Ființa umană este una dintre puținele creaturi de pe această planetă care are capacitatea de a ignora un instinct de bază, cel de supraviețuire. La fel de contradictoriu pare și testarea limitelor umane în diverse sfere, testare care unora dintre noi le dovedește propriul potențial și îi face să se simtă, probabil, mai „umani”.

   Potențialul nemărginit al oamenilor se manifestă și atunci când vine vorba de mâncare sau preparate culinare bizare, chiar periculoase. În lume se prepară mai multe produse alimentare otrăvitoare sau dăunătoare, chiar mortale. Iar unii oameni, cu bună știință, aleg să le guste și să le consume. Merită acest risc?

    1. Fugu (Japonia)

   Fugu sau peștele-lună (pufferfish) este un aliment de lux, foarte apreciat în Japonia, dar care este extrem de toxic. Ficatul, organele interne și chiar pielea conțin o neurotoxină (tetrodotoxin) pentru care nu există niciun antidot cunoscut. Ea provoacă paralizia sistemului respirator și nervos, dacă peștele nu este preparat corect (prepararea fugu este o artă și necesită o formare profesională riguroasă, atestată printr-o diplomă eliberată de Ministerul Sănătății, testul final pentru licențiere fiind mâncarea unei bucăți de pește pregătită chiar de către cursant). Pentru amatorii de senzații tari, plăcerea consumării acestei delicatese stă în riscul asumat. Dacă nu sunt omorați de pește, ar putea fi „uciși” de nota de plată, extrem de piperată.

Fugu

Fugu 1

    2. Ackee (Jamaica)

   Deși originar din Africa de Vest, ackee (sau akee sau mere akee) este fructul național din Jamaica, iar ackee cu pește sărat este mâncarea națională. Fructele cresc într-un copac de aproximativ 10 metri înălțime, cu trunchi scurt și gros și coroană bogată. Ackee se coc și se deschid în mod natural în copac înainte de a fi culese. Înainte de fi gătite, se  curăța și se spăla bine, după care sunt apoi fierte timp de aproximativ 60 de minute și apa se aruncă. Deși bogate în vitamine și proteine, fructele imature și porțiunile necoapte sau necomestibile ale fructului conțin toxine, care atacă rezervele de glucoză ale organismului conducând la hipoglicemie, manifestându-se prin vărsături violente sau chiar moarte. Boala este cunoscută sub numele de „vărsături jamaicane”.

Ackee

Ackee 1

    3. Broasca gigant (Namibia)

   De ce să mâncăm numai piciorușe de broască? Namibienii consideră o adevărată delicatesă broasca taur gigant locală, pe care o mănâncă cu totul. Numai că pielea broaștei conține niște secreții otrăvitoare care pot produce insuficiență renală sau pot cauza chiar moartea. Localnicii prepară broaștele numai în oale căptușite cu lemn, pentru a atenua otrava și le „recoltează” numai în perioada de împerechere, când scot sunete specifice.

Broasca taur gigant

    4. San Nak Ji (Coreea)

   Pentru a servi acest fel de mâncare crudă, san nak ji (pui de caracatiță crud), nu trebuie nicio pregătire deosebită: puilor de caracatiță încă vii li se taie tentaculele, care se așază pe o farfurie și se adaugă susan și ulei de susan. Se servește imediat, când bucățelele de tentacule încă se mișcă în farfurie (fiecare tentacul are propriul „creier”). Din această cauză există pericolul ca ele să se fixeze pe gât și să vă înecați sau chiar asfixiați. Probabil unora le place cum li se plimbă mâncarea prin gură, dar înainte de a înghiți trebuie să mestece foarte bine.

Pui de caracatiță crud

    5. Scoici în sânge (China)

   Deși scoicile în sânge sunt considerate una dintre cele mai delicioase delicatese din China (și Vietnam), stilul lor de pregătire încearcă să le apropie de stridii. Se servesc în jumătate de cochilie, pe care se stoarce lămâie, după ce au fost introduse în apă clocotită timp de 30 de secunde sau câteva minute, după gust. Miezul are o culoare roșie vie, clară și este foarte suculent. Numai că, nefiind fierte bine, mulți viruși și bacterii rămân în viață, putând cauza diverse boli, inclusiv hepatita A, hepatita E, febra tifoidă și dizenterie.

Scoici în sânge

     6. Manioc (Africa și America de Sud)

   Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava sau yuca, se găsește în America de Sud și Africa, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale, care însă sunt bogate în cianură. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare, oferind un regim alimentar de bază la peste o jumătate de miliard de oameni. Cassava este de două soiuri: dulce și amar, dar producătorii preferă soiul amar, deoarece este mai rezistent la dăunători. Pregătirea necorespunzătoare a maniocului poate lăsa suficiente reziduuri de cianură care pot provoca intoxicații acute și gușă (o inflamație a glandei tiroide) și chiar ataxie (tulburare a coordonării mișcărilor voluntare din cauza lezării unor căi nervoase și centri nervoși) sau paralizie parțială.

Manioc

      7. Semințe

   Semințele de cireșe, prune, piersici, migdale, caise și chiar cele de mere conțin glicozide care, la ingerare, produc acid cianhidric. Stați, stați, nu intrați în panică, este nevoie de un număr foarte mare de semințe pentru a se manifesta efectele nocive! În multe țări semințele acestor fructe sunt folosite în diverse moduri, dar numai după o preparare prealabilă prin prăjire, coacere, fierbere etc. care elimină producerea de acid cianhidric.

Semințe

    8. Mâncare fast-food

   Mâncarea de la fast-food este „mortală” din două înțelesuri diferite: pentru organismul uman, ca atare, și nemaipomenit de bună pentru cei care o ingurgitează cu nesaț.

Mâncare fast-food

Sursă: Business Insider și Internet