Un testament ar trebui să fie un ajutor pentru familie sau prieteni, prin care să dispună de bunurile proprii după moarte. Mulți oameni îl utilizează ca o oportunitate de a trimite un mesaj neașteptat de dincolo, din mormânt, sau ca un fel de pedeapsă pentru moștenitori, iar unii îi dau o tentă distractivă sau neobișnuită, ca să rămână o amintire VIE.

     Sărind peste “clasicele” exemple în care averile au fost lăsate câinilor, pisicilor și altor animale de companie, iată lista cu unele dintre testamentele cele mai bizare și ciudate, în ideea că morții nu au ratat șansa de a avea “ultimul cuvânt” față de apropiați.

     1. Jack Benny a fost un comediant celebru, un actor iubit și un violonist realizat, dar,  de asemenea, un romantic clasic. În testamentul său, el a lăsat unui florar o sumă considerabilă de bani pentru a-i trimite soției sale un trandafir roșu în fiecare zi, pentru tot restul vieții ei.

     2. Poetul german Heinrich Heine și-a lăsat întreaga avere soției sale, dar cu o singură condiție: să se recăsătorească, deoarece atunci “va fi de cel puțin un om care va regreta moartea mea.”

     3. În schimb, americanul Patrick Henry și-a lăsat averea soției sale cu condiția să nu se recăsătorească. În cazul în care ea se  recăsătorea, pierdea totul. El a avut grijă să precizeze: „nu m-ar face nefericit acest lucru, dar m-aș simți că am muncit toată viața mea doar pentru a sprijini soția altui bărbat!” Totuși ea s-a recăsătorit.

     4. Sandra West a murit la 37 de ani și a lăsat 3 milioane de dolari fratelui ei, cu condiția să o îngroape în cămașă ei de noapte din dantelă și în mașina Ferrari proprie, “cu scaunul inclinat confortabil.” Fratele i-a respectat dorința, dar autovehiculul a fost acoperit cu beton, astfel încât nimeni să nu fie tentat să dezgroape ultimul model de Ferrari.

     5. John Bowman a murit în 1891 și ultima sa dorință a fost ca să-i fie pregătită cina în fiecare noapte după moartea sa, în cazul în care va reveni la viață. Doleanța sa a fost onorată până în anul 1950, când fondurile lăsate s-au terminat.

Testamente - Ultima dorință

     6. La moartea sa din 1955, Juan Potomachi a lăsat peste 50.000 de dolari pentru Teatrul Dramatic, cu condiția ca craniul său să fie folosit mereu în piesa Hamlet.

     7. Un pălărier american (Solomon Sanborn), care a murit în 1871, a dorit ca din pielea sa să fie confecționate două tobe, iar prietenul său să meargă în fiecare an, pe 17 iunie, la Bunker Hill și să cânte „Yankee Doodle”, pentru a comemora aniversarea celebrului revoluționar din război.

     8. Avocatul canadian Charles Vance Millar, care a murit în 1926, era recunoscut ca un farsor, cu un mare simț al umorului. În testamentul său, a lăsat o casă de vacanță din Jamaica în custodia comună a trei persoane care se urau reciproc, iar o altă parte considerabilă a averii sale a lăsat-o femeii care va naște cel mai mare număr de copii în următorii zece ani. Acest lucru a produs o frenezie cunoscută sub numele de „concursul Millar”. Sistemul juridic canadian a încercat să anuleze clauza din testamentul lui, dar din moment ce Millar a fost avocat, clauza a fost de neatins, iar concursul a continuat. Patru femei, care au dat naștere fiecare la nouă copii, au primit după zece ani aproximativ 125.000 dolari de căciulă.

     9. Mulți oameni au ca idol o celebritate, dar de obicei nu o trec în testament. Audrey Knauer, când a murit în 1997, a lăsat 300.000 dolari pentru actorul Charles Bronson, iar familiei nu i-a lăsat nimic. Actorul a acceptat doar 150.000 dolari, pe care ulterior i-a donat în scopuri caritabile. Restul au fost donați la o bibliotecă locală, așa cum prevăzuse decedata, dacă Bronson nu va accepta suma.

