Despre grafen am mai vorbit, fiind considerat un material minune, care își găsește din ce în ce mai multe utilizări în viața noastră de zi cu zi. Cel mai subțire și cel mai puternic material cunoscut a fost izolat pentru prima dată la Universitatea din Manchester, în 2004. Descoperirea a fost încununată prin acordarea Premiului Nobel pentru Fizică în 2010 oamenilor de știință Sir Andre Geim și Sir Kostya Novoselov.

   În primăvara acestui an, Fondul European pentru Dezvoltare Regională a acordat suma de 23 milioane de lire sterline (£) pentru realizarea Institutului Național al Grafenului la Universitatea din Manchester. Clădirea cu cinci etaje se va inaugura în anul 2015, creând peste 100 de locuri de muncă.

Institutul Național al Grafenului

   De curând, Fundația Bill și Melinda Gates a oferit oamenilor de știință 100.000 dolari (60.000£) pentru a crea cel mai puternic și totodată cel mai subțire prezervativ din „materialul minune”. Prezervativul, va fi unul dintre primele produse dezvoltate la noul Institut, în Manchester. Grafenul va fi amestecat cu latex pentru a produce un material care să încurajeze utilizarea prin sporirea „senzației”, în scopul de a crește folosirea la nivel mondial. Acest prezervativ nou, reproiectat, va depăși inconvenientele percepute ca pierderea plăcerii și ar fi o armă puternică în lupta împotriva sărăciei și a bolilor prin transmitere sexuală.

   De anul acesta, grafenul are un nou rival. Un nou material a fost realizat dintr-un singur strat de atomi de staniu. El ar putea să devină mai important decât grafenul deoarece ar putea fi primul conductor electric cu eficiență 100%. Materialul a primit numele de stanen (traducerea din latina a staniului – stannum și sufix-ul pe care îl are și grafenul). Realizat în SUA, din colaborarea dintre SLAC National Accelerator Laboratory și Universitatea Stanford, stanenul crește viteza de transmitere și reduce consumul de energie pentru acest proces.

Stanen

Adăugarea atomilor de fluor (galben), la un singur strat de atomi de staniu (gri) ar trebui să permită ca materialul nou, stanen, să conducă electricitatea doar pe marginile sau suprafețele exterioare (săgeți roșii și albastre) și nu prin interior, la temperaturi de până la 100 de grade Celsius.

   Această combinație între stanen și fluor ar putea să reducă în mod semnificativ consumul de energie și căldură în producția de microprocesoare, inclusiv înlocuirea siliciului în inimile tranzistorilor și cipurilor.