Ființa umană este una dintre puținele creaturi de pe această planetă, care are capacitatea de a ignora un instinct de bază, cel de supraviețuire. La fel de contradictoriu pare și  testarea limitelor umane în diverse sfere, testare care unora dintre noi le dovedește propriul potențial și îi face să se simtă, probabil, mai “umani”.

     Potențialul nemărginit al oamenilor se manifestă și atunci când vine vorba de mâncare sau preparate culinare bizare, chiar periculoase. În lume se prepară mai multe produse alimentare otrăvitoare sau dăunătoare, chiar mortale. Iar unii oameni, cu bună știință, aleg să le guste și să le consume. Merită acest risc?

    1. Fugu (Japonia)

     Fugu sau peștele-lună (pufferfish) este un aliment de lux, foarte apreciat în Japonia, dar care este extrem de toxic. Ficatul, organele interne și chiar pielea conțin o neurotoxină  (tetrodotoxin) pentru care nu există nici un antidot cunoscut. Ea provoacă paralizia sistemului respirator și nervos, dacă peștele nu este preparat corect (prepararea fugu este o artă și necesită o formare profesională riguroasă, atestată printr-o diplomă eliberată de Ministerul Sănătății, testul final pentru licențiere fiind mâncarea unei bucăți de pește pregătită chiar de către cursant). Pentru amatorii de senzații tari, plăcerea consumării acestei delicatese stă în riscul asumat. Dacă nu sunt omorați de pește, ar putea fi “uciși” de nota de plată, extrem de piperată.

Fugu

Fugu 1

    2. Ackee (Jamaica)

     Deși originar din Africa de Vest, ackee (sau akee sau mere akee) este fructul național din Jamaica, iar ackee cu pește sărat este mâncarea națională. Fructele cresc într-un copac de aproximativ 10 metri înălțime, cu trunchi scurt și gros și coroană bogată.  Ackee  se coc și se deschid în mod natural în copac înainte de a fi culese. Înainte de fi gătite, se  curăța și se spăla bine, după care sunt apoi fierte timp de aproximativ 60 de minute și apa se aruncă. Deși bogate în vitamine și proteine, fructele imature și porțiunile necoapte sau necomestibile ale fructului conțin toxine, care atacă rezervele de glucoză ale organismului conducând la hipoglicemie, manifestându-se prin vărsături violente sau chiar moarte. Boala este cunoscută sub numele de “vărsături jamaicane”.

Ackee

Ackee 1

    3. Broasca gigant (Namibia)

     De ce să mâncăm numai piciorușe de broască? Namibienii consideră o adevărată delicatesă broasca taur gigant locală, pe care o mănâncă cu totul. Numai că pielea broaștei conține niște secreții otrăvitoare, care pot produce insuficiență renală sau pot cauza chiar moartea. Localnicii prepară broaștele numai în oale căptușite cu lemn, pentru a atenua otrava și le “recoltează” numai în perioada de împerechere, când scot sunete specifice.

Broasca taur gigant

    4. San Nak Ji (Coreea)

     Pentru a servi acest fel de mâncare crudă, san nak ji (pui de caracatiță crud), nu trebuie nici o pregătire deosebită: puilor de caracatiță încă vii li se taie tentaculele, care se așează pe o farfurie și se adaugă susan și ulei de susan. Se servește imediat, când bucățelele de tentacule încă se mișcă în farfurie (fiecare tentacul are propriul “creier”). Din această cauză există pericolul ca ele să se fixeze pe gât și să vă înecați sau chiar asfixiați. Probabil unora le place cum li se plimbă mâncarea prin gură, dar înainte de a înghiți trebuie să mestece foarte bine.

Pui de caracatiță crud

    5. Scoici în sânge (China)

     Deși scoicile în sânge sunt considerate una dintre cele mai delicioase delicatese din China (și Vietnam), stilul lor de pregătire încearcă să le apropie de stridii. Se servesc în jumătate de cochilie, pe care se stoarce lămâie, după ce au fost introduse în apă clocotită timp de 30 de secunde sau câteva minute, după gust. Miezul are o culoare roșie vie, clară și este foarte suculent. Numai că, nefiind fierte bine, mulți viruși și bacterii rămân în viață, putând cauza diverse boli, inclusiv hepatita A, hepatita E, febra tifoidă și dizenterie.

Scoici în sânge

     6. Manioc (Africa și America de Sud)

     Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava sau yuca, se găsește în întreaga Americă de Sud și în Africa, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale, care însă sunt bogate în cianură. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare, oferind un regim alimentar de bază la peste o jumătate de miliard de oameni. Cassava este de două soiuri: dulce și amar, dar producătorii preferă soiul amar, deoarece este mai rezistent la dăunători. Pregătirea necorespunzătoare a maniocului poate lăsa suficiente reziduuri de cianură, care pot provoca intoxicații acute și gușă (o inflamație a glandei tiroide) și chiar ataxie (tulburare a coordonării mișcărilor voluntare din cauza lezării unor căi nervoase și centri nervoși) sau paralizie parțială.

