În ultima săptămână a lunii septembrie a.c. a fost inaugurat aeroportul Yading Daocheng în Tibet, China, cel mai înalt aeroport civil din lume situat la 4.411 metri deasupra nivelului mării. Acesta este un proiect recent al guvernul chinez care speră să atragă un milion de turiști în regiune și să crească cu două miliarde de yuani veniturile din  turism până în 2015. Construirea sa a atras opoziția din partea grupurilor tibetane și au existat chiar ciocniri între tibetani și trupele chineze lângă aeroport, în luna iulie.

Cel mai înalt aeroport (Yading Daocheng)

   La polul opus este aeroportul Bar Yehuda Airfield din Israel, aproape de Marea Moartă, care se află la 378 metri sub nivelul mării, fiind cel mai jos aeroport.

Cel mai jos aeroport (Bar Yehuda)

   Cele mai apropiate aeroporturi locale sunt aeroporturile din Papa Westray și Westray din insulele Orkney (un mic arhipelag din nordul Scoției cu aproximativ 70 de insule, din care 20 sunt locuite) care sunt la doar 2,83 km distanță. Un zbor între ele durează doar un minut și jumătate.

Cele mai apropiate aeroporturi locale

   În schimb, cele mai apropiate aeroporturi internaționale sunt cel din Brazzaville, capitala statului Congo și cel din Kinshasa, peste graniță, în Republica Democratică Congo. Distanța dintre ele este de doar 25,75 km, ambele aeroporturi funcționând în mod regulat.

Cele mai apropiate aeroporturi internaționale

   Cea mai scurtă pistă comercială de aeroport din lume are doar 396 de metri. Este unica pistă din insula Saba, din Antilele Olandeze. Alte piste extrem de scurte: Matekane (este un aeroport în Lesotho) 400 metri, Inishmoore (de pe o insulă din Irlanda) 490 metri și Courchevel (care este situat într-o zonă de schi din Alpii francezi) 525 metri.

Cea mai scurtă pistă de aeroport

   Acoperind aproximativ 780 km², aeroportul King Fahd International din Arabia Saudită este cel mai mare aeroport din lume în ceea ce privește suprafața totală. Moscheea aeroportului poate găzdui 2.000 de credincioși și există un terminal separat pentru membrii familiei regale Saudite.

Cel mai mare aeroport ca suprafață

   Aeroportul internațional din Dubai este ceea mai mare clădire construită, acoperind o suprafață totală de 1,76 milioane m²), aproape dublu față de cel mai apropiat rival, aeroportul din Beijing.

Aeroportul Internațional din Dubai

   Cel mai aglomerat aeroport din lume ca număr de pasageri este Hartsfield-Jackson Atlanta International. În perioada ianuarie – mai 2013, aeroportul a deservit peste 38 de milioane de călători, mai mult decât aeroportul internațional din Beijing (33,9 milioane) și Heathrow (27,9 milioane). Turcia a anunțat la începutul acestui an planuri de a construi un aeroport mare în apropiere de Istanbul, cu o capacitate de 150 de milioane de pasageri pe an.

Cel mai aglomerat aeroport

   Cel mai aglomerat aeroport din lume pentru traficul de marfă este Hong Kong International, în care au fost încărcate și descărcate în 2012 peste 4,4 milioane de tone de mărfuri. Următorul este Memphis International, urmat de Shanghai Pudong International.

Cel mai aglomerat aeroport (pentru trafic de marfă)

   Aeroporturile cu cele mai multe piste sunt în S.U.A., Chicago O’Hare International și Dallas Fort Worth International, fiecare cu câte șapte.

Aeroportul cu cele mai multe piste

   Cel mai îndepărtat sau izolat aeroport este Mataveri International din Insula Paștelui care se află la 3.759 de km de Santiago de Chile (un zbor de aproape șase ore cu avionul).

Cel mai îndepărtat aeroport

   Înconjurat de piscurile falnice ale munților Himalaya, Paro din Bhutan este unul dintre aeroporturile cele mai periculoase din lume pentru piloți. Într-adevăr, numai o mână de piloți dețin în prezent certificate speciale ca să aterizeze acolo, pe cel mai periculos aeroport.

Cel mai periculos aeroport

   Singura pistă a aeroportului din Gibraltar este tăiată în două de o șosea destul de aglomerată (lipsă de spațiu, pe un teritoriul mic). O pereche de bariere împiedică ciocnirile.

Aeroportul din Gibraltar

Aeroportul din Gibraltar 1

   Cel mai scump aeroport din lume este aeroportul internațional din Hong Kong (Chek Lap Kok). A fost construit pe o mare insulă artificială, valoarea totală ajungând la suma de 28,3 miliarde $. Aeroportul a fost votat ca fiind unul dintre primele 10 realizări în construcții ale secolului 20.

Cel mai scump aeroport

   Pista originală a aeroportului din Funchal, Madeira, a avut doar 1.525 de metri mult timp, aeronavele comerciale făcându-i cu greu față. Totuși o soluție ingenioasă a fost găsită, sub forma unei prelungiri, o grindă masivă sub forma unui pod de 915 metri. De aceea, acest aeroport este considerat cel mai ingenios, din punct de vedere al adaptării.

Aeroportul din Funchal

Cel mai ingenios aeroport

   Cel mai lung zbor non-stop din lume este asigurat de Singapore Airlines pe ruta Singapore – New York (Newark) și are circa 15.345 de km, distanță ce este parcursă în 18,5 ore cu aeronave Airbus A 340-500. Dar de la sfârșitul anului 2013, Singapore Airlines va înceta operarea acestui zbor pentru cauze ce nu sunt greu de ghicit: costurile tot mai mari ale carburantului și cererea scăzută pentru zborurile intercontinentale ultra-lungi. Alte două zboruri non-stop de peste 17 de ore sunt pe ruta Dallas (Fort Worth) și Sydney, zbor operat de Qantas (13.804 km) și între Johannesburg și Atlanta, zbor operat de Delta (13.582 km).

Singapore Airlines

   Turkish Airlines a anunțat că va începe să opereze unul dintre cele mai lungi zboruri comerciale non-stop din lume din 2014. Acesta va lega Istanbul de Sydney, separate de 14.956 km. Inițial zborurile vor avea o scurtă escală în Asia, dar turcii estimează că în următorii 3 ani ruta Istanbul – Sydney va fi operată non-stop, cu Boeing-uri 777-300ER sau 777-200LR. Qantas a vrut să fie prima companie aeriană care urma să lege Sydney de Istanbul, dar se pare că Turkish Airlines le-o va lua înainte.