Prezentarea grafică următoare face un tur prin lume dezvăluind, în ordine alfabetică, băuturile cele mai populare din 80 de țări, care le produc probabil cel mai bine și le savurează cu nesaț, mult mai mult decât oricine altcineva.

Băuturi tradiționale

     Câteva scurte explicații pentru unele dintre ele:

 • Absint – este o băutură alcoolică tare (45–74% alcool în volum) preparată din frunzele unei specii de pelin, anason, fenicul și alte plante aromatice. Are în mod tradițional o culoare verde natural, dar poate fi, de asemenea, incolor. Este un excitant al secreției gastrice, deoarece conține substanțe amare. În doze mari este toxic.

Băuturi tradiționale - Absint

 • Aguardiente – ca denumire generică; sunt băuturi alcoolice (29-60% alcool în volum), obținute prin fermentare și distilare din fructe (portocale, struguri, banane, etc.) sau din cereale (mei, orz, orez, sfeclă, manioc, cartofi, etc.).
 • Akvavit – sau aquavit sauakevitt este o băutura spirtoasă (40% alcool în volum) tradițională în Scandinavia, cu gust de condimente și ierburi, cum ar fi chimen sau mărar.

Băuturi tradiționale - Akvavit

 • Almdudler – este o băutură carbogazoasă îndulcită făcută din struguri și suc de mere, aromată cu ierburi. Este considerată băutura națională a Austriei, iar popularitatea sa este întrecută numai de Coca-Cola. Aproximativ 80 de milioane de litri de băutură sunt produse în fiecare an.

Băuturi tradiționale - Almdudler

 • Arak – sau araq este băutura alcoolică (40-63% alcool în volum) tradițională din Liban, Irak, Siria, Palestina, Iordania și Israel. Este o băutură din anason, neîndulcită, incoloră, etichetată ca aperitiv.

Băuturi tradiționale - Arak

 • Balsam negru – este un lichior tradițional leton pe bază de plante, făcut cu mai multe ingrediente naturale diferite, amestecate cu vodcă pură (45% alcool în volum). Băutura în sine este neagră și foarte amară, dar cu o dulceață distinctă. Poate fi servită cu gheață, amestecată cu rachiu, akvavit sau vodcă, în ceai cald, cafea sau cu apa minerală sau alte băuturi răcoritoare.

Băuturi tradiționale - Balsam negru

 • Becherovka – este un aperitiv pe bază de plante amare și totodată considerat un digestiv (conținutul de alcool 38%), produs la Karlovy Vary, de către compania Jan Becher. Brandul este deținut de Pernod Ricard. Este fabricat după o rețetă secretă dintr-o mare varietate de ierburi și condimente.

Băuturi tradiționale - Becherovka

 • Brännvin – este o băutură alcoolică suedeză (conținut de alcool între 30% și 38%) distilată din cartofi sau cereale, care poate fi aromatizată sau nu. În Finlanda, pentru băuturile de acest gen se folosește cuvântulviina, iar islandezii folosesc termenul brennivín. Toate au un gust unic și distinctiv similar cu vodca sau cu akvavit.

Băuturi tradiționale - Viina brännvin

 • Cezar – sau Bloody Caesar este un cocktail creat și consumat în principal în Canada, care conține de obicei vodcă, clamato (un amestec brevetat de suc ​​de roșii, condimente și fiertură de scoici), sos fierbinte și sos Worcestershire. Se servește cu gheață într-un pahar mare, de obicei, garnisit cu o tulpină de țelină, sare și felii de lime.

Băuturi tradiționale - Bloody Caesar

 • Caipirinha – este cocktailul național brazilian făcut cu cachaça (băutura distilată din trestie de zahăr), gheață, zahăr și felii de lime.

Băuturi tradiționale - Caipirinha

 • Chicha – este un termen folosit în regiuni din America de Sud și Centrală pentru mai multe soiuri de băuturi fermentate sau nefermentate, multe derivate din porumb. Chicha poate fi, de asemenea, făcută din manioc, struguri, mere sau diverse alte fructe sau poate fi o bere produsă din porumb. Chiar dacă inițial era asociată cel mai frecvent cu porumbul, cuvântul este folosit azi pentru aproape orice băutură de casă.
 • Ginjinha – sau pur și simplu Ginja este un fel de lichior făcut prin infuzarea vișinelor în alcool și adăugarea de zahăr, împreună cu alte ingrediente. Este servit cu bucăți de fructe în pahar, fiind o băutură tipică, lichiorul favorit al multor portughezi.

