Oricine dintre noi cred că a auzit cel puțin o dată o mămică care se adresează puiului ei: îmi vine să te mănânc! Bineînțeles că expresia nu se referă la dorința mamei de a consuma copilul în sensul propriu.

   Pornind de la această manifestare comună, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au efectuat un studiu care a fost publicat recent. Ei au extras mirosurile din scutecele sau hăinuțele sugarilor în vârstă de câteva zile și le-au prezentat la două grupuri de femei. Un grup a fost format din mame și un alt grup din femei care nu au dat naștere la copii. Rezultatele au arătat că atât mamele cât și femeile fără copii au răspuns similar la mirosul de nou-născuți. Autorii au demonstrat că aceste mirosuri activează circuitele de recompensă din creierul femeilor. Nu toate mirosurile declanșează această reacție. Se cunoaște faptul că centrele de recompensă ale creierului sunt activate de mirosul unor produsele alimentare preferate sau de satisfacerea unei dorințe.

Îmi vine să te mănânc 1

   Studiul a constatat, de asemenea, că reacția a fost mai intensă pentru mame decât pentru celălalt grup de femei. Este posibil ca nașterea să provoace modificări hormonale care modifică circuitul de recompensă din creier, dar este, de asemenea, posibil ca experiența (inclusiv experiența olfactivă dezvoltată de mame față de proprii lor copii) să joace un rol important, au concis cercetătorii. Totodată am aflat că nu există un răspuns neuronal legat de statutul de mama biologică.

Îmi vine să te mănânc 2

   Cu părere de rău vă anunț că studiul nu a abordat și efectul mirosului bebelușilor asupra bărbaților, deoarece aceștia nu au fost incluși în cercetare. Era destul de interesant, cred.

Sursă: Frontiers in Psychology