Un tânăr de 22 de ani, absolvent la Inginerie Mecanică la Universitatea din Washington, a proiectat și realizat o lentilă microscop simplă, dar revoluționară, numită Micro Lens, care poate fi montată la un aparat de fotografiat smartphone și folosită pentru a mări la nivel microscopic. Lentila are numai șase milimetri în diametru, dar asigură o gamă de mărire (zoom optic) între 15x și 60x (prin comparație, o cameră foto a unui smartphone are un zoom de aproximativ 10x).

   Lentila microscop este confecționată din silicon, costă doar 15 dolari și se poate lipi de lentila camerei smartphone-ului fără nici un adeziv suplimentar. Toate fotografiile realizate folosind o lentilă microscop pot fi editate și partajate în același mod ca și fotografiile normale cu ajutorul funcțiilor telefonului.

Lentilă microscop 2

   Lentilele sunt realizate printr-o tehnologie nouă, în curs de brevetare, numită „platinum catalysed silicone”. Materialul este lipicios și poate fi spălat cu apă și săpun, fără a deteriora calitățile sale adezive. Inventatorul lentilei, Thomas Larson, susține că deoarece lentila este foarte moale și flexibilă nu poate fi zgâriată ca lentilele de sticlă tradiționale. În schimb, este din punct de vedere optic identică cu sticla, având aceeași transparență, dar totodată se poate îndoi. El recomandă să fie folosită la camere care au cel puțin 5 mega-pixeli, ca să aibă rezultate foarte bune.

Lentilă microscop 1

   Un microscop ieftin și portabil de acest tip ar putea avea nenumărate utilizări practice, de la divertisment până la implicații uriașe pentru sănătate și prevenirea bolilor. Tânărul inventator are ambiții mari și, continuând drumul, are de gând să realizeze o versiune a obiectivului de 150x.

Sursă: Daily Mail