Ființa umană este una dintre puținele creaturi de pe această planetă, care are capacitatea de a ignora un instinct de bază, cel de supraviețuire. La fel de contradictoriu pare și  testarea limitelor umane în diverse sfere, testare care unora dintre noi le dovedește propriul potențial și îi face să se simtă, probabil, mai “umani”.

     Potențialul nemărginit al oamenilor se manifestă și atunci când vine vorba de mâncare sau preparate culinare bizare, chiar periculoase. În lume se prepară mai multe produse alimentare otrăvitoare sau dăunătoare, chiar mortale. Iar unii oameni, cu bună știință, aleg să le guste și să le consume. Merită acest risc?

    1. Fugu (Japonia)

     Fugu sau peștele-lună (pufferfish) este un aliment de lux, foarte apreciat în Japonia, dar care este extrem de toxic. Ficatul, organele interne și chiar pielea conțin o neurotoxină  (tetrodotoxin) pentru care nu există nici un antidot cunoscut. Ea provoacă paralizia sistemului respirator și nervos, dacă peștele nu este preparat corect (prepararea fugu este o artă și necesită o formare profesională riguroasă, atestată printr-o diplomă eliberată de Ministerul Sănătății, testul final pentru licențiere fiind mâncarea unei bucăți de pește pregătită chiar de către cursant). Pentru amatorii de senzații tari, plăcerea consumării acestei delicatese stă în riscul asumat. Dacă nu sunt omorați de pește, ar putea fi “uciși” de nota de plată, extrem de piperată.

Fugu

Fugu 1

    2. Ackee (Jamaica)

     Deși originar din Africa de Vest, ackee (sau akee sau mere akee) este fructul național din Jamaica, iar ackee cu pește sărat este mâncarea națională. Fructele cresc într-un copac de aproximativ 10 metri înălțime, cu trunchi scurt și gros și coroană bogată.  Ackee  se coc și se deschid în mod natural în copac înainte de a fi culese. Înainte de fi gătite, se  curăța și se spăla bine, după care sunt apoi fierte timp de aproximativ 60 de minute și apa se aruncă. Deși bogate în vitamine și proteine, fructele imature și porțiunile necoapte sau necomestibile ale fructului conțin toxine, care atacă rezervele de glucoză ale organismului conducând la hipoglicemie, manifestându-se prin vărsături violente sau chiar moarte. Boala este cunoscută sub numele de “vărsături jamaicane”.

Ackee

Ackee 1

    3. Broasca gigant (Namibia)

     De ce să mâncăm numai piciorușe de broască? Namibienii consideră o adevărată delicatesă broasca taur gigant locală, pe care o mănâncă cu totul. Numai că pielea broaștei conține niște secreții otrăvitoare, care pot produce insuficiență renală sau pot cauza chiar moartea. Localnicii prepară broaștele numai în oale căptușite cu lemn, pentru a atenua otrava și le “recoltează” numai în perioada de împerechere, când scot sunete specifice.

Broasca taur gigant

    4. San Nak Ji (Coreea)

     Pentru a servi acest fel de mâncare crudă, san nak ji (pui de caracatiță crud), nu trebuie nici o pregătire deosebită: puilor de caracatiță încă vii li se taie tentaculele, care se așează pe o farfurie și se adaugă susan și ulei de susan. Se servește imediat, când bucățelele de tentacule încă se mișcă în farfurie (fiecare tentacul are propriul “creier”). Din această cauză există pericolul ca ele să se fixeze pe gât și să vă înecați sau chiar asfixiați. Probabil unora le place cum li se plimbă mâncarea prin gură, dar înainte de a înghiți trebuie să mestece foarte bine.

Pui de caracatiță crud

    5. Scoici în sânge (China)

     Deși scoicile în sânge sunt considerate una dintre cele mai delicioase delicatese din China (și Vietnam), stilul lor de pregătire încearcă să le apropie de stridii. Se servesc în jumătate de cochilie, pe care se stoarce lămâie, după ce au fost introduse în apă clocotită timp de 30 de secunde sau câteva minute, după gust. Miezul are o culoare roșie vie, clară și este foarte suculent. Numai că, nefiind fierte bine, mulți viruși și bacterii rămân în viață, putând cauza diverse boli, inclusiv hepatita A, hepatita E, febra tifoidă și dizenterie.

Scoici în sânge

     6. Manioc (Africa și America de Sud)

     Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava sau yuca, se găsește în întreaga Americă de Sud și în Africa, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale, care însă sunt bogate în cianură. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare, oferind un regim alimentar de bază la peste o jumătate de miliard de oameni. Cassava este de două soiuri: dulce și amar, dar producătorii preferă soiul amar, deoarece este mai rezistent la dăunători. Pregătirea necorespunzătoare a maniocului poate lăsa suficiente reziduuri de cianură, care pot provoca intoxicații acute și gușă (o inflamație a glandei tiroide) și chiar ataxie (tulburare a coordonării mișcărilor voluntare din cauza lezării unor căi nervoase și centri nervoși) sau paralizie parțială.

Manioc

      7. Semințe

     Semințele de cireșe, prune, piersici, migdale, caise și chiar cele de mere conțin glicozide,  care, la ingerare, produc acid cianhidric. Stați, stați, nu intrați în panică, este nevoie de un număr foarte mare de semințe pentru a se manifesta efectele nocive! În multe țări semințele acestor fructe sunt folosite în diverse moduri, dar numai după o preparare prealabilă prin prăjire, coacere, fierbere, etc. care elimină producerea de acid cianhidric.

