Elveția are un stil foarte direct cu privire la democrație. De exemplu, modificarea Constituției sau adoptarea unei legi poate porni și de la o inițiativă proprie, a oricărui cetățean, care face o propunere. Apoi sunt necesare cel puțin 100.000 de semnături ca proiectul să poată fi votat de către alegătorii din cantoanele elvețiene, prin referendum, și să se aplice ca lege. Acest sistem permite tuturor cetățenilor un grad ridicat de acces la legislația națională, dar, de asemenea, înseamnă că mai multe idei bizare sau neortodoxe pot deveni subiect de referendum, în urma unor inițiative elvețiene.

   Recent, a existat un val de inițiative elvețiene populare concepute pentru a reduce inegalitatea salarială în țară. La începutul acestui an, un antreprenor (Thomas Minder) a propus ca salariile directorilor executivi ai companiilor elvețiene să fie limitate: maxim de 12 ori mai mare față de salariul cel mai mic plătit de companie. Inițiativa a fost numită sugestiv 1:12 și va fi supusă la vot, prin referendum, pe 24 noiembrie a.c. În Elveția, în anii 80, diferența de salarizare a fost 1:6, iar azi s-a ajuns la un neverosimil decalaj de 1:93, mulți considerând că este un exces de salarizare dramatic.

   La începutul acestei luni, s-a făcut o altă propunere pentru reducerea inegalității sociale, care la prima vedere pare  nebunească: fiecare adult să aibă asigurat un „venit de bază”, necondiționat, care să-i asigure o existență demnă și participarea la viața publică. Suma propusă este de 2.500 de franci elvețieni pe lună, adică aproximativ 2.025 de euro, 2.800 de dolari americani sau 9.000 de lei, considerată de ajuns pentru un stil de viață modest. Atenție! Suma este un VENIT MINIM GARANTAT, ci nu un salariu minim și a stârnit dezbateri aprinse. Este o inițiativă radicală, foarte clară, care dorește să îmbunătățească viața oamenilor. Inițiatorii propunerii au prezentat, în scurt timp, mai mult de 100.000 de semnături necesare pentru a se organiza un referendum, declarând că venitul de bază ar putea fi parțial finanțat cu bani de la sistemele de asigurări sociale elvețiene. Guvernul de la Berna nu a anunțat încă data la care se va ține referendumul.

Inițiative elvețiene (franci)

   Parlamentarii noștri, dacă tot vor să schimbe Constituția, ar putea lua exemplu de la democrația semi-directă elvețiană. Dar sunt prea mânjiți ca să efectueze o schimbare în interesul tuturor românilor. Modificările pe care le doresc sunt numai pentru interese politice, de partid, de grup sau pentru a obține foloase individuale rapide. Restul, Dumnezeu cu mila!