Băuturi tradiționale - Ginja

 • Horilka – sau gorilka după pronunția din limba rusă, este cuvântul ucrainean pentru vodcă. Este, de obicei, distilată din cereale. Un tip deosebit de horilka, numit pertsivka, conține ardei iute.

Băuturi tradiționale - Horilka

 • Jenever – de asemenea cunoscut sub numele de genièvre, genever, peket sau gin olandez, este o băutură foarte populară în Olanda și Belgia. Se face din orz, grâu, și secară, aromatizat cu ienupăr.

Băuturi tradiționale - Jenever

 • Kriek – este o bere tipic belgiană realizată prin fermentarea împreună cu cireșe  Morello (sunt roșu-închis, fructul este mai acid, au beneficii nutriționale mai mari și au efecte medicinale).

Băuturi tradiționale - Kriek

 • Kumis – este un produs lactat fermentat în mod tradițional din lapte de iapă. Băutura este caracteristică pentru popoarele din stepele Asiei Centrale, de origine mongolă. Este similar cu chefirul, dar deoarece laptele de iapă conține mai mult zahăr decât cel de vacă sau de capră, când fermentează conține puțin alcool (0,7 – 2,5%).

Băuturi tradiționale - Kumis

 • Grappa – este o băutură alcoolică de origine italiană, parfumată, pe bază de struguri, un fel rachiu de tescovină, care conține 35% – 60% alcool în volum. Fermentarea și distilarea se fac fără adaos de apă. În Italia, grappa este în primul rând servită ca un digestiv.

Băuturi tradiționale - Grappa

 • Mate – cunoscut sub numele de yerba mate sau cimarron. (Yerba Mate este un copac care poate crește până la 15 metri înălțime. Frunzele sunt veșnic verzi, de 7-11 cm lungime și 3-5,5 cm lățime, cu margini zimțate. Frunzele sunt adesea numite yerba, ceea ce înseamnă „plantă” în spaniolă). Mate este o băutură infuzată tradițională în Argentina, care este servită cu un pai de metal numit Bombilla (care acționează și ca o sită) dintr-un recipient special, după ce frunzele de Yerba Mate au uscate și tocate.

Băuturi tradiționale - Mate

 • Mastika – este o băutură condimentată cu mastic, o rășină care se adună din copacul cu același nume, copac veșnic verde, nativ din regiunea mediteraneană. În Macedonia, mastika este considerată băutura națională.

Băuturi tradiționale - Mastika

 • Pisco – este o băutură incoloră sau de culoare gălbuie produsă din struguri în centre de vinificație din Peru și Chile. Pisco se produce doar din anumite soiuri de struguri, cultivate în regiuni bine determinate. Din struguri se face vin, care apoi este distilat. Este folosit și la prepararea unor cocteiluri interesante.

Băuturi tradiționale - Pisco

 • Rooibos înseamnă „arbustul roșu”, fiind o familie de plante care cresc în sudul Africii. Frunzele sale sunt folosite pentru a face un ceai foarte popular în special în Africa de Sud. Ceaiul rooibos se prepară în același mod ca și ceaiul negru și se adaugă lapte și zahăr după gust sau o felie de lămâie și miere.
 • Sangria – este o băutură pe bază de vin în care se adaugă fructe tăiate (portocale, lămâi, lime, mere, piersici, pepene galben, fructe de pădure, ananas, struguri, kiwi și mango), un îndulcitor (miere, zahăr, sirop, sau suc de portocale) și o cantitate mică de coniac, brandy sau alte lichide, cum ar fi Sprite sau 7 Up. Numele său vine de la cuvântul spaniol „sangre” (sânge), din cauza culorii sale roșu-închis. Sangria nu este un cocteil, ea preparându-se în recipiente mari și nu în mixere, în intimitatea bucătăriei.

Băuturi tradiționale - Sangria

 • Sake – sau saké este o băutură alcoolică de origine japoneză care se obține prin fermentarea orezului, fiind uneori numită „vin de orez”, dar procesul de fabricare este mult mai asemănător cu cel al berii. În limba japoneză, cuvântul sake se referă în general la orice băutură alcoolică, existând aproximativ 1.600 de producători de sake. Ca și sushi, sake este o parte integrantă din bucătăria japoneză.

Băuturi tradiționale - Sake

 • Schnapps –  este un termen care se referă la orice fel de băutură alcoolică tare produsă în Germania, dar și în Austria și Elveția. Germanii prepară acest fel de rachiu numai din mere, pere, prune și cireșe, alte fructe fiind mai rar utilizate.

