Pungile din plastic nu sunt biodegradabile și, de aceea, sunt o amenințare serioasă pentru ecosistemele naturale, reprezentând o problemă care nu și-a găsit încă rezolvarea. Transformarea acestor materiale din plastic, a pungilor de plastic comercializate pentru alimente, prin „reciclare nano-tehnologică” oferă, mai nou, o posibilă soluție pentru reducerea poluării mediului, în același timp cu producerea de elemente foarte utile, de valoare mare.

   O echipă de la Universitatea din Adelaide, Australia, a dezvoltat recent o metodă pentru transformarea pungilor din plastic în nano-tuburi de carbon.

   Observația 1: nano-tuburile de carbon sunt cilindri mici din atomi de carbon, având diametrul de un nanometru (1 nanometru = 10-9,  metri, adică aproximativ 1/10 000 din diametrul unui fir de păr uman). Ele sunt unele dintre cele mai puternice materiale descoperite, de sute de ori mai puternice decât oțelul, dar de șase ori mai ușoare.  Proprietățile lor unice, mecanice, electrice, termice și de transport, le fac extrem de interesante pentru cercetare și dezvoltare în continuare. Ele sunt deja folosite într-o varietate de industrii, inclusiv în domeniul electronicii, a echipamentului sportiv, pentru baterii de lungă durată, la dispozitive de detectare și chiar la turbinele eoliene.

   Observația 2: grafenul este varianta bidimensională a grafitului format dintr-un aranjament de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Distanța dintre atomii de carbon ai grafenului este de 0,142 nanometri, el fiind elementul structural de bază al altor alotropi ai carbonului, incluzând grafitul, nano-tuburile de carbon și fulerenele. 

   Mai exact, oamenii de știință au folosit bucăți de pungi din plastic alimentar care au fost vaporizate într-un cuptor și apoi moleculele de carbon au fost stratificate din vapori, cu ajutorul unui catalizator (depunere fără solvenți chimici). În acest proces nano-tehnologic, nano-tuburile de carbon se depun pe o membrană de alumină anodică nano-poroasă, care permite controlul asupra organizării și geometriei nano-tuburilor.

Pungi din plastic

   Această metodă nouă și simplificată de obținere a nano-tuburilor de carbon folosind deșeurile din plastic ca sursă de carbon, are avantajul că nu generează alte substanțe toxice sau otrăvitoare. Alte metode au construit nano-tuburi de carbon din resturi de pungi de plastic cu ajutorul unui catalizator cu acetat de cobalt. Prin această metodă, numai o cincime din materialul plastic a fost de fapt transformat, iar cobaltul utilizat este destul de scump. Noua metodă a australienilor este mult mai ieftină și mai eficientă.

Sursă: Gizmodo