Lumina albastră a primit o reputație proastă în ultima vreme, mai ales pentru rolul său în perturbarea somnului. Smartphone-urile și alte dispozitive folosite înainte de culcare pot provoca nopți agitate pentru că lumina lor poate duce la suprimarea melatoninei.

   Observație: melatonina este un hormon produs de glanda pineală, care este situată între cele două emisfere ale creierului. Glanda produce o cantitate mare de melatonină până la pubertate, când nivelul producției începe să scadă. Organismul produce melatonină mai ales noaptea (câteva cercetări recente au arătat că este secretată cantitatea necesară de melatonină doar în condiții de beznă totală). Melatonina are un rol important în reglarea ceasului biologic al fiecărei persoane.

   Dar există unele semnale pozitive, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Mid Sweden (Mittuniversitetet) din Suedia. Ei au stabilit că, dacă lumina albastră este folosită la momentul potrivit, crește alerta creierului. S-au comparat efectele cafeinei și a luminii albastre asupra creierului, ambele având un un efect pozitiv. Interesant, persoanele expuse la lumină albastră s-au comportat mult mai bine la testele asupra funcției cerebrale, care au inclus și teste de distragere a atenției, pe când utilizatorii de cafeină le-au efectuat cu rezultate mai slabe.

Lumina albastră 2

   Concluzia este următoarea: „Lumina albastră și cafeina au demonstrat efecte distincte asupra funcției psihomotorii” și „Lumina albastră poate îmbunătăți abilitățile cognitive, cum ar fi memoria, vigilența și timpul de reacție.” Cafeina are efect abia după câteva ore, dar expunerea la lumină albastră produce modificări și îmbunătățiri în funcționarea creierului după numai 50 de secunde de la expunere. Astfel, am putea înlocui o ceașcă de cafea cu o scurtă expunere la lumină albastră sau expunerea ar putea fi cheia unei revitalizări rapide și a bunei dispoziții.

Lumina albastră 1

   Studii și teste anterioare au arătat că deși lumina albastră este inofensivă pentru țesutul uman, are puterea suficientă pentru a declanșa efecte biologice puternice în organism, putând fi folosită pentru o serie de tratamente medicale. De exemplu, expunerea doar două minute la lumina albastră a lămpilor folosite pentru albirea dinților a fost suficientă pentru a ucide bacteriile din salivă, asociate cu o respirație urât mirositoare și chiar pentru prevenirea cariilor.

Sursă: Internet