O firmă norvegiană – Lade AS – a anunțat că va construi o navă de marfă radical nouă, cu o cocă extrem de mare care acționează ca o velă uriașă. Nava a fost numită semnificativ: Vindskip, adică nava pentru vânt.

Vapor ca o velă uriașă 2

   Vaporul comercial hibrid folosește totuși motoare, dar designul lui ar putea realiza economii de combustibil de 60 la sută, concomitent cu reducerea emisiilor poluante cu până 80 la sută. Un software special, legat cu un flux constant de informații meteorologice, va monitoriza condițiile de vânt și va calcula cel mai bun traseu pe care trebuie să-l parcurgă nava.

   Constructorii norvegieni spun că s-au inspirat din industria aerospațială pentru a crea un corp perfect simetric care eventual ar putea fi folosit și pentru navele de croazieră gigantice. Nava Vindskip este proiectată pentru a utiliza vântul pentru propulsie, folosind un sistem de propulsie dinamic.

Vapor ca o velă uriașă 1

   Folosind conceptul vântului aparent (introdus pentru a simplifica studiul forțelor care acționează asupra unei vele), nava care întruchipează o velă uriașă generează o forță pozitivă pe direcția longitudinală în funcție de unghiul de atac. Pentru a înțelege mai ușor, vedeți acest scurt video, VINDSKIP – vaporul care se comportă ca o velă uriașă:

   O idee într-adevăr radicală, neașteptată poate, o abordare novatoare pentru propulsia pe apă.

Sursă: Lade AS