În ultima săptămână a lunii septembrie a.c. a fost inaugurat aeroportul Yading Daocheng în Tibet, China, cel mai înalt aeroport civil din lume situat la 4 411 metri  deasupra nivelului mării. Acesta este un recent proiect al guvernul chinez, care speră să atragă un milion de turiști în regiune și să crească cu două miliarde de yuani veniturile din  turism până în 2015. Construirea sa a atras opoziția din partea grupurilor tibetane și au existat chiar ciocniri între tibetani și trupele chineze lângă aeroport în luna iulie.

Cel mai înalt aeroport-Yading Daocheng

     La polul opus este aeroportul Bar Yehuda Airfield, din Israel, aproape de Marea Moartă, care se afla la 378 metri sub nivelul mării, fiind cel mai jos aeroport.

Cel mai jos aeroport-Bar Yehuda

     Cele mai apropiate aeroporturi locale sunt aeroporturile din Papa Westray și Westray din insulele Orkney (un mic arhipelag din nordul Scotiei cu aproximativ 70 de insule, din care 20 sunt locuite), care sunt la doar 2,83 km distanță. Un zbor între ele durează doar un minut și jumătate.

Cele mai apropiate aeroporturi locale

     În schimb cele mai apropiate aeroporturi internaționale sunt cel din Brazzaville, capitala statului Congo și cel din Kinshasa, peste graniță, în Republica Democratică Congo. Distanța dintre ele este de doar 25,75 km, ambele aeroporturi funcționând în mod regulat.

Cele mai apropiate aeroporturi internaționale

     Cea mai scurtă pistă comercială deaeroport din lume are doar 396 de metri. Este unica pistă din insula Saba, din Antilele Olandeze. Alte piste extrem de scurte: Matekane (este un aeroport în Lesotho) 400 metri, Inishmoore (de pe o insulă din Irlanda) 490 metri și Courchevel (care este situat într-o zonă de schi din Alpii francezi) 525 metri.

Cea mai scurtă pistă de aeroport

     Acoperind aproximativ 780 km ², aeroportul King Fahd International din Arabia Saudită, este cel mai mare aeroport din lume în ceea ce privește suprafața totală a terenurilor. Moscheea aeroportului poate găzdui 2.000 de credincioși și există un terminal separat pentru membrii familiei regale Saudite.

Cel mai mare aeroport ca suprafață

     Aeroportul internațional din Dubai este ceea mai mare clădire construită, acoperind o suprafață totală de 1,76 milioane m²), aproape dublu față de cel mai apropiat rival, aeroportul din Beijing.

Aeroportul Internațional din Dubai

     Cel mai aglomerat aeroport din lume ca număr de pasageri este Hartsfield-Jackson Atlanta International. În perioada ianuarie – mai 2013 aeroportul a deservit peste 38 milioane de călători, mai mult decât aeroportul internațional din Beijing (33,9 milioane) și Heathrow (27,9 milioane). Turcia a anunțat la începutul acestui an planuri de a construi un aeroport mare în apropiere de Istanbul, cu o capacitate de 150 de milioane de pasageri pe an.

Cel mai aglomerat aeroport

     Cel mai aglomerat aeroport din lume pentru traficul de marfă este Hong Kong International, în care au fost încărcate și descărcate în 2012 peste 4,4 milioane de tone. Următorul este Memphis International, urmat de Shanghai Pudong International.

Cel mai aglomerat aeroport-trafic marfă

     Aeroporturile cu cele mai multe piste sunt Chicago O’Hare International și Dallas Fort Worth International, fiecare cu câte șapte.

Aeroportul cu cele mai multe piste

     Cel mai îndepărtat sau izolat aeroport este Mataveri International de pe Insula Paștelui, care se afla la 3759 km de Santiago de Chile (un zbor de aproape șase ore cu avionul).

Cel mai îndepărtat aeroport

     Înconjurat de piscuri falnice ale munților Himalaya, Paro din Bhutan este unul dintre aeroporturile cele mai periculoase din lume pentru piloți. Într-adevăr, numai o mână de piloți dețin în prezent certificate speciale ca să aterizeze acolo, pe cel mai periculos aeroport.

Cel mai periculos aeroport

     Singura pistă a aeroportului din Gibraltar este tăiată în două de o sosea destul de  aglomerată (lipsă de spațiu, pe un teritoriul mic). O pereche de bariere împiedică ciocnirile.

Aeroportul din Gibraltar

Aeroportul din Gibraltar 1

     Cel mai scump aeroport din lume este aeroportul internațional din Hong Kong (Chek Lap Kok). A fost construit pe o mare insulă artificială, valoarea totală ajungând la suma de 28,3 miliarde $. Aeroportul a fost votat ca fiind unul dintre primele 10 realizări în construcții ale secolului 20.

Cel mai scump aeroport

     Pista originală a aeroportului din Funchal, Madeira, a avut doar 1525 de metri mult timp, aeronavele comerciale făcându-i cu greu față. Totuși o soluție ingenioasă a fost găsită, sub forma unei prelungiri, o grindă masivă sub forma unui pod de 915 metri. De aceea, acest aeroport este considerat cel mai ingenios, din punct de vedere al adaptării.

Aeroportul din Funchal

Cel mai ingenios aeroport

     Cel mai lung zbor non-stop din lume este asigurat de Singapore Airlines pe ruta Singapore – New York (Newark) și are circa 15 345 km, distanță ce este parcursă în 18,5 ore, cu aeronave Airbus A 340-500. Dar de  la sfârșitul anului 2013 Singapore Airlines va înceta operarea acestui zbor pentru cauze ce nu sunt greu de ghicit: costurile tot mai mari ale carburantului și cererea scăzută pentru zborurile intercontinentale ultra-lungi. Alte două zboruri non-stop de peste 17 de ore sunt pe ruta Dallas (Fort Worth) și Sydney, operat de Qantas (13 804 km) și între Johannesburg și Atlanta, operat de Delta (13.582 km).

