Enviro-Cool Limited din Marea Britanie a patentat o tehnologie comercială, numită V-Tex, ca un înlocuitor mai ieftin la echipamentele de răcire, mari consumatoare de energie, cum ar fi frigidere și răcitoarele folosite pentru băuturi în stațiile de benzină, magazine alimentare, baruri și restaurante, supermarketuri etc. Dispozitivul permite ca băuturile să fie stocate pe rafturi, la temperatura camerei și apoi răcite la cerere, obținându-se o economie de energie de 80%. În plus, unitatea V-Tex asigură o igienă sigură, fără bacterii, pentru băuturile preambalate.

Răcire ieftină și rapidă 3

   S-au făcut multe eforturi anterioare pentru a obține băuturi răcite rapid, la cerere. Dacă răcirea este foarte rapidă, atunci straturile exterioare ale lichidului pot îngheța. Englezii au constatat că prin rotirea băuturii la o anumită viteză se creează un vortex, iar lichidele gazoase pot fi amestecate fără perturbarea bulelor de dioxid de carbon. De asemenea, echipa a descoperit că, prin simpla rotire în V-Tex, băuturile se comportă ca un solid, lichidul de la exterior nu se răcește mai repede decât lichidul din interior.

Răcire ieftină și rapidă 1

   În Europa s-a estimat că frigiderele comerciale și vitrinele frigorifice consumă 85 TWh de electricitate pe an (teta = 1012), echivalent cu energia necesară pentru a alimenta peste 20 de milioane de gospodării. Unitățile V-Tex, care permit răcirea dozelor de băuturi și a sticlelor de la temperatura camerei la 4°C în 45 secunde sau mai puțin, pot realiza economii între 200 și 800 € pe an, în funcție de tipul răcitorului. Conceptul a fost dezvoltat pe baza unui fond acordat de Comisia Europeană în sumă de 930 de mii de euro. Răcirea rapidă a unor cantități de băuturi mici la cerere, prin agitare, fără ca straturile exterioare să sa congeleze, nu provoacă efectul de „șampanie” atunci când sunt deschise.

Răcire ieftină și rapidă 2

   Acest produs ar putea fi utilizat și în casă, la locul de muncă, în baruri, restaurante și hoteluri ca să fie răcite o varietate de băuturi, de la doze de 150 ml la sticle de 750 ml. Aparatul V-Tex Compact pentru acasă ar salva un spațiu valoros în frigiderul utilizatorilor.

   La final, un video pentru edificare:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NSVChmfcv2k&w=448&h=252&hd=1]
Tehnologia V-Tex: răcire rapidă, cu consum redus de energie

Sursă: Enviro-Cool