Prezentarea grafică următoare face un tur prin lume dezvăluind, în ordine alfabetică, băuturile cele mai populare din 80 de țări, care le produc probabil cel mai bine și le savurează cu nesaț, mult mai mult decât oricine altcineva.

Băuturi tradiționale

     Câteva scurte explicații pentru unele dintre ele:

 • Absint – este o băutură alcoolică tare (45–74% alcool în volum) preparată din frunzele unei specii de pelin, anason, fenicul și alte plante aromatice. Are în mod tradițional o culoare verde natural, dar poate fi, de asemenea, incolor. Este un excitant al secreției gastrice, deoarece conține substanțe amare. În doze mari este toxic.

Băuturi tradiționale - Absint

 • Aguardiente – ca denumire generică; sunt băuturi alcoolice (29-60% alcool în volum), obținute prin fermentare și distilare din fructe (portocale, struguri, banane, etc.) sau din cereale (mei, orz, orez, sfeclă, manioc, cartofi, etc.).
 • Akvavit – sau aquavit sauakevitt este o băutura spirtoasă (40% alcool în volum) tradițională în Scandinavia, cu gust de condimente și ierburi, cum ar fi chimen sau mărar.

Băuturi tradiționale - Akvavit

 • Almdudler – este o băutură carbogazoasă îndulcită făcută din struguri și suc de mere, aromată cu ierburi. Este considerată băutura națională a Austriei, iar popularitatea sa este întrecută numai de Coca-Cola. Aproximativ 80 de milioane de litri de băutură sunt produse în fiecare an.

Băuturi tradiționale - Almdudler

 • Arak – sau araq este băutura alcoolică (40-63% alcool în volum) tradițională din Liban, Irak, Siria, Palestina, Iordania și Israel. Este o băutură din anason, neîndulcită, incoloră, etichetată ca aperitiv.

Băuturi tradiționale - Arak

 • Balsam negru – este un lichior tradițional leton pe bază de plante, făcut cu mai multe ingrediente naturale diferite, amestecate cu vodcă pură (45% alcool în volum). Băutura în sine este neagră și foarte amară, dar cu o dulceață distinctă. Poate fi servită cu gheață, amestecată cu rachiu, akvavit sau vodcă, în ceai cald, cafea sau cu apa minerală sau alte băuturi răcoritoare.

Băuturi tradiționale - Balsam negru

 • Becherovka – este un aperitiv pe bază de plante amare și totodată considerat un digestiv (conținutul de alcool 38%), produs la Karlovy Vary, de către compania Jan Becher. Brandul este deținut de Pernod Ricard. Este fabricat după o rețetă secretă dintr-o mare varietate de ierburi și condimente.

Băuturi tradiționale - Becherovka

 • Brännvin – este o băutură alcoolică suedeză (conținut de alcool între 30% și 38%) distilată din cartofi sau cereale, care poate fi aromatizată sau nu. În Finlanda, pentru băuturile de acest gen se folosește cuvântulviina, iar islandezii folosesc termenul brennivín. Toate au un gust unic și distinctiv similar cu vodca sau cu akvavit.

Băuturi tradiționale - Viina brännvin

 • Cezar – sau Bloody Caesar este un cocktail creat și consumat în principal în Canada, care conține de obicei vodcă, clamato (un amestec brevetat de suc ​​de roșii, condimente și fiertură de scoici), sos fierbinte și sos Worcestershire. Se servește cu gheață într-un pahar mare, de obicei, garnisit cu o tulpină de țelină, sare și felii de lime.

Băuturi tradiționale - Bloody Caesar

 • Caipirinha – este cocktailul național brazilian făcut cu cachaça (băutura distilată din trestie de zahăr), gheață, zahăr și felii de lime.

Băuturi tradiționale - Caipirinha

 • Chicha – este un termen folosit în regiuni din America de Sud și Centrală pentru mai multe soiuri de băuturi fermentate sau nefermentate, multe derivate din porumb. Chicha poate fi, de asemenea, făcută din manioc, struguri, mere sau diverse alte fructe sau poate fi o bere produsă din porumb. Chiar dacă inițial era asociată cel mai frecvent cu porumbul, cuvântul este folosit azi pentru aproape orice băutură de casă.
 • Ginjinha – sau pur și simplu Ginja este un fel de lichior făcut prin infuzarea vișinelor în alcool și adăugarea de zahăr, împreună cu alte ingrediente. Este servit cu bucăți de fructe în pahar, fiind o băutură tipică, lichiorul favorit al multor portughezi.