Manioc

      7. Semințe

     Semințele de cireșe, prune, piersici, migdale, caise și chiar cele de mere conțin glicozide,  care, la ingerare, produc acid cianhidric. Stați, stați, nu intrați în panică, este nevoie de un număr foarte mare de semințe pentru a se manifesta efectele nocive! În multe țări semințele acestor fructe sunt folosite în diverse moduri, dar numai după o preparare prealabilă prin prăjire, coacere, fierbere, etc. care elimină producerea de acid cianhidric.

Semințe

    8. Mâncare fast-food

     Mâncarea de la fast-food este “mortală” din două înțelesuri diferite: pentru organismul uman, ca atare și nemaipomenit de bună pentru cei care o ingurgitează cu nesaț.

Mâncare fast-food

Sursa: Business Insider și Internet

 


Alte articole captivante


POPULAȚIA URBANĂ A LUMII      Potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite lansat luna trecută, 54% din populația lumii trăiește în zone urbane, iar până în 2050 este de așteptat să crească la 66%. Previziunile arată că urbanizarea combinată cu creșterea generală a populației lumii ar putea adăuga încă 2,5 miliarde de oameni populației urbane până în 2050. Raportul remarcă faptul că cea mai mare creștere urbană va avea...
ORAȘUL VINULUI      Orașul vinului (la cité du vin) este un fel de monument, ceva la jumătatea distanței dintre lumea muzeului și cea a unui parc tematic, construit în Bordeaux, care are ca scop transmiterea, valorificarea și protejarea patrimoniului cultural, universal și dătător de viață al vinului. Inaugurarea construcției  a avut loc pe 31 mai 2016, în prezența lui François Hollande, iar deschiderea oficială, pentru p...
FLUVII CU STATUT DE PERSOANĂ JURIDICĂ      La începutul acestei luni, un tribunal din Noua Zeelandă a acordat fluviului Whanganui (al treilea ca lungime din această țară) statutul legal de persoană juridică. Măsura este cel puțin ciudată, dar este menită să protejeze apele de poluare, cu toate că ar putea avea consecințe nedorite sau neanticipate. Doar câteva zile mai târziu, India a întreprins acțiuni similare, acordând același statut pentru d...
ADIO INJECȚII CU ACE      Unii le urăsc, alții se tem de ele și majoritatea oamenilor nu se bucura de injecții cu ace. Însă acestea ar putea deveni, în sfârșit, de domeniul istoricului medical, după ce oamenii de știință au găsit o modalitate de a injecta medicamentele sub piele dintr-o lovitură, folosind lasere. Procesul, dezvoltat la Universitatea Națională din Seul, în Coreea de Sud, ar putea revoluționa modul în care vom pr...
ILUZIA SILUETEI      Iluzia siluetei este o iluzie optică cinetică (care ține de mișcare) bistabilă, ce seamănă cu o dansatoare ce face piruete. Iluzia, creată în 2003 de către web designer-ul Nobuyuki Kayahara, se bazează pe direcția aparentă de mișcare a figurii. Unii privitori văd figura balerinei învârtindu-se în sensul acelor de ceas (de la stânga la dreapta), iar alții o văd învârtindu-se în sensul invers al acelor d...
COCTEILURI DEOSEBITE      Cocteil este un cuvânt provenit din limba engleză – cocktail – și este o băutură de origine americană, preparată dintr-un amestec de diferite lichide alcoolice (lichior, coniac, vin, etc.) și diferite ingrediente. De-a lungul anilor, oamenii au încercat diverse amestecări, rezultând cocteiluri foarte cunoscute azi: bloody mery, cuba libre, acapulco, tequila sunrise, magarita, sex on the beach, pina col...
SAREA DE HIMALAYA E DIN PAKISTAN      Sarea de Himalaya este extrasă din salina Khewra în Pakistan, situată la circa 300 de km de Himalaya, a doua cea mai mare mină de sare din lume, și are o tentă de roz de la oxidul de fier, adică de la rugină. Acesta conține o cantitate mai mare de potasiu decât toate sărurile exploatate în alte saline.      Notă: M-am decis să scriu acest articol după ce am observat pe Internet că aproape nimeni nu fa...
BISERICA CATOLICĂ NU ESTE CHIAR O SFÂNTĂ      După o anchetă de patru ani, o comisie instituită de Biserica Catolică din Australia a șocat pe bună dreptate cetățenii acestei țări și comunitățile religioase sau nereligioase din întreaga lume prin anunțul pe care l-a făcut. Reprezentanții Bisericii Catolice au plătit compensații în valoare de 276,1 milioane de dolari australieni (adică vreo 212 milioane de dolari americani) câtorva mii de persoane c...
CELE MAI PRIMITOARE ȚĂRI      Forumul Economic Mondial (The World Economic Forum – WEF) este o organizație internațională independentă, non-profit, cu sediul în Elveția, care s-a angajat să îmbunătățească starea națiunilor din lume la nivel global și regional.      Analizând gradul de atractivitate și de competitivitate al mai multor țări pe piața turistică, WEF a luat în considerare, printre altele, și modul în care localnicii pr...
BOICOT SEXUAL      Boicotul sexual sau mai frumos zis greva sexuală este o o formă temporară de abstinență sexuală și o metodă de rezistență fără violentă în care una sau mai multe persoane se abțin de la sex cu partenerul sau partenerii lor pentru a atinge anumite obiective.      Grevele sexuale au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a protesta față de unele probleme, de la obținerea păcii până la probleme domest...