Fiecare dintre noi a vărsat cel puțin o cană, un pahar sau o ceașcă cu cafea, cu ceai, cu apă sau cu o altă băutură, stropind sau murdărind masa, podeaua sau pe sine însăși. O invenție inteligentă, ca o simplă aplicație practică a forței centripete, a rezolvat această problemă veche și permanentă de neatenție.

   Dispozitivul „SpillNot” este alcătuit dintr-un braț de plastic curbat și o curea din nailon pentru ținere sau transport, creând un echilibru perfect pentru a opri stropirea sau vărsarea. Acesta poate fi balansat dintr-o parte în alta, învârtit în cerc și chiar rotit deasupra capului, fără a pierde lichid. El folosește forța centripetă pentru a face cana să rămână într-un echilibru perfect.

Aplicație forța centripetă 1

   Notă: forța centripetă este o forță egală și opusă celei centrifuge care menține un corp rotitor pe traiectoria circulară. Forța centripetă este o forță reală care obligă corpul să descrie o traiectorie circulară, opunându-se ca efect forței centrifuge, o forță care tinde să scoată corpul de pe traiectoria circulară, imprimându-i o mișcare pe direcția razei cercului. Exemple:

    • în cazul unui corp legat de o sfoară și rotit în plan orizontal sau vertical, forța centripetă este forța elastică dată de fir;
    • pentru Lună, care se rotește în jurul Pământului pe o orbită circulară, forța centripetă este forța de atracție gravitațională exercitată de Pământ asupra Lunii;
    • pentru un electron care se rotește în jurul nucleului atomic, forța centripetă este forța de atracție dintre electron și nucleu, de natura electrostatică.

Aplicație forța centripetă

   Se poate folosi orice cană sau pahar cu un diametru mai mic de 4,5 cm, de către oricine, adulți sau copii, pentru lichide calde sau reci. Vizionarea clipului video este concludentă.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dNRAXyyw4og&w=448&h=252&hd=1]
Aplicație practică a forței centripete

   Este un concept simplu, bazat pe legile fizicii, care funcționează la fel de bine în viața de fiecare zi oricât de mult sau cât de puțin te miști, datorită curburii brațului suportului. Se pare că a început să fie folosit cu entuziasm în birourile companiilor americane. Dispozitivul este o soluție elegantă la o problemă omniprezentă, uimitor de eficientă.

Sursă: The SpillNot