Zborul cu avionul poate fi o experiență misterioasă, cel puțin prima dată. Avioane sunt niște mașinării incredibile, uneori chiar înfricoșătoare, despre care se vehiculează tot feluri de lucruri care nu corespund realității. Deci, este logic ca oamenii să creadă tot felul de  „fapte” cu privire la transportul aerian. Problema este că multe dintre ele nu sunt adevărate. Să demascăm unele dintre ele:

     1. Deschiderea unei uși a avionului în timpul zborului este imposibilă. Când avionul se află la altitudinea de croazieră, e sub presiune (presurizat). Asta înseamnă că, pentru a deschide o ușă, este nevoie de o presiune fenomenală. Deci, repet: ușile și trapele de urgență a unui avion în zbor sunt de nedeschis, deoarece presiunea din avion nu permite.

Deschiderea ușii avionului

    2. Unii consideră că te îmbeți mai repede într-un avion din cauza altitudinii și presiunii. Fals, pentru că nivelul de alcool din sângele cuiva nu crește odată cu altitudinea. Deci, consumul de alcool în avion, spre deosebire de cel de pe pământ, nu duce la niveluri mai mari de alcool în sânge. Totuși la bordul avionului apare efectul de hipoxie (scăderea cantității de oxigen în țesuturi) din cauza mediului de joasă presiune și a altitudinii mari,  care poate duce la simptome corporale similare cu intoxicația, la creier fiind transmis mai puțin oxigen. Unii oameni au tendința de a bea cantități mari, într-un timp foarte scurt, în  avion și acest lucru trebuie legat și cu efectul de hipoxie.

Beat în avion

    3. Deși mulți oameni s-au plâns că au găsit deșeuri aruncate din avioane sau picături maronii (sau albastre) pe case, mașini, animale de companie și pe haine, toți experții în aeronautică ne asigură că este fizic imposibil ca un pilot să arunce un rezervor cu deșeuri, inclusiv deșeuri umane, în timpul zborului. Supapa care deschide rezervorul cu deșeuri poate fi acționată doar din exteriorul avionului și acest lucru se poate face numai la sol.

Deșeuri aruncate din avioane

     La unele dintre rezervoarele de la toaleta aeronavelor se adaugă în apă o substanță chimică de culoare albastru închis pentru a dezinfecta deșeurile și pentru a mărunți orice solid. În cazul în care, la altitudini mari și temperaturi sub zero grade, un tub de evacuare are o scurgere, lichidul va îngheța imediat, formându-se așa numita “gheață albastră”  (blue ice). Dacă aceasta ar cădea de pe aeronavă, s-ar topi mult timp înainte de a ajunge la sol, disipându-se în picături minuscule, care sunt aproape invizibile.

     4. Aerul recirculat din avioane poate răspândi germeni, microbi și boli. La prima vedere pare logic, dar nu știți că aerul este tras în fuzelajul inferior, unde aproximativ jumătate este ventilat în afară. Restul trece prin filtre, apoi reamestecat cu o cantitate proaspătă de aer și ciclul se repetă. Boeing descrie filtrele ca fiind de calitatea celor din sălile de operații de la spital, între 94 și 99,9 la sută din microbii din aer fiind capturați. De asemenea, reamestecarea și filtrarea aerului se face la fiecare două sau trei minute, mult mai frecvent decât se produce în clădiri.

Aer recirculat în avioane

     5. Purtarea centurii de siguranță poate afecta șansele de a supraviețui unui accident de avion. Gândiți-vă la acest lucru ca fiind similar cu purtarea centurii de siguranță într-o mașină. Deși pare o nebunie să crezi că centura de siguranță te poate împiedica să fugi dintr-un avion prăbușit, toate datele strânse până acum arată că face mult mai mult bine decât rău.

Centura de siguranță

     6. Măștile de oxigen folosesc o substanță sedativă, menită să păstreze calmul pasagerilor înainte de accident. În cazul în care cabina pierde presiune (lucru care se poate întâmpla cu ușurință, fără a duce la un accident grav), toată lumea de la bord trebuie să folosească masca, deoarece la circa 10.000 de metri aerul nu se poate respira, fiind sărac în oxigen.  Masca oferă oxigenul necesar pentru o respirație normală și poate fi scoasă când piloții au adus avionul la aproximativ 3.000 de metri, unde aerul este respirabil, bogat în oxigen.

