Așază-te și ridică-te! În felul acesta poate fi numit un exercițiu fizic simplu, la îndemâna oricui, care durează numai câteva secunde. Nu este nevoie de niciun fel de echipament și se recomandă să purtați haine largi sau confortabile. Începeți prin a sta în picioare în mijlocul unei camere și, fără a folosi mâinile, vă așezați cu grijă în poziția ghemuit, cu picioarele încrucișate. Apoi, după un scurt timp, încercați să ajungeți înapoi la poziția ridicat (în picioare) fără a folosi mâinile sau genunchii pentru ajutor. O ilustrare simplă vă poate ajuta să vizualizați pașii.

Așează-te și ridică-te

   Acest test ar trebui să fie făcut de toate persoanele cu vârste de până la 45 de ani fără să creeze probleme. Dar mulți dintre cei trecuți de 50 de ani au adesea dificultăți de echilibru și putere când efectuează exercițiul.

   Un medic brazilian, Claudio Gil Araujo, a mers ceva mai departe și a stabilit un punctaj pe o scara între 1 și 10 (5 puncte pentru a te așeza și 5 puncte pentru a te ridica înapoi în picioare). De fiecare dată când folosiți un braț sau un genunchi pentru ajutor sau echilibrare în timpul exercițiului se scade un punct din cele 10 puncte posibile.

Așează-te și ridică-te 1

   În urma unui test ​​pe mai mult de 2.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 51 și 80 de ani, brazilianul consideră că ar putea prezice speranța de viață cu o precizie alarmantă. El a constatat că persoanele care au obținut mai puțin de 8 puncte sunt de două ori mai predispuse să moară în următorii șase ani.

   Eu consider testul „ Așază-te și ridică-te” destul de rudimentar pentru o analogie cu speranța de viață, dar, indiferent de vârstă, testul ar trebui să ofere un punct de referință util pentru starea generală de sănătate și mai ales pentru forma fizică. Iar pentru cei care au mai puțin de 45 de ani și au probleme cu exercițiul, acest lucru ar trebui să fie un „apel la trezire”.

Sursă: Discover Magazine