     10. Angel Pantoja din Puerto Rico și-a dorit să stea în picioare la propriul priveghi. O firmă de pompe funebre a folosit o metodă specială de îmbălsămare, pentru ca trupul  tânărului să reziste trei zile, în picioare. Cu o șapcă pe cap și ochelari de soare, răposatul a fost plâns de rude în timp ce stătea rezemat într-un colț. A fost ultima sa dorință.

Testamente - Angel Pantoja

     11. Samuel Bratt s-a folosit de testament ca să se răzbune pe nevastă, care niciodată nu i-a permis să fumeze trabucuri. Când omul a murit, în 1960, văduva sa a aflat că a moștenit 330.000 de lire sterline, însă dacă vrea să intre în posesia banilor, trebuie să fumeze 5 trabucuri pe zi.

     12. Gene Rodenberry, creatorul fenomenului Star Trek, a iubit spațiul și science- fiction-ul atât de mult, încât a cerut ca după moarte, corpul să-i fie incinerat și trimis în spațiu. Ultima sa dorință a fost îndeplinită în 1997, de un satelit spaniol, care i-a împrăștiat cenușa în atmosfera, în timp ce orbita în jurul Pământului. Șotia lui i s-a alăturat în spațiu după moartea ei, zece ani mai târziu.

     13. Henry Durrell, un magnat din Bermude, a cerut prin testament în 1921 ca toată averea sa să revină unuia dintre cei trei nepoți, după un joc de zaruri. Norocul i-a surâs lui Richard Durrell, care a câștigat și a moștenit tot.

     14. Un bogat om de afaceri din Cairo (Egipt), Abdel Nahas a lăsat 2 milioane de dolari pentru un șoarece mort. Egipteanul a murit în 1979, iar banii erau pentru “întreținerea” iubitului său animal de companie, care murise cu un an în urma și îl mumificase. Deși membrii familiei au fost nemulțumiți, au fost obligați prin lege să-i respecte ultima dorință.

     15. În 1862 Henry Budd a lăsat 200.000 de lire prin testament celor doi fii, cu condiția ca să aibă niciodată mustață. Într-un alt testament din 1869, Matthias Flemming și-a împărtășit și el repulsia pentru mustăcioși: a lăsat pentru fiecare angajat al său suma de 10 £, dar cei cu mustăți au primit doar 5 £.

Ochelari cu mustață
Ochelari cu mustață

     16.  Un fermier canadian a murit într-un accident de tractor în 1948. Când prietenii săi s-au întors la locul accidentului câteva zile mai târziu, au observat un scris zgâriat pe aripa tractorului. „În cazul în care o să mor în mizeria asta, las totul soției mele. Cecil George Harris.” Tabla respectivă a fost recunoscută de instanță ca ultimul testament.

     17. Harold West a crezut în mod clar în vampiri. El a lăsat instrucțiuni exacte cu privire la ce să se facă cu corpul său, după ce a murit în 1972: “doctorul meu va introduce un țăruș de oțel prin inima mea ca să mă asigur că eu sunt mort, în mod corect.”

     18. Un avocat american din Iowa decedat în 1930 a ordonat în ​​testamentul său ca suma de 100.000 de dolari să fie plasați într-un fond de încredere și să fie folosită după 75 de ani pentru construirea unei biblioteci, dar nu una normală. În ciuda faptului că domnul Zink era căsătorit și avea o fiică, el nutrea probabil o aversiune pentru sexul frumos. Biblioteca trebuia să nu conțină nici o carte scrisă de femei, iar accesul acestora ar fi trebuit să fie total interzis în interior. A adăugat o altă insultă, lăsându-i fiicei doar cinci dolari și nimic pentru soția sa. Fiica s-a luptat în instanță și în cele din urmă a câștigat toți banii.

     19. Un milionar din California a cerut ca testamentul său să fie anulat, iar averea sa să fie donată, dacă iarba de pe mormântul lui capătă vreodată culoare galbenă.

     20. Milionara americană Leona Helmsley i-a lăsat prin testament fiului ei „plăcerea de a munci pentru a-şi câştiga existenţa”. Mama a specificat că i-a lăsat fiului său ceva ce nu a avut niciodată. Fiica ei a moştenit o mie de dolari, pentru că „singura afacere bună pe care a făcut-o a fost să se mărite cu actualul ei soţ”. Ea a lăsat tot prin testament 12 milioane de dolari fratelui şi câinelui său.

