Acest articol este o scurtă comparație între două țări (România vs China) privind crearea de noi locuri de muncă.

   În prima jumătate a acestui an, în China au fost create 7,25 milioane de noi locuri de muncă, puțin mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, iar piața locurilor de muncă rămâne stabilă, a anunțat pe 16 iulie agenția oficială de știri (Xinhua). Raportul, Xinhua l-a citat pe ministrul resurselor umane și al securității sociale (Yin Weimin) spunând că sectorul serviciilor ar putea juca un rol important în absorbția de noi locuri de muncă: „vom crea locuri de muncă în servicii, precum și întreprinderi emergente și vom sprijini sectorul privat. Menținerea unei piețe stabile a locurilor de muncă va fi o sarcină pe termen lung și foarte grea”. Yin a adăugat că rata șomajului urban a fost neschimbată: 4,1 la sută în prima jumătate a anului.

   Primul-ministrul României, Victor Ponta, a prezentat pe 11 iulie, în conferința de presă de la Palatul Victoria, Planul National de Investiții Strategice și crearea de locuri de muncă: „Țintele pentru 2013 se bazează pe cele cinci domenii cheie de investiții strategice, pe un minim de zece miliarde de euro, în totalitate investiții, și minim 50.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2013.” Cu alte cuvinte, până la sfârșitul anului acesta, societățile comerciale românești vor PONTA un plus de 50.000 de salariați.

   Lăsând la o parte faptul că în primul semestru al anului nu au fost angajați 50 de mii de români, mi-am propus să fac o comparație, printr-un calcul simplu, în procente:

2013

Locuri de muncă (milioane)

Populație

(milioane)

Procent (%)

China, semestrul I

7,25

1300

0,55

România, semestrul al II-lea

0,05

20

0,25

   La noi se vor crea, dacă se vor crea, deoarece depind de investițiile strategice, locuri de muncă mai puțin de jumătate decât cele din China. Contează mult mărimea unei populații, dar până la urmă este mai important numărul persoanelor angajate în raport cu populația totală. La acest capitol se văd clar preocupările celor două guverne, pentru perioade asemănătoare. Știu, vine întrebarea: ce, noi ne comparăm cu China? În general nu, dar la crearea de locuri de muncă trebuie să fim cel puțin la același nivel. În schimb suntem ași să ne lăudăm că facem și dregem.