Mască de oxigen

Sursa : Internet


Alte articole captivante


NAS ELECTRONIC DE IDENTIFICARE      Poate ați auzit de un “nas electronic” sau de un “nas artificial” care poate verifica prospețimea și calitatea alimentelor sau care identifică mirosul fructelor sau de un altul care este capabil să detecteze cantități infime de chimicale periculoase în aer: pesticide, emisii de gaze sau scurgeri de gaze, agenți chimici, substanțe volatile, etc.      Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnic...
MATERIAL ANTIBACTERIAN      Imaginați-vă o cameră de spital, mânerele ușilor, întrerupătoarele pentru lumină, suprafețele și ustensilele din bucătărie, telefoane, telecomenzi sau orice alte lucruri de care suntem conștienți că au multe bacterii să devină suprafețe lipsite de germeni și microbi, fără a folosi nici o picătură de dezinfectant sau alte produse antibacteriene și fără a fi nevoie de apă sau fierbere.      Acest lucru ...
AGENDA DIGITALĂ A EUROPEI      Pe 28 mai, printr-un comunicat de presă, Comisia europeană a prezentat tabloul de bord al Agendei Digitale pentru 2014, care evaluează progresele înregistrate la nivelul UE și la nivel național în ceea ce privește atingerea obiectivelor cheie de performanță. Raportul  e bazează pe datele din 2013.      Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, 95 din cele 101 obiective digitale pentru 2015 sunt...
SMART FORSTARS      Smart Forstars, un concept de autovehicul electric, a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris 2012. Mașina are un proiector în capotă, permițând ca orice perete să fie transformat imediat într-un ecran de cinema. Proiectorul poate fi controlat atât din interior cât și din exterior (are butoane prevăzute și pe capotă).       Șeful de la firma Smart, Dr. Annette Winkler a spus: "Este cel mai ieftin...
ȚĂRILE SCANDINAVE PE PRIMUL LOC      Pentru al doilea an la rând, 24/7 Wall St. a examinat raportul Organizației pentru cooperare economică și dezvoltare (Organisation for Economic Cooperation and Development’s - OECD), privind nivelul de trai în lumea dezvoltată. Prosperitatea economică, sănătatea și o rețea puternică de susținere socială continuă să fie elementele care aduc fericirea. Din nou, Statele Unite ale Americii nu reușește să f...
INVENȚII JAPONEZE – CONTINUARE      De-a lungul ultimelor decenii, inventatorii japonezi au venit cu niște idei năstrușnice, unele chiar scandaloase. Această expunere scrisă și în imagini, completează ceea ce am prezentat, cu câteva săptămâni mai înainte, la Invenții japoneze. Poate o să vă împărtășesc și alte soluții japoneze bizare.      Aceste pere înfiorătoare au fost fotografiate la un supermarket din Beijing, China,  devenind subi...
MANUAL PENTRU TURIȘTI      Conform unui sondaj realizat de Triposo, americanii și-au consolidat reputația de cei mai răi turiști din lume, fiind caracterizați ca nepoliticoși, gălăgioși, grași și alegând o vestimentație total neadecvată. Sunt urmați de turiștii din Marea Britanie, care au cel mai rău comportament, de ruși, nepoliticoși, zgomotoși și mereu beți, de chinezi, care copleșesc numeric și de australieni. Clasamentul ru...
LEACUL PENTRU MIGRENE      Migrena este o durere de cap, localizată într-o anumită regiune a capului, care este  însoțită de tulburări digestive (greață, vărsături etc.). Ea se manifestă sub formă de crize, cu o durată de 4 până la 72 de ore și are caracter recidivant. O persoană care are migrene, nu-și poate desfășura normal activitățile cotidiene (de rutină). Cu toate că migrenele sunt neplăcute, nu produc leziuni pe termen lu...
INVAZIA FURNICILOR NEBUNE      SUA se confruntă cu o nouă invazie: "furnicile nebune" (crazy ants), care au început să facă ravagii în sud-estul țării. Aceste furnici sunt probabil cele mai rele insecte cu care au avut vreodată de-a face americanii. Furnicile sunt numite nebune din cauza mișcărilor aleatorii, neliniare, pe care le au atunci când caută hrană, spre deosebire de formațiunile ordonate din alte familii de furnici. Sunt n...
CEAPA ESTE ALIMENTUL UNIVERSAL      Ceapa este alimentul universal, cel mai mult consumat în lume, și, de asemenea, este leguma care este cultivată în cele mai multe țări, mai mult decât orice altă legumă. Cu toate acestea, rar primește aprecieri, poate pentru că ne face uneori să plângem. Scriu aceste rânduri pentru că pe lângă prețuire merită chiar aplauze.      Trei mici tablete babiloniene de lut, de acum aproape 4000 de ani, fac re...