Testamente - Plăcerea de a munci

     21. Un portughez dintr-o familie aristocrată care a murit fără moștenitori și-a lăsat bunurile la 70 de persoane alese întâmplător din cartea de telefon a orașului Lisabona. Luis Carlos de Noronha Cabral da Camara a luat această decizie încă de la vârsta de 29 de ani și s-a dus încă de atunci la un notar din Lisabona, însoțit de doi martori, pentru a-și înregistra testamentul. Când au fost anunțate de moștenire, majoritatea celor 70 de persoane din cartea de telefon au crezut că este o glumă proastă.

     22. Un militar englez de 23 de ani, mort în Afganistan, a lăsat un testament care i-a uimit până și pe prietenii săi. El a cerut în testament ca, în cazul în care va muri pe front, prietenii săi să meargă în Las Vegas și să organizeze o petrecere. Ca dorința sa să fie împlinită, David Hart le-a lăsat prietenilor săi, civili și militari, 100.000 de lire sterline. Banii proveneau dintr-o poliță de asigurare încheiată înainte de a pleca pe front.

     23. În 1983, Tom Goodson și-a rugat rudele să dea tuturor celor care vor participa la funeraliile lui un plic care să conțină o notă cu cuvintele: „Have a smoke, crack a joke. Thanks for coming.”, adică fumați o țigară, spuneți un banc, mulțumesc că ați venit.

     24. John B. Kelly, tatăl actriței Grace Kelly, devenită apoi Prințesa Grace de Monaco, a fost un antreprenor multimilionar și triplu campion olimpic, care și-a răsfățat familia cu orice. Gândindu-se la cheltuielile exagerate pentru îmbrăcăminte pe care fetele sale le făceau sub “tutela” mamei lor, el a strecurat în testament o mică glumă: “sper că facturile de la îmbrăcăminte pentru fiica mea, nu vor aduce în stare de faliment Principatul de Monaco.”

     25. Marie Curie este pionieră în domeniul radioactivității, fiind singura persoană care a câștigat Premiul Nobel în două domenii diferite: fizică și chimie. Când a murit în 1934, 1 gram de radiu pur, primit din SUA, era singura ei avere. Testamentul ei spunea așa : „Valoarea bunului fiind prea mare pentru a fi transferat unui moștenitor, doresc să las gramul de radiu Universității din Paris. Condiția este ca fiica mea, Irene Curie, să aibă întreaga libertate de a folosi acest gram … în cazul în care căutările ei științifice vor evolua.”

Testamente - Marie Curie

     26. George Bernard Shaw a murit în anul 1950, iar ultima lui dorință a fost să nu se organizeze nici un serviciu religios și piatra de la mormântul său “să nu aibă forma unei cruci sau să fie un simbol al sacrificiului de sânge.”

     27. Napoleon Bonaparte a cerut prin testament ca părul său să fie împărțit între prieteni. Mult mai târziu, analizele chimice au relevat cantități mari de arsenic, simptomele  dinaintea morții (vomita sânge uscat) arătând otrăvirea cu arsenic.

     La final, vă reproduc un fragment din testamentul lui Lev Tolstoi :

     “Eu cer să fiu îngropat oriunde voi muri, în cel mai ieftin cimitir și în cel mai simplu fel de sicriu, cum ar fi sicriul unui cerșetor. Nici flori, nici coroane, nici discursuri. Dacă este posibil, fără clerici și fără lume. Ca să nu fie neplăcut pentru cei care se ocupă de înmormântare mea, ceremonia să nu fie ca la o înmormântare obișnuită, ci să fie cea mai puțin costisitoare și cea mai simplă posibilă. Să nu fie publicat necrolog în ziare.”

Testamente - Lev Tolstoi

     O cerință cât se poate de normală, consider eu. Cum încălzește mortul pompa înmormântării? “Dezgheață” doar buzunarele peticite ale rudelor apropiate.


