Încă din anul 1964, medicii cardiologi au înțeles că bătăile inimii fiecărei persoane sunt unice, la fel cum sunt și amprentele digitale. O echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto au reușit să folosească această informație pentru a produce un sistem biometric util, iar firma canadiană Bionym a brevetat un dispozitiv, purtat ca o brățară – brățară de autentificare – care, măsurând în mod constant ritmul cardiac al unei persoane, confirmă utilizatorul înregistrat pentru autentificare către alte diferite dispozitive.

Brățară de autentificare - Brățară pentru parole

   Brățara, numită Nymi, are un senzor incorporat care poate detecta în apropiere un calculator, un telefon inteligent sau o tabletă, confirmând automat identitatea purtătorului prin Bluetooth, astfel încât proprietarul să nu mai folosească parole. De asemenea, dispozitivul gen brățară de autentificare ar putea activa un automobil, ar putea să înlocuiască cheile de la casă și să efectueze tranzacțiile financiare fără a mai fi nevoie de un cod PIN.

Brățară de autentificare - Dispozitiv biometric

   Deși alte companii lucrează, de asemenea, la diverse dispozitive pentru înlocuirea parolelor care utilizează datele biometrice ale unei persoane, cum ar fi un ochiul (irisul), fața sau amprentele, canadienii susțin că Nymi este cel mai sigur dintre toate, deoarece caracteristicile fizice pot fi furate și folosite de alte persoane. Dispozitivul brățară de autentificare funcționează doar când ritmul cardiac (se măsoară cantitatea de energie electrică generată de inima, printr-o electrocardiograma – ECG) corespunde cu cel al persoanei înregistrate, adică în cazul în care brățara este furată nu poate fi folosită de altcineva.

Brățară de autentificare

   Nymi poate controla și aplicațiile de pe televizoarele inteligente, prin mișcări din încheietura mâinii și poate fi folosită pentru plăti în magazine în deplină siguranță, înlocuind cardurile actuale. Brățara poate funcționa cu dispozitive asociate și, după ce a fost conectată la un smartphone, de exemplu, vibrează și răspunde la notificări, cum ar fi un email nou sau un mesaj text.

Brățară de autentificare - Brățară PIN

   Pe site-ul produsului se menționează că „Nymi oferă securitate fără a compromite confortul, prin simple gesturi, fără a sacrifica confidențialitatea.” Prețul este de 79 dolari americani pentru primele 250.000 de pre-comenzi sau 99 $ după aceea, dar primele dispozitive nu vor fi livrate mai devreme de 2014.

Sursă: Bionym