Băuturi tradiționale - Ginja

 • Horilka – sau gorilka după pronunția din limba rusă, este cuvântul ucrainean pentru vodcă. Este, de obicei, distilată din cereale. Un tip deosebit de horilka, numit pertsivka, conține ardei iute.

Băuturi tradiționale - Horilka

 • Jenever – de asemenea cunoscut sub numele de genièvre, genever, peket sau gin olandez, este o băutură foarte populară în Olanda și Belgia. Se face din orz, grâu, și secară, aromatizat cu ienupăr.

Băuturi tradiționale - Jenever

 • Kriek – este o bere tipic belgiană realizată prin fermentarea împreună cu cireșe  Morello (sunt roșu-închis, fructul este mai acid, au beneficii nutriționale mai mari și au efecte medicinale).

Băuturi tradiționale - Kriek

 • Kumis – este un produs lactat fermentat în mod tradițional din lapte de iapă. Băutura este caracteristică pentru popoarele din stepele Asiei Centrale, de origine mongolă. Este similar cu chefirul, dar deoarece laptele de iapă conține mai mult zahăr decât cel de vacă sau de capră, când fermentează conține puțin alcool (0,7 – 2,5%).

Băuturi tradiționale - Kumis

 • Grappa – este o băutură alcoolică de origine italiană, parfumată, pe bază de struguri, un fel rachiu de tescovină, care conține 35% – 60% alcool în volum. Fermentarea și distilarea se fac fără adaos de apă. În Italia, grappa este în primul rând servită ca un digestiv.

Băuturi tradiționale - Grappa

 • Mate – cunoscut sub numele de yerba mate sau cimarron. (Yerba Mate este un copac care poate crește până la 15 metri înălțime. Frunzele sunt veșnic verzi, de 7-11 cm lungime și 3-5,5 cm lățime, cu margini zimțate. Frunzele sunt adesea numite yerba, ceea ce înseamnă „plantă” în spaniolă). Mate este o băutură infuzată tradițională în Argentina, care este servită cu un pai de metal numit Bombilla (care acționează și ca o sită) dintr-un recipient special, după ce frunzele de Yerba Mate au uscate și tocate.

Băuturi tradiționale - Mate

 • Mastika – este o băutură condimentată cu mastic, o rășină care se adună din copacul cu același nume, copac veșnic verde, nativ din regiunea mediteraneană. În Macedonia, mastika este considerată băutura națională.

Băuturi tradiționale - Mastika

 • Pisco – este o băutură incoloră sau de culoare gălbuie produsă din struguri în centre de vinificație din Peru și Chile. Pisco se produce doar din anumite soiuri de struguri, cultivate în regiuni bine determinate. Din struguri se face vin, care apoi este distilat. Este folosit și la prepararea unor cocteiluri interesante.

Băuturi tradiționale - Pisco

 • Rooibos înseamnă „arbustul roșu”, fiind o familie de plante care cresc în sudul Africii. Frunzele sale sunt folosite pentru a face un ceai foarte popular în special în Africa de Sud. Ceaiul rooibos se prepară în același mod ca și ceaiul negru și se adaugă lapte și zahăr după gust sau o felie de lămâie și miere.
 • Sangria – este o băutură pe bază de vin în care se adaugă fructe tăiate (portocale, lămâi, lime, mere, piersici, pepene galben, fructe de pădure, ananas, struguri, kiwi și mango), un îndulcitor (miere, zahăr, sirop, sau suc de portocale) și o cantitate mică de coniac, brandy sau alte lichide, cum ar fi Sprite sau 7 Up. Numele său vine de la cuvântul spaniol „sangre” (sânge), din cauza culorii sale roșu-închis. Sangria nu este un cocteil, ea preparându-se în recipiente mari și nu în mixere, în intimitatea bucătăriei.

Băuturi tradiționale - Sangria

 • Sake – sau saké este o băutură alcoolică de origine japoneză care se obține prin fermentarea orezului, fiind uneori numită „vin de orez”, dar procesul de fabricare este mult mai asemănător cu cel al berii. În limba japoneză, cuvântul sake se referă în general la orice băutură alcoolică, existând aproximativ 1.600 de producători de sake. Ca și sushi, sake este o parte integrantă din bucătăria japoneză.

Băuturi tradiționale - Sake

 • Schnapps –  este un termen care se referă la orice fel de băutură alcoolică tare produsă în Germania, dar și în Austria și Elveția. Germanii prepară acest fel de rachiu numai din mere, pere, prune și cireșe, alte fructe fiind mai rar utilizate.

