Ființa umană este una dintre puținele creaturi de pe această planetă, care are capacitatea de a ignora un instinct de bază, cel de supraviețuire. La fel de contradictoriu pare și  testarea limitelor umane în diverse sfere, testare care unora dintre noi le dovedește propriul potențial și îi face să se simtă, probabil, mai “umani”.

     Potențialul nemărginit al oamenilor se manifestă și atunci când vine vorba de mâncare sau preparate culinare bizare, chiar periculoase. În lume se prepară mai multe produse alimentare otrăvitoare sau dăunătoare, chiar mortale. Iar unii oameni, cu bună știință, aleg să le guste și să le consume. Merită acest risc?

    1. Fugu (Japonia)

     Fugu sau peștele-lună (pufferfish) este un aliment de lux, foarte apreciat în Japonia, dar care este extrem de toxic. Ficatul, organele interne și chiar pielea conțin o neurotoxină  (tetrodotoxin) pentru care nu există nici un antidot cunoscut. Ea provoacă paralizia sistemului respirator și nervos, dacă peștele nu este preparat corect (prepararea fugu este o artă și necesită o formare profesională riguroasă, atestată printr-o diplomă eliberată de Ministerul Sănătății, testul final pentru licențiere fiind mâncarea unei bucăți de pește pregătită chiar de către cursant). Pentru amatorii de senzații tari, plăcerea consumării acestei delicatese stă în riscul asumat. Dacă nu sunt omorați de pește, ar putea fi “uciși” de nota de plată, extrem de piperată.

Fugu

Fugu 1

    2. Ackee (Jamaica)

     Deși originar din Africa de Vest, ackee (sau akee sau mere akee) este fructul național din Jamaica, iar ackee cu pește sărat este mâncarea națională. Fructele cresc într-un copac de aproximativ 10 metri înălțime, cu trunchi scurt și gros și coroană bogată.  Ackee  se coc și se deschid în mod natural în copac înainte de a fi culese. Înainte de fi gătite, se  curăța și se spăla bine, după care sunt apoi fierte timp de aproximativ 60 de minute și apa se aruncă. Deși bogate în vitamine și proteine, fructele imature și porțiunile necoapte sau necomestibile ale fructului conțin toxine, care atacă rezervele de glucoză ale organismului conducând la hipoglicemie, manifestându-se prin vărsături violente sau chiar moarte. Boala este cunoscută sub numele de “vărsături jamaicane”.

Ackee

Ackee 1

    3. Broasca gigant (Namibia)

     De ce să mâncăm numai piciorușe de broască? Namibienii consideră o adevărată delicatesă broasca taur gigant locală, pe care o mănâncă cu totul. Numai că pielea broaștei conține niște secreții otrăvitoare, care pot produce insuficiență renală sau pot cauza chiar moartea. Localnicii prepară broaștele numai în oale căptușite cu lemn, pentru a atenua otrava și le “recoltează” numai în perioada de împerechere, când scot sunete specifice.

Broasca taur gigant

    4. San Nak Ji (Coreea)

     Pentru a servi acest fel de mâncare crudă, san nak ji (pui de caracatiță crud), nu trebuie nici o pregătire deosebită: puilor de caracatiță încă vii li se taie tentaculele, care se așează pe o farfurie și se adaugă susan și ulei de susan. Se servește imediat, când bucățelele de tentacule încă se mișcă în farfurie (fiecare tentacul are propriul “creier”). Din această cauză există pericolul ca ele să se fixeze pe gât și să vă înecați sau chiar asfixiați. Probabil unora le place cum li se plimbă mâncarea prin gură, dar înainte de a înghiți trebuie să mestece foarte bine.

Pui de caracatiță crud

    5. Scoici în sânge (China)

     Deși scoicile în sânge sunt considerate una dintre cele mai delicioase delicatese din China (și Vietnam), stilul lor de pregătire încearcă să le apropie de stridii. Se servesc în jumătate de cochilie, pe care se stoarce lămâie, după ce au fost introduse în apă clocotită timp de 30 de secunde sau câteva minute, după gust. Miezul are o culoare roșie vie, clară și este foarte suculent. Numai că, nefiind fierte bine, mulți viruși și bacterii rămân în viață, putând cauza diverse boli, inclusiv hepatita A, hepatita E, febra tifoidă și dizenterie.

Scoici în sânge

     6. Manioc (Africa și America de Sud)

     Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava sau yuca, se găsește în întreaga Americă de Sud și în Africa, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale, care însă sunt bogate în cianură. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare, oferind un regim alimentar de bază la peste o jumătate de miliard de oameni. Cassava este de două soiuri: dulce și amar, dar producătorii preferă soiul amar, deoarece este mai rezistent la dăunători. Pregătirea necorespunzătoare a maniocului poate lăsa suficiente reziduuri de cianură, care pot provoca intoxicații acute și gușă (o inflamație a glandei tiroide) și chiar ataxie (tulburare a coordonării mișcărilor voluntare din cauza lezării unor căi nervoase și centri nervoși) sau paralizie parțială.

Manioc

      7. Semințe

     Semințele de cireșe, prune, piersici, migdale, caise și chiar cele de mere conțin glicozide,  care, la ingerare, produc acid cianhidric. Stați, stați, nu intrați în panică, este nevoie de un număr foarte mare de semințe pentru a se manifesta efectele nocive! În multe țări semințele acestor fructe sunt folosite în diverse moduri, dar numai după o preparare prealabilă prin prăjire, coacere, fierbere, etc. care elimină producerea de acid cianhidric.

