (blobfish)

Creaturi marine ciudate - Peștele pată de cerneală

   Această masă gelatinoasă, cu o densitate puțin mai mică decât a apei, este un pește care plutește pe fundul mării, fără să cheltuiască energie pentru înot. Lipsiți de mușchi, trăiesc la adâncimi cuprinse între 600 și 1.200 de metri în apele din largul coastelor Australiei și Tasmaniei, precum și în apele din Noua Zeelandă, înghițind crustaceele care plutesc în fața lor. Blobfish a captivat atenția a milioane de oameni în ultimul timp, fiind votat în acest an ca cel mai urât animal din lume.

   8. Peștele stafie (cu ochi butoi)

Creaturi marine ciudate - Peștele stafie

     Trăiește în Oceanul Atlantic, Pacific și Indian și este numit după ochii săi în formă de butoi. Ochii sunt foarte mari, telescopici și ies din craniu, fiind închiși într-un dom mare transparent, format din țesuturi moi (de aici îi vine și denumirea de „peștele stafie”). Ochii, în general, sunt îndreptați în sus pentru a detecta siluetele prădătorilor, dar pot fi, de asemenea, orientați spre în față. Gura, fără dinți, este mică și se încheie într-un bot ascuțit.

   9. Păpușă de apă (Axolotl)

Creaturi marine ciudate - Păpușă de apă

   Axolotl (axolotul) este o specie de salamandră care nu reușește să se supună unei metamorfoze complete, păstrând calitățile de la stadiul de larvă în faza de adult. Specia se găsește în apele Mexicului și mai este numită salamandra mexicană sau păpușă de apă, după un termen aztec. Capetele lor sunt mari, iar ochii sunt fără pleoape. Membrele (patru picioare de șopârlă) sunt subdezvoltate și posedă peri lungi, subțiri, ca întreg corpul. Pentru respirație folosesc branhii externe, ca niște pene și au capacitatea de a-și regenera membrele.

   10. Peștele topor

Creaturi marine ciudate - Peștele topor

Creaturi marine ciudate - Peștele topor 1

   În categoria creaturi marine ciudate se încadrează și peștele topor. Despre acest înspăimântător mic pește (1 – 5 centimetri ăn lungime) se știe destul de puțin, deoarece trăiește la adâncimi extreme. Din punct de vedere anatomic, toracele seamănă oarecum cu lama unui topor, cu o licărire rece, de metal. Ochii lor mari, uneori în formă de tub, pot colecta cea mai slabă lumină, iar gura situată la vârful botului și îndreptată aproape drept în jos oferă o imagine înfricoșătoare atunci când sunt priviți din față.