Ființa umană este una dintre puținele creaturi de pe această planetă, care are capacitatea de a ignora un instinct de bază, cel de supraviețuire. La fel de contradictoriu pare și  testarea limitelor umane în diverse sfere, testare care unora dintre noi le dovedește propriul potențial și îi face să se simtă, probabil, mai “umani”.

     Potențialul nemărginit al oamenilor se manifestă și atunci când vine vorba de mâncare sau preparate culinare bizare, chiar periculoase. În lume se prepară mai multe produse alimentare otrăvitoare sau dăunătoare, chiar mortale. Iar unii oameni, cu bună știință, aleg să le guste și să le consume. Merită acest risc?

    1. Fugu (Japonia)

     Fugu sau peștele-lună (pufferfish) este un aliment de lux, foarte apreciat în Japonia, dar care este extrem de toxic. Ficatul, organele interne și chiar pielea conțin o neurotoxină  (tetrodotoxin) pentru care nu există nici un antidot cunoscut. Ea provoacă paralizia sistemului respirator și nervos, dacă peștele nu este preparat corect (prepararea fugu este o artă și necesită o formare profesională riguroasă, atestată printr-o diplomă eliberată de Ministerul Sănătății, testul final pentru licențiere fiind mâncarea unei bucăți de pește pregătită chiar de către cursant). Pentru amatorii de senzații tari, plăcerea consumării acestei delicatese stă în riscul asumat. Dacă nu sunt omorați de pește, ar putea fi “uciși” de nota de plată, extrem de piperată.

Fugu

Fugu 1

    2. Ackee (Jamaica)

     Deși originar din Africa de Vest, ackee (sau akee sau mere akee) este fructul național din Jamaica, iar ackee cu pește sărat este mâncarea națională. Fructele cresc într-un copac de aproximativ 10 metri înălțime, cu trunchi scurt și gros și coroană bogată.  Ackee  se coc și se deschid în mod natural în copac înainte de a fi culese. Înainte de fi gătite, se  curăța și se spăla bine, după care sunt apoi fierte timp de aproximativ 60 de minute și apa se aruncă. Deși bogate în vitamine și proteine, fructele imature și porțiunile necoapte sau necomestibile ale fructului conțin toxine, care atacă rezervele de glucoză ale organismului conducând la hipoglicemie, manifestându-se prin vărsături violente sau chiar moarte. Boala este cunoscută sub numele de “vărsături jamaicane”.

Ackee

Ackee 1

    3. Broasca gigant (Namibia)

     De ce să mâncăm numai piciorușe de broască? Namibienii consideră o adevărată delicatesă broasca taur gigant locală, pe care o mănâncă cu totul. Numai că pielea broaștei conține niște secreții otrăvitoare, care pot produce insuficiență renală sau pot cauza chiar moartea. Localnicii prepară broaștele numai în oale căptușite cu lemn, pentru a atenua otrava și le “recoltează” numai în perioada de împerechere, când scot sunete specifice.

Broasca taur gigant

    4. San Nak Ji (Coreea)

     Pentru a servi acest fel de mâncare crudă, san nak ji (pui de caracatiță crud), nu trebuie nici o pregătire deosebită: puilor de caracatiță încă vii li se taie tentaculele, care se așează pe o farfurie și se adaugă susan și ulei de susan. Se servește imediat, când bucățelele de tentacule încă se mișcă în farfurie (fiecare tentacul are propriul “creier”). Din această cauză există pericolul ca ele să se fixeze pe gât și să vă înecați sau chiar asfixiați. Probabil unora le place cum li se plimbă mâncarea prin gură, dar înainte de a înghiți trebuie să mestece foarte bine.

Pui de caracatiță crud

    5. Scoici în sânge (China)

     Deși scoicile în sânge sunt considerate una dintre cele mai delicioase delicatese din China (și Vietnam), stilul lor de pregătire încearcă să le apropie de stridii. Se servesc în jumătate de cochilie, pe care se stoarce lămâie, după ce au fost introduse în apă clocotită timp de 30 de secunde sau câteva minute, după gust. Miezul are o culoare roșie vie, clară și este foarte suculent. Numai că, nefiind fierte bine, mulți viruși și bacterii rămân în viață, putând cauza diverse boli, inclusiv hepatita A, hepatita E, febra tifoidă și dizenterie.

Scoici în sânge

     6. Manioc (Africa și America de Sud)

     Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava sau yuca, se găsește în întreaga Americă de Sud și în Africa, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale, care însă sunt bogate în cianură. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare, oferind un regim alimentar de bază la peste o jumătate de miliard de oameni. Cassava este de două soiuri: dulce și amar, dar producătorii preferă soiul amar, deoarece este mai rezistent la dăunători. Pregătirea necorespunzătoare a maniocului poate lăsa suficiente reziduuri de cianură, care pot provoca intoxicații acute și gușă (o inflamație a glandei tiroide) și chiar ataxie (tulburare a coordonării mișcărilor voluntare din cauza lezării unor căi nervoase și centri nervoși) sau paralizie parțială.