Singapore Airlines

     Turkish Airlines a anunțat că va începe să opereze unul dintre cele mai lungi zboruri comerciale non-stop din lume din 2014. Acesta va lega Istanbul de Sydney, separate de 14.956 km. Inițial zborurile vor avea o scurtă escală în Asia, dar turcii estimează că în următorii 3 ani ruta Istanbul-Sydney va fi operată non-stop, cu Boeing-uri 777-300ER sau 777-200LR. Qantas a vrut să fie prima companie aeriană care urma să lege Sydney de Istanbul, dar se pare că Turkish Airlines le-o va lua înainte.

 


Alte articole captivante


VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR    Mai mult de una din trei femei din întreaga lume au experimentat violența fizică sau sexuală, arată un raport lansat de către Organizația Mondială a Sănătății și alte două organizații: The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) și The South African Medical Research Council (SAMRC). Margaret Chan, de la OMS a declarat că violența împotriva femeilor a devenit "o problemă de sănătate la nive...
CONSUMUL MONDIAL DE CEAI      Ceaiul își are originile în partea de sud-est a Asiei și a fost întrebuințat pentru prima oară de chinezi, folosindu-l atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor. După ce a fost introdus și în Japonia de către un călugăr budist prin anii 600, la sfârșitul secolului al XVI-lea apar mențiuni rare despre ceai și la europeni, devenind apoi un produs folosit la nivel mondial. Producția mondială de ...
ARME ȘI BONURI DE MASĂ      Un program care încurajează renunțarea la armele de foc s-a desfășurat în Los Angeles, a doua zi după Crăciun. Posesorilor de arme, dacă renunțau la puști și pistoale, li s-au dat la schimb bonuri de masă. Programul nu este unul nou, însă a fost revitalizat după atacul din Newtown, în care au fost uciși 20 de copii și 6 adulți.      În 26 decembrie, au fost strânse 2 037 arme de foc, din care 75 arme ...
BEC PLAT      De peste 100 de ani, becul nu a evoluat prea mult. Balonul din sticlă sau bulbul becului proiectat de Thomas Edison în 1879, nu a suferit de-a lungul timpului transformări majore.  Chiar și în ultima vreme, când au fost promovate cu ardoare becurile cu LED-uri și becurile cu lumină compactă fluorescentă, în detrimentul becurilor incandescente, convenționale, forma balonului s-a modificat relativ puțin....
ÎNLOCUITOR PENTRU VIAGRA      Oamenii de știință au descoperit că veninul păianjenului rătăcitor brazilian (Phoneutria nigriventer) ar putea vindeca disfuncția erectilă în 20 de minute de la intrarea în corp, cu toate că păianjenul, din categoria Arahnidelor, este responsabil pentru uciderea celor mai mulți oameni, victimele murind, de obicei, în termen de o oră de la mușcătură.  Oamenii de știință considera că veninul acestuia ar ...
TRATAMENTE INEDITE LA SPA     În completare la articolul de ieri cu privire la un tratament cu melci, azi vă propun o listă de alte tratamente efectuate la Spa, pe care multe femei nu cred, măcar pe primele două, că le-ar încerca.      1. Masaj cu șerpi      Un tratament înspăimântător, gen masaj,  implică “plimbarea” mai multor varietăți de șerpi pe corpul gol. Se folosește pentru a atenua durerile musculare, în timp ce șerpii m...
GERMENI ȘI MICROBI LA RESTAURANT      Germeni și microbi întâlnim la tot pasul, dar probabil nu știți unde se găsesc prin restaurante.      Un adult poate atinge chiar și 30 de obiecte sau suprafețe într-un minut, inclusiv cele care conțin germeni și microbi, cum ar fi întrerupătoarele pentru lumină, clanțele ușilor, telefoane, telecomenzi, etc. La domiciliu, fiecare face tot ce știe și poate pentru a menține curățenia și germenii la dist...
CELE MAI PUTERNICE FEMEI DIN LUME      Definiția tradițională a puterii se bazează pe puterea politică și economică. Clasamentul anual întocmit de Forbes a evidențiat primele 100 de femei, cele mai influente sau cele mai puternice femei, din opt categorii sau baze de putere: miliardari, afaceri, celebritate, finanțe, mass-media, filantropie și ONG-uri, politică și tehnologie. Puterea lor a fost determinată de Forbes în funcție de patru indi...
BĂUTURI NEOBIȘNUITE, CHIAR CIUDATE      Vă invit la o altă degustare de băuturi neobișnuite, mai puțin șocante decât băuturile alcoolice neobișnuite, care frapează prin culoare sau lipsa ei. Sunt băuturi ciudate, bizare, care există pe piață, dar încă nu au atras numărul de clienți scontați de producători. 1. Cafea incoloră      O companie numită CLR CFF (clear coffee) a creat o cafea incoloră, care seamănă cu apa, mai ales pentru că este ...
AMBALAJE INEDITE      Ambalajul este un material (hârtie, carton, pânză, cutie, masă plastică, etc.) sau un obiect în care se împachetează ceva. Pentru a atrage mai mulți clienți sau o categorie anume de cumpărători, unele firme recurg la soluții neobișnuite pentru ambalajele produselor pe care le vând. Aveți aici câteva exemple care pot fi considerate ilare sau niște idei cu adevărat nemaipomenite, după gust.      ► Pentr...