Imaginați-vă o cameră de spital, mânerele ușilor, întrerupătoarele pentru lumină, suprafețele și ustensilele din bucătărie, telefoane, telecomenzi sau orice alte lucruri de care suntem conștienți că au multe bacterii să devină suprafețe lipsite de germeni și microbi, fără a folosi nicio picătură de dezinfectant sau alte produse antibacteriene și fără a fi nevoie de apă sau fierbere. Cu alte cuvinte, un material antibacterian.

   Acest lucru ar putea să devină o realitate datorită unei descoperiri surprinzătoare făcută de oamenii de știință din Australia. O echipă de cercetători de la Swinburne University of Technology din Melbourne susțin că siliciul negru, o substanță descoperită accidental în anii ʼ80 și considerată ca un material semiconductor promițător pentru panouri solare, poate ucide bacteriile, adică este un material antibacterian.

Material antibacterian - Siliciu negru

   Siliciul negru are o structură de suprafață în formă de ace, ace care sunt realizate dintr-un singur cristal de siliciu și care au o înălțime puțin mai mare de 10 µm (micrometri) și un diametru mai mic de 1 µm. Caracteristicile optice neobișnuite, combinate cu proprietățile semiconductoare ale siliciului, fac acest material interesant pentru aplicații diverse: senzori cu sensibilitate crescută, camere de luat vederi termice, foto-detectori de înaltă eficiență prin creșterea gradului de absorbție, contacte mecanice și interfețe, celule solare (celulele solare din siliciu negru au un randament mai mare cu 18,2%) etc.

   Într-un studiu, publicat în revista Nature Communications, cercetătorii australieni au constatat că siliciul negru acționează prin ruperea fizică a membranelor celulelor bacteriilor, fiind o suprafață antibacteriană. Siliciul negru este la suprafață o „pădure de țepi” cu o densitate de 500 miliarde pe un metru pătrat, care omoară bacteriile și sporii germenilor cu care vine în contact, fiind primul material care are această calitate. Rata de uciderea a fost de 450.000 de celule bacteriene pe centimetru pătrat, pe minut, în primele trei ore de expunere.

Material antibacterian - Siliciu negru 1

    Un singur „ac” de siliciu negru văzut la un microscop electronic cu baleiaj.

   Deoarece costul siliciului negru este un obstacol major, oamenii de știință vor căuta alte opțiuni pentru a găsi suprafețe similare care să omoare germenii și bacteriile la scară nano. Nano-materialele sintetice antibacteriene pot fi soluția pentru o eficiență asemănătoare, dacă vor putea fi fabricate ușor și ieftin.