În zilele noastre, tot mai mulți oameni lucrează în spatii închise, cu puține ferestre, de cele mai multe ori fără plante decorative naturale. La locul de muncă, acasă, în școli, spitale etc. plantele în ghiveci au beneficii mult mai mari decât credem, îmbunătățind sănătatea generală.

   Un studiu realizat anul acesta de un grup de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, în asociere cu Indoor Garden Design, a evaluat starea efectivă a oamenilor în diferite tipuri de spații de lucru și de afaceri. Pe un grup de 350 de subiecți, s-a „măsurat” creativitatea, starea de mulțumire și productivitatea în patru medii de lucru diferite, într-o serie de 90 de experimente. Rezultatele au arătat că, într-un spațiu de lucru îmbunătățit cu plante de birou, creativitatea a crescut cu 45 la sută și productivitatea cu 38 la sută. De asemenea, plantele de la locul de muncă ajută concentrarea și stimulează starea de bine, îmbunătățindu-le cu 47%.

Plante la birou

   Constatările au demonstrat că plantele nu sunt elemente inutile în spațiile de lucru și asigură creșterea gradului de confort psihologic și performanța în mediul de lucru, inclusiv în afaceri. Acest lucru ar putea oferi conducătorilor, șefilor și managerilor un element real, facil, pentru sporirea eficienței.

   Alte studii anterioare au demonstrat, de asemenea, că plantele de interior au beneficii reale:

  • În școli: plantele dintr-o sală de clasă pot stimula potențialul de învățare al elevilor – studiu realizat de Royal Agricultural University, Marea Britanie.
  • În spitale: pacienții care au avut plante în camera lor au simțit mai puțină durere (și au luat mai puține medicamente împotriva durerilor), anxietate și oboseală, au avut valori mai mici ale tensiunii arteriale și au fost mai fericiți în camerele de recuperare față de pacienții fără plante – studiu realizat de Kansas State University.
  • În case (apartamente): camerele cu plante conțin cu 50-60% mai puține forme de bacterii în aer decât camerele fără plante. Ele literalmente „sug” substanțele chimice din aer, prevenind răceala, unele probleme respiratorii și alte probleme de sănătate, cum ar fi gâtul uscat, durerile de cap, tusea și pielea uscată – potrivit Stennis Space Centre/NASA.

Plante în casă

  • În mediu închis: plantele de apartament pot elimina până la 87% din toxinele din aer, în 24 de ore – studiu realizat de NASA.
  • În mediu închis: plantele de interior pot reduce oboseala, stresul, tusea, durerile de gât și alte boli legate sau cauzate de frig, cu mai mult de 30% – studiu realizat la Universitatea pentru Agricultură din Norvegia.
  • La locul de muncă: plantele existente în birouri ajută la sporirea concentrării și reduc zilele de concediu medical – conform TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek – Organizația olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată).

   Studiile științifice demonstrează că putem observa o îmbunătățire semnificativă a calității aerului doar cu una sau câteva plante într-o cameră. Ce mai așteptăm?