Sursa : Visual.ly si Wikipedia

 


Alte articole captivante


CEL MAI ÎN VÂRSTĂ MONARH DIN LUME      Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai în vârstă monarh din lume, după moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite. Regele Abdullah, decedat de luna trecută, a avut 90 de ani, cu aproape doi ani mai în vârstă decât regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care va împlini pe data de 21 aprilie a.c. 89 de ani.      Conducătoarea regatului britanic este una dintre cei opt monarhi octogena...
INDICII DE ȚARĂ      Există numeroase studii sau clasamente care încearcă să evalueze țările în baza rezultatelor economice, a mediului de afaceri, a nivelului de trai, a consumului sau producției, etc., dar mai puține în ceea ce privește contribuția acestor țări la nivel educațional, cultural și umanitar față de restul lumii. Indicele de “bunătate” a țărilor încearcă să evidențieze națiunile și regiunile care într-adevăr ...
OBEZITATEA ȘI TERRA      Creşterea incidenţei obezităţii este un impact negativ la fel de puternic asupra mediului şi resurselor naturale ca suprapopularea, avertizează savanţii britanici. Experţi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populaţiei lumii - 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obez...
CURSANTUL ANULUI      Am aflat un lucru care m-a impresionat! Domnul Rădulescu Ion, din județul Constanta, CNP 1371030131223, în vârstă de peste 74 de ani, poate fi considerat cursantul anului pentru că s-a înscris să urmeze cursurile unei școli de conducători auto în vederea obținerii permisului de conducere categoria “B”, în baza contractului de școlarizare încheiat la data de 13.06.2012. Va voi anunța rezultatele examină...
PREMIILE CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE NATIONAL GEOGRAPHIC 2012      National Geographic stabilește un standard pentru excelență în fotografie. Mai mult de 22000 de fotografii au fost transmise din peste 150 de țări, atât de fotografi profesioniști cât și de amatori entuziaști, iubitori de fotografie, de pe tot globul. Fotografiile au fost prezentate în trei categorii: oameni, locuri și natură și au participat la concursul anual din 2012 pentru creativitate și calitate ...
RETRO – anii 1910      Poate cuvântul retro nu pare potrivit, deoarece nu reflectă toate preferințele dintr-o anumită perioadă (activități, comportament general, modă, muzică, stil, etc.), dar l-am ales pentru că marchează și o întoarcere în urmă sau îndărăt, cum îi place să spună unui om deosebit pentru mine. Această întoarcere în timp, prin câteva fotografii ale vremii, aș vrea să formeze, cât de cât, imaginea unor vremuri...
BOTEZUL NAVELOR MARITIME      Botezul navelor maritime este un fel de certificat de naștere al vapoarelor de aproape orice tip, care, de cele mai multe ori, coincide cu ceremonia de lansare la apă. În zilele noastre, se folosește o sticlă cu lichid (șampanie, vin sau chiar apă) care este spartă de prova navei, încercând să sugereze faptul că nava este pregătită să lupte împotriva  valurilor mării. Diverse credințe marinărești susți...
ILUZIA EBBINGHAUS DINAMICĂ      Acum vreo doi și jumătate scriam despre cercurile Titchener sau iluzia Ebbinghaus, care este o iluzie optică de percepție a dimensiunii relative (creierul nostru percepe dimensiunea unui obiect în funcţie de obiectele din jurul său) și care încă provoacă o dezbatere aprigă în cercurile psihologice cu privire la mecanismul exact care o produce.      Iluzia Ebbinghaus a fost numită după descoperitorul e...
BOICOT SEXUAL      Boicotul sexual sau mai frumos zis greva sexuală este o o formă temporară de abstinență sexuală și o metodă de rezistență fără violentă în care una sau mai multe persoane se abțin de la sex cu partenerul sau partenerii lor pentru a atinge anumite obiective.      Grevele sexuale au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a protesta față de unele probleme, de la obținerea păcii până la probleme domest...
CAMPIONII MONDIALI AI TENISULUI      Într-un articol precedent despre tenis m-am referit doar la un anumit turneu, conservator din punct de vedere tradițional. De aceea, trebuie să împărtășesc mai departe câteva informații despre un sport care mi-a plăcut și încă îmi place enorm, la care stăpânirea psihică și puterea de concentrare face o diferență majoră la un nivel de pregătire și talent relativ egal.      Imaginile următoare fac o com...