Eutanasia se referă la practica de a pune capăt unei vieți în mod intenționat, în scopul de a elimina durerea și suferința oamenilor fără speranță, care suferă de o boală incurabilă. Doar câteva țări au legalizat eutanasia. Belgia este un pionier în domeniu, legalizând această practică pentru adulți în anul 2002, imediat după Olanda. În Belgia, în ultimul deceniu, numărul de cazuri raportate pe an a crescut de la 235 decese în 2003 la 1.432 în 2012. Medicii, de obicei, dau pacienților un sedativ puternic înainte de a injecta un alt medicament care oprește funcționarea inimii.

Eutanasia

   În momentul de față, în Belgia, eutanasia este legală pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, dar guvernul de la Bruxelles are în vedere extinderea pentru copii, un lucru pe care nicio altă țară nu l-a mai făcut. În acest context, se pune întrebarea: ar trebui copiii să aibă dreptul de a solicita propria lor moarte? Partizanii eutanasiei susțin că este benefică pentru copii, cu acordul părinților, deoarece oferă familiilor o opțiune într-o situație disperată și dureroasă. Dar adversarii se întreabă, în mod justificat, dacă copiii pot hotărî în mod rezonabil și au puterea de decizie pentru a-și pune capăt propriilor lor vieți.

   În Europa, eutanasia mai este legală doar în Luxemburg, iar sinuciderea asistată este permisă în Elveția (medicii ajută pacienții să moară, dar nu-i ucide în mod activ). În Olanda eutanasia este legală în anumite condiții și pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, cu acordul părinților. În SUA doar câteva state acceptă sinuciderea asistată în cazul unor boli fără leac (Oregon, Washington, Vermont și Montana).

   Partidul Socialist din Belgia a lansat proiectul de lege privind extinderea dreptului de eutanasiere, susținând că, după aprobarea eutanasiei pentru adulți, este nedrept să-i lase deoparte pe copii. Partidul Creștin Democrat Flamand s-a opus de la început și o să-l conteste la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care proiectul trece prin Parlament, motivând că minorii sunt considerați fără competență legală în domenii cheie, cum ar fi căsătoria, dar ar putea să-și decidă moartea. Alți specialiști din domeniul medicinei și al eticii din Europa cred că minorii nu ar putea avea capacitatea de a lua o decizie informată cu privire la eutanasie, deoarece chiar și adulții se luptă cu conceptul și copiii, ca toți ceilalți, ar putea să nu fie capabili să anticipeze cât de mult vor aprecia viața, dacă nu vor fi „uciși”.

Eutanasia 1

   Principiul de eutanasie pentru copii sună șocant la prima vedere, dar poate primi motivația de compasiune și de protecție. Copiii au moduri diferite de a cere lucruri, dar se confruntă cu aceleași probleme ca și adulții când sunt în faza terminală ca bolnavi și ar putea să-și schimbe ușor, în scurt timp, dorința de a muri. Dacă legea belgiană va fi aprobată, va crea o problema limită și pentru celelalte state europene.

   Eu consider eutanasia ca pe o soluție extremă, care ar fi bine de aplicat în multe cazuri. Dar cred că nu este varianta aplicabilă pentru copii. Ce părinți normali și-ar omorî propriul copil, chiar grav bolnav, fără posibilități de vindecare? Voi ce credeți?