Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE sau OECD în limba engleză) a redus previziunile pentru creșterea economică la nivel mondial. Față de previziunile din luna mai, în loc de o creștere economică de 3,6% pentru anul 2013 și de 5,8% pentru anul viitor, OCDE preconizează doar o creștere de 2,7% pentru anul acesta și de 3,6% pentru 2014.

Creșterea economică mondială

   Notă: săgeata verde înseamnă o creștere în anul curent față de anul precedent. Creșterea reală a PIB-ului și creșterea comerțului mondial (media aritmetică a importurilor de marfă în lume și volumele de export) sunt ajustate după numărul zilelor lucrătoare.

   Într-un raport publicat la Paris pe 19 noiembrie a.c. se arată, de asemenea, că zona euro trebuie să repare sistemul bancar și să acționeze pentru reducerea șomajului. „Cele mai multe dintre economiile emergente sunt totuși fragile, chiar dacă au reprezentat un motor important pentru creșterea globală în vremuri grele și economiile avansate par să treacă din nou la vremuri mai bune ”, a declarat într-un interviu economistul-șef al OCDE Pier Carlo Padoan.

   Rata șomajului este ridicată, în special în Europa. Acest lucru este ilustrat de două grafice:

Rata șomajului (%)

Creșterea economică - Rata șomajului

Șomajul la nivelul OCDE (milioane de persoane)

Creșterea economică - Șomajul la nivelul OCDE

   La final, se mai menționează că economia globală pare că s-a mișcat dincolo de criză, dar există încă riscuri importante. Dar, totuși, nu există loc pentru complezente. Factorii de decizie politică ar trebui să evite crearea de turbulențe și să ia măsuri pentru a atenua o eventuală instabilitate. Strategiile pentru o creștere economică de succes necesită un angajament puternic în realizarea reformelor structurale în economiile avansate și în cele emergente, deopotrivă.

Sursă: OECD