Speranța de viață în lume este în creștere rapidă și constantă și de aceea este normal, ca la o anumită vârstă, să te gândești: ce fel de viață voi avea atunci când voi ajunge la 60, 70 sau 80 de ani? Global Agewatch Index 2013 este primul instrument realizat să măsoare calitatea vieții și bunăstarea persoanelor în vârstă din întreaga lume. El răspunde nevoii urgente de a aborda sărăcia și discriminarea cu care se confruntă un număr tot mai mare de persoane în vârstă din întreaga lume și explorează modul în care se simt sprijiniți bătrânii de către familie, guvern și comunitate. Aceste aspecte sunt la fel de importante atât pentru oamenii de 70 de ani, cât și pentru maturi, părinți sau tineri.

   Cea mai bună țară din lume pentru persoanele în vârstă este Suedia. Clasamentul națiunilor privind bunăstarea socială și economică a bunicilor a fost calculat pe baza a 13 indicatori, grupați în patru categorii: siguranța veniturilor (pensie, nivelul pensiei față de salariul mediu etc.), starea de sănătate, ocuparea forței de muncă și educație (angajarea persoanelor vârstnice și nivel de studii) și posibilități sociale și mediu adecvat (conexiuni sociale, siguranță fizică, libertăți civice, accesul la transportul public etc.). Fiecare categorie are aceeași pondere și acest lucru explică de ce țări cu un PIB mai mic decât altele pot ocupa poziții superioare în clasament.

Bunăstarea bunicilor (tabel)

   România ocupă locul 48, lângă vecina Bulgaria (47). Din cele patru categorii, România ocupă cel mai ridicat loc în domeniul securității veniturilor, locul 29, cu un punctaj de 80,6 (100 fiind cel maxim). Există o acoperire bună a pensiilor și o bunăstare relativă a persoanelor în vârstă, comparativ cu alte grupe de vârstă. Însă rata sărăciei în rândul românilor în vârstă este mare: 19,2% din persoanele în vârstă au un venit lunar mai mic de jumătate din venitul mediu pe țară. În domeniul sănătății, România este pe locul 64 (cu un punctaj de 38,6/100), la ocuparea forței de muncă și educație este pe locul 38 (cu un punctaj de 47,1/100) și la mediu favorabil pe locul 68 (cu un punctaj de 57,1/100).

   În anul 2012, în România procentul populației în vârstă de peste 60 de ani a fost de 21% din populația totală, dar se prognozează că în anul 2050 36% dintre români vor fi în vârstă de peste 60 de ani.

Sursă: Helpage