Semințe

    8. Mâncare fast-food

     Mâncarea de la fast-food este “mortală” din două înțelesuri diferite: pentru organismul uman, ca atare și nemaipomenit de bună pentru cei care o ingurgitează cu nesaț.

Mâncare fast-food

Sursa: Business Insider și Internet

 


Alte articole captivante


EPIDEMIA DE BOLI INVENTATE      Epidemia de boli inventate este consecința mafiei din concernele farmaceutice și din lumea medicală. Din păcate, cele două entități nu se ocupă de sănătate, ci au devenit principalii producători de boli închipuite, țintind asupra oamenilor sănătoși. Ideea este să cumpărăm medicamente, chiar și pe cele fără efect, și servicii medicale continuu, în urma unei “infectări” forțate.      Situația devine tot...
RECLAME OFENSATOARE INTERZISE      Publicitatea trebuie să transmită un mesaj, iar uneori apelează la reclame ofensatoare, pe care unele țări nu le-au acceptat. Posterele și afișele publicitare conțin tot mai multe imagini incisive, chiar șocante, și sunt prea explicite din punct de vedere sexual. De aceea, unele țări le consideră jignitoare și au respins sau interzis aceste reclame ofensatoare, precum cele care urmează:      Reclama...
ACCESORII PENTRU VIITOR?      Am descoperit mai multe “suplimente de viață”, ciudate sau poate interesante, care au prezentat un interes mai mare pentru o parte din cei ce au gândiri futuriste și vizionare. Nu pot deocamdată să mă pronunț asupra utilității lor, dar poate puteți voi să le clasificați într-un fel.      1. Ați putea încerca rochia INTIMACY care devine din ce în ce mai transparentă odată ce bătăile inimii purtătoarei ...
PISICA URCĂ SAU COBOARĂ?      O întrebare extrem de simplă pentru imaginea următoare: pisica urcă sau coboară?      După rochia cu două nuanțe de culoare (negru și albastru s-au dovedit a fi culorile inițiale), se pare că a apărut o nouă dezbatere, care face furori pe Internet, referitoare la o umilă pisică. La prima vedere a acestei fotografii alb-negru unii spun că pisica se deplasează pe scări în jos, iar alții sunt convinși ...
MEDICINA MODERNĂ NU INFLUENȚEAZĂ LONGEVITATEA      Medicina modernă nu este nici pe departe atât de eficientă precum își închipuie majoritatea oamenilor. Un număr tot mai mare de servicii medicale și calitatea lor în continuă creștere nu influențează de fapt longevitatea populației sau durata de viață.      Un rol foarte mare l-a jucat și îl joacă și în prezent îmbunătățirea permanentă a condițiilor generale de viață, începând cu sfârșitul secolului a...
CHEIA CAMEREI DE HOTEL: TELEFONUL     Cheia camerei de hotel poate fi acum propriul telefon, gen smartphone. Acesta este un alt exemplu grăitor care dovedește că dispozitivele mobile uzuale încep să ne controleze de la "mică distanță" întreaga noastră viață.      Începând din această lună, o parte din oaspeții hotelurilor Starwood vor putea să-și folosească smartphone-urile în loc de cheia camerei de hotel. Sistemul a fost implementat deoc...
TESTAMENTE NEOBIȘNUITE      Un testament ar trebui să fie un ajutor pentru familie sau prieteni, prin care să dispună de bunurile proprii după moarte. Mulți oameni îl utilizează ca o oportunitate de a trimite un mesaj neașteptat de dincolo, din mormânt, sau ca un fel de pedeapsă pentru moștenitori, iar unii îi dau o tentă distractivă sau neobișnuită, ca să rămână o amintire VIE.      Sărind peste “clasicele” exemple în care aver...
ZAHĂR ÎN MÂNCARE      Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți că zahărul trebuie să fie consumat cu moderație. Dar el se "ascunde" în alimente și băuturi, care ne-ar putea surprinde.      Producătorii de alimente adesea adaugă zahăr suplimentar pentru ca produsele să aibă un gust mai bun. Când grăsimea este scoasă în timpul procesării, de exemplu, adăugarea de zahăr este o practică uzuală. Din această cauză, multe aliment...
STRĂZI  1. Cea mai scurtă stradă din lume      Ebenezer Place, din Wick, Caithness, Scoția, este creditată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scurtă stradă din lume, având doar 2,06 metri (6 ft 9 in). Strada are o singură adresă, respectiv nr. 1, care este ușa de intrare în bistroul care face parte din Hotelul Mackays. Ea a fost declarată oficial stradă în anul 1887, construcția hotelului realizându-se în 18...
PUBLICITATE ȘOCANTĂ      Agențiile de publicitate din întreaga lume au adoptat în ultimii 10-15 ani, împreună cu diverse organizații activiste, metode îndrăznețe, ca să folosesc un cuvânt blând, pentru a atrage atenția publică asupra unor probleme grave ale omenirii. Reclamele se doresc a fii scandaloase și șocante, prin folosirea unor imagini cutremurătoare, pentru a contraria și sensibiliza întreaga opinie publică.      Ima...