Pornind de la ideea că „plămânii” unui oraș trebuie să crească în același ritm ca și populația sa și zonele verzi urbane sunt cruciale pentru fotosinteză (proces în care plantele absorb CO₂ și eliberează O₂), un proces vital pentru purificarea aerului pe care îl respirăm, spaniolii au găsit o soluție neașteptată pentru a crea mici grădini: pe autobuzele de transport urbane.

   Sistemul, numit PhytoKinetic, este opera unui artist peisagistic, Marc Granen, și folosește pentru a uda plantele apa obținută prin condensare de la sistemul de aer condiționat al vehiculului. Dacă municipalitatea nu poate găsi noi spații urbane pentru grădini, se pot folosi spațiile deja existente, cum ar fi plafoanele mijloacelor de transport public din oraș și astfel transportul public să devină o nouă atracție ecologică și turistică.

Autobuz grădină 1

   Se utilizează o spumă hidroponică ușoară de 7 cm grosime care păstrează umiditatea, dar nu și apa, astfel încât greutatea ei rămâne redusă chiar în perioadele de ploaie continuă. Se pot planta arbuști mici sau flori care se potrivesc cu clima din orașul respectiv sau o anumită linie de autobuz poate crea o grădină proprie, numai cu unele plante, care să-i dea o identificare proprie rutei. Cu cât este mai cald, plantele vor primi mai multă apă de la sistemul de aer condiționat, iar în cazuri deosebite plantele pot fi udate manual.

Autobuz grădină 2

   Prototipul autobuzului circulă deja în Girona, Spania, după ce a trecut toate controalele tehnice și de securitate. Inventatorul sistemului susține că datorită acoperișului gradină, temperatura din interiorul autobuzului scade cu 3,5 grade Celsius, iar in prezent este în discuții pentru folosirea lui în Barcelona.

   Ce frumos va fii să aștepți în stația de autobuz și să te învăluie un miros de trandafiri sau crini și, fără să te uiți, să știi că au oprit autobuzul de pe linia 3 și cel de pe linia 14. O chestiune pur și simplu de timp?