Alte articole captivante


PE CE DAU BANII CONTRIBUABILII AMERICANI      M-am întrebat de multe ori unde se duc banii pe care-i plătim prin lege ca impozite, taxe, etc. Mă întreb în continuare pentru că nu-i regăsesc pe nicăieri. Dar am aflat măcar cum sunt păcăliți și contribuabilii americani. Maimuța beată      În anul 2014, guvernul SUA a cheltuit 3,2 milioane dolari pentru o cercetare ridiculă. Oameni de știință au obligat mai multe maimuțe să bea alcool în exces pent...
CONSUMUL DE CARNE ÎN LUME      La nivel global, aproximativ 70% din terenul arabil este acum folosit pentru a cultiva hrană pentru animale, ci nu pentru oameni. Atunci cum se duce lupta împotriva foametei și sărăciei? Mai ales că fermierii individuali sunt înghițiți zilnic, cu terenuri cu tot, de către corporațiile uriașe, aflate într-o competiție continuă. Și metodele lor industrializate conduc la o utilizare excesivă de substanțe ...
GERMENI ȘI MICROBI LA RESTAURANT      Germeni și microbi întâlnim la tot pasul, dar probabil nu știți unde se găsesc prin restaurante.      Un adult poate atinge chiar și 30 de obiecte sau suprafețe într-un minut, inclusiv cele care conțin germeni și microbi, cum ar fi întrerupătoarele pentru lumină, clanțele ușilor, telefoane, telecomenzi, etc. La domiciliu, fiecare face tot ce știe și poate pentru a menține curățenia și germenii la dist...
BANII CONȚIN GRĂSIME ANIMALĂ (SEU)      Cred că nu v-ați gândit că banii conțin grăsime animală sau seu! Oricum, la sfârșitul lunii trecute britanicii (Banca Angliei a emis o nouă bancnotă de 5 lire în 2016) și canadienii au fost șocați să afle că banii lor conțin urme de grăsime animală. Imediat anunțul că banii conțin grăsime animală a stârnit controverse printre vegani, vegetarieni și o serie de grupuri religioase. Bancnotele noi, puse în...
80 DE BĂUTURI TRADIȚIONALE      Prezentarea grafică următoare face un tur prin lume dezvăluind, în ordine alfabetică, băuturile cele mai populare din 80 de țări, care le produc probabil cel mai bine și le savurează cu nesaț, mult mai mult decât oricine altcineva.      Câteva scurte explicații pentru unele dintre ele: Absint - este o băutură alcoolică tare (45–74% alcool în volum) preparată din frunzele unei specii de pelin...
CELE MAI MARI COMPANII DIN CHINA      Primele cinci mari companii din China și-au păstrat locurile fruntașe în clasamentul celor mai valoroase branduri chineze. Toate cele cinci și-au crescut valoarea activelor față de anul trecut, dar China Mobile a excelat, mărindu-și valoarea cu aproape 5,5 miliarde de euro. Alibaba (cel mai mare site chinezesc de comerț electronic; compania a fost înființată în anul 1999, cu o investiție inițială de 25...
ȚĂRILE LUMII LA SUPERLATIV      Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ. Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă...
CUVÂNTUL NOROC NU ESTE DEMONIC      O discuție prietenească, la noroc - adică întâmplătoare, fără a fi sigur la momentul respectiv - m-a determinat să scriu acest articol despre cuvântul noroc.      Toate dicționarele explicative ale limbii române apărute în decursul anilor, care cuprind și etimologia cuvântului, susțin că noroc provine din slavă: narokŭ sau na-rokŭ. Cuvântul se regăsește astăzi, sub diverse forme, și în alte limbi (sâr...
BĂRBAȚII NU AU OASE ÎN PENIS      În comparație cu majoritatea mamiferelor care au structuri osoase în penis, bărbații nu au oase în penis. Osul penian este un os deosebit, având o mare variabilitate în mărime și formă, dar este absent la om și din cauza aceasta a alimentat o serie de legende și anecdote de natură sexuală. De-a lungul multor decenii, toată omenirea s-a întrebat: de ce bărbații nu au oase în penis la fel ca alte animale...
CONECTARE LA INTERNET DE LA BEC      Cercetători chinezi în tehnologia informației de la Universitatea Fudan din Shanghai, au realizat experimente de succes care au indicat posibilitatea de a obține conectare on-line prin intermediul semnalelor transmise de becuri (Li-Fi), în loc de sistemul Wi-Fi.      Observație: Termenul Li-Fi a fost inventat de către Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) și se referă la siste...