Semințe

    8. Mâncare fast-food

     Mâncarea de la fast-food este “mortală” din două înțelesuri diferite: pentru organismul uman, ca atare și nemaipomenit de bună pentru cei care o ingurgitează cu nesaț.

Mâncare fast-food

Sursa: Business Insider și Internet

 


Alte articole captivante


CEASUL INEL      După mai mulți ani în care companii mai mici s-au ocupat de ceasuri inteligente, marile companii de tehnologie au decis că este timpul pentru a intra pe piață. După ce Samsung (Galaxy Gear Smart Watch) și Qualcomm (Toq Smart Watch) și-au prezentat în ultimele săptămâni primele ceasuri inteligente, iar Sony a revenit pe piață cu cel mai recent produs (Sony Smart Watch 2), Google și Apple au lansat zvonu...
ORIGINEA NUMELOR UNOR BRANDURI CELEBRE      Ne cumpăram haine sport de la Nike sau Reebok, bem cafea de la Starbucks, ne răcorim cu Coca-Cola sau Pepsi, conducem o mașină Volkswagen sau KIA cu anvelope Bridgestone, accesăm informații pe Google, ne verificam mail-urile pe Hotmail, folosim telefonul Nokia în sistemul Vodafone și ne mobilăm casa de la IKEA. În urma cu mai mulți ani nici nu știam multe din aceste nume. Poate nu v-ați pus niciodată î...
LEGUME PUȚIN CUNOSCUTE      În spiritul aventurii culinare, dacă vreți să înlocuiți morcovii, cartofii, salata verde sau țelina cu alte legume exotice, necunoscute la noi, sper că această listă vă va gâdila un pic pe cerul gurii. Să nu uitam că lumea este plină de rădăcini comestibile, sănătoase și aromate, de plante cu tulpini și frunze, din care nu am gustat decât în mică parte.      1. Oca      Deși această rădăcină colora...
CONSUMUL DE CARNE ÎN LUME      La nivel global, aproximativ 70% din terenul arabil este acum folosit pentru a cultiva hrană pentru animale, ci nu pentru oameni. Atunci cum se duce lupta împotriva foametei și sărăciei? Mai ales că fermierii individuali sunt înghițiți zilnic, cu terenuri cu tot, de către corporațiile uriașe, aflate într-o competiție continuă. Și metodele lor industrializate conduc la o utilizare excesivă de substanțe ...
MEDUZA NEMURITOARE      Legile naturii spun că orice ființă se naște, evoluează și apoi moare. Tot în natură există însă un organism care încalcă flagrant această regulă, motiv pentru care a fost poreclită “meduza nemuritoare”. Această meduză foarte mică se numește științific Turritopsis dohrnii și a fost descoperită în anul 1988 de către biologul marin german Christian Sommer, care făcea cercetări pe riviera italiană, în apr...
CELE MAI VALOROASE BĂNCI DIN LUME      Conform datelor publicate de Brand Finance luna aceasta, Wells Fargo rămâne cel mai valoros brand bancar din lume, cu o creștere de 15%, valoarea totală a băncii ajungând la 34,9 miliarde de $. Printre cele mai valoroase bănci din SUA, care au înregistrat o creștere de valoare respectabilă, se numără Citi și Chase (ambele cu 7%), în timp ce altele, cum ar fi Bank of America (-4%), Goldman Sachs (-7%) ș...
INIȚIATIVE ELVEȚIENE      Elveția are un stil foarte direct cu privire la democrație. De exemplu, modificarea Constituției sau adoptarea unei legi poate porni și de la o inițiativă proprie, a oricărui cetățean, care face o propunere. Apoi sunt necesare cel puțin 100.000 de semnături ca proiectul să poată fi votat de către alegătorii din cantoanele elvețiene, prin referendum, și să se aplice ca lege. Acest sistem permite tuturor...
ANTIBIOTICE NATURALE      Suntem conștienți că există antibiotice naturale la îndemână noastră, zi de zi? În loc să așteptăm până când ne îmbolnăvim și să apelăm la medicamente, putem începe întărirea sistemului imunitar în avans. De sute de ani, există alimente și plante care nu și-au pierdut capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor și, mult mai important, bacteriile nu devin imune sau rezistente la ele. Și încă mai sunt b...
FUMĂTORI ȘI NEFUMĂTORI      Fumătorii dorm mai puțin și au un somn mai puțin odihnitor decât nefumătorii, arată un studiu efectuat de către cercetătorii de la Charite Berlin Medical School din Germania. Studiul a inclus 1071 de fumători și 1243 de nefumători care nu au suferit de tulburări de sănătate mintală, deoarece persoanele cu acest gen de tulburări sunt predispuse la fumat și sunt mai vulnerabile la problemele de somn. Stu...
MEDITAȚIA ȚINE DE CALD      O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a arătat pentru prima dată că meditația ține de cald, adică meditația călugărilor tibetani poate crește temperatura corpului uman în ansamblu (studiile anterioare au indicat o creștere a temperaturii corpului la nivel periferic, respectiv în degete de la mâini și picioare). Cercetătorii, au publicat concluziile lor în revista PLoS ONE,...