Sursa : Visual.ly si Wikipedia

 


Alte articole captivante


MATERNITATEA PRIVITĂ LA EXTREM      Maternitatea este un miracol, o metamorfoză și probabil cel mai frumos lucru din viața unei femei. Mai jos sunt unele dintre cele mai neobișnuite cazuri de maternitate, niște mame unice, ieșite din comun.      1. Cea mai prolifică mamă      Conform Guinness World Records, o singură femeie a dat naștere la 69 de copii. Mama, identificată doar ca soția lui Feodor Vassilyev, un țăran din Shuya, Rusia, a...
MURDĂRIE LA BUCĂTĂRIE      Un nou studiu a constatat că există în jur de 10 milioane de bacterii pe un centimetru pătrat al unui burete de bucătărie și un milion de bacterii pe un inch pătrat pe un prosop de bucătărie. Studiul a fost făcut în 180 de case din 9 tari: Australia, Canada, Germania, India, Malaezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA.      Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universit...
CHEIA CAMEREI DE HOTEL: TELEFONUL     Cheia camerei de hotel poate fi acum propriul telefon, gen smartphone. Acesta este un alt exemplu grăitor care dovedește că dispozitivele mobile uzuale încep să ne controleze de la "mică distanță" întreaga noastră viață.      Începând din această lună, o parte din oaspeții hotelurilor Starwood vor putea să-și folosească smartphone-urile în loc de cheia camerei de hotel. Sistemul a fost implementat deoc...
MÂNCARE MORTALĂ      Ființa umană este una dintre puținele creaturi de pe această planetă, care are capacitatea de a ignora un instinct de bază, cel de supraviețuire. La fel de contradictoriu pare și  testarea limitelor umane în diverse sfere, testare care unora dintre noi le dovedește propriul potențial și îi face să se simtă, probabil, mai “umani”.      Potențialul nemărginit al oamenilor se manifestă și atunci când vin...
ADERENȚĂ NEUROLOGICĂ      Pentru mult timp s-a presupus că încrețiturile (zbârciturile) de la nivelul buricelor degetelor sunt rezultatul faptului că pielea se umflă în apă, însă investigații recente au arătat că ele sunt cauzate de fapt de contractarea vaselor de sânge la contactul cu apa, reacție care la rândul său este un răspuns controlat de sistemul nervos. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că exis...
AGRICULTURA DE INTERIOR      Un depozit într-un parc industrial poate fi viitorul agriculturii sau mai bine zis a legumiculturii și grădinăritului. Dar acest lucru relativ straniu este din ce în ce mai folosit în multe zone.      Hala sau depozitul este o atmosferă curată, cu un climat controlat, plină de plante perfecte. Ele cresc 22 de ore pe zi, 365 de zile pe an, neatinse de dăunători și scăldate într-o lumină rozalie, strani...
WHISKY VECHI IEFTIN      O firmă americană din Portland a găsit o soluție pentru un whisky vechi ieftin, creând un instrument foarte simplu prin care gustul unui whisky ieftin, obișnuit, devine delicios, ca a unui whisky vechi, îmbătrânit în butoaie de stejar, în doar 24 de ore. Un whisky fin se distinge de unul ieftin prin perioada de timp în care este ținut în butoaie de stejar și de aceea și-au numit produsul Time & Oak...
RECICLAREA MUCURILOR DE ȚIGARĂ      Orașul Vancouver și Terra Cycle Canada au lansat un prim program-pilot care urmărește colectarea mucurilor de țigări pentru reciclare. 110 recipiente pentru țigări au fost instalate  în mai multe locuri din centrul orașului Vancouver, iar locuitorii sunt încurajați să aducă resturile de țigări chiar din case sau de la locul de muncă. Această inițiativă, prima de acest fel, dorește înlăturarea mucurilor...
CASA DINAMICĂ      A fost proiectată casa care se “metamorfozează” în opt configurații diferite, în funcție de starea vremii. De exemplu, dormitorul se poziționează dimineața mereu către răsărit, iar camera de zi se rotește, astfel încât utilizatorul să capteze în mod constant lumina soarelui, în timp ce casa generează energie prin intermediul panourilor solare. Această nouă casă cu proprietăți incredibile de pliere este...
BUNĂSTAREA BUNICILOR      Speranța de viață în lume este în creștere rapidă și constantă și de aceea este normal, ca la o anumită vârstă, să te gândești: ce fel de viață voi avea atunci când voi ajunge la 60, 70 sau 80 de ani? Global Agewatch Index 2013 este primul instrument realizat să măsoare calitatea vieții și bunăstarea persoanelor în vârstă din întreaga lume. El răspunde nevoii urgente de a aborda sărăcia și discriminare...