Manioc

      7. Semințe

     Semințele de cireșe, prune, piersici, migdale, caise și chiar cele de mere conțin glicozide,  care, la ingerare, produc acid cianhidric. Stați, stați, nu intrați în panică, este nevoie de un număr foarte mare de semințe pentru a se manifesta efectele nocive! În multe țări semințele acestor fructe sunt folosite în diverse moduri, dar numai după o preparare prealabilă prin prăjire, coacere, fierbere, etc. care elimină producerea de acid cianhidric.

Semințe

    8. Mâncare fast-food

     Mâncarea de la fast-food este “mortală” din două înțelesuri diferite: pentru organismul uman, ca atare și nemaipomenit de bună pentru cei care o ingurgitează cu nesaț.

Mâncare fast-food

Sursa: Business Insider și Internet

 


Alte articole captivante


ÎNLOCUITOR PENTRU VIAGRA      Oamenii de știință au descoperit că veninul păianjenului rătăcitor brazilian (Phoneutria nigriventer) ar putea vindeca disfuncția erectilă în 20 de minute de la intrarea în corp, cu toate că păianjenul, din categoria Arahnidelor, este responsabil pentru uciderea celor mai mulți oameni, victimele murind, de obicei, în termen de o oră de la mușcătură.  Oamenii de știință considera că veninul acestuia ar ...
MĂRUL ARCTIC      Schimbarea culorii merelor are loc la scurt timp după taiere și se datorează enzimelor (substanțe complexe, cu molecule foarte mari care se formează în organismul viu și stau la baza funcțiunilor sale vitale). Când miezul fructului intră în contact cu aerul, se produc modificări de natură biochimică prin acțiunea catalitică a enzimelor oxidative asupra substanțelor ce conțin grupări fenolice în molecul...
PANOURI ȘI PLĂCUȚE DE ATENȚIONARE      Aproape în fiecare zi ne aflăm în situații sau trecem prin întâmplări care ne pot pune în primejdie existența sau integritatea, adică suntem supuși pericolelor de orice fel. De ceva timp, suntem avertizați în diverse moduri de pericolele existente, prin diverse panouri și plăcuțe de atenționare sau chiar prin indicatoare de interzicere, pe care le întâlnim la tot pasul. Oare cunoaștem exact semnificați...
ȚĂRI AFECTATE DE FENOMENE METEO EXTREME      Mai mult de 530.000 de oameni au murit între anii 1994 și 2013 din cauza vremii extreme, potrivit unui nou raport al organizației neguvernamentale germanwatch. Cu ajutorul unui  indicator de risc climatic, organizația a combinat numărul mediu de decese și valoarea pierderilor financiare din ultimii 20 de ani pentru a clasifica țările care au fost afectate cel mai mult de fenomene meteo extreme. În aces...
APLICAȚIE PRACTICĂ A FORȚEI CENTRIPETE      Fiecare dintre noi a vărsat cel puțin o cană, un pahar sau o ceașcă cu cafea, cu ceai, cu apă sau cu o altă băutură, stropind sau murdărind masa, podeaua sau pe sine însăși. O invenție inteligentă, ca o simplă aplicație practică a forței centripete, a rezolvat această problemă veche și permanentă de neatenție.      Dispozitivul „SpillNot” este alcătuit dintr-un braț de plastic curbat și o curea din na...
HOTEL SUB PĂMÂNT      Noul hotel Inter Continental Shimao Shanghai Wonderland va fi construit într-o veche carieră de piatră și va avea 19 etaje, toate acestea fiind construite sub pământ. Proiectul a început deja și va fi gata în aproximativ 2 ani, inaugurarea fiind estimată cel mai târziu la începutul anului 2015.     Clădirea va fi inclusă într-un complex de agrement, va avea 380 de camere și un restaurant subacvatic,...
HOTELURI EXCENTRICE      Poate nu toată lumea își dorește o cameră tipică de hotel, cu room-service, mic dejun și facilitați la tot pasul. De aceea, în toată lumea s-au construit variante cel puțin excentrice, ca să nu spun nebunești. Dar se pare că dorința de a depăși limitele obișnuinței este la modă, așa că hotelurile prezentate aici nu duc lipsă de amatori, chiar dacă probabil sunt ciudați rău și le consideră minunate.   ...
STRĂZI  1. Cea mai scurtă stradă din lume      Ebenezer Place, din Wick, Caithness, Scoția, este creditată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scurtă stradă din lume, având doar 2,06 metri (6 ft 9 in). Strada are o singură adresă, respectiv nr. 1, care este ușa de intrare în bistroul care face parte din Hotelul Mackays. Ea a fost declarată oficial stradă în anul 1887, construcția hotelului realizându-se în 18...
INOVAȚII LA LUCRURI OBIȘNUITE      Inovația este o noutate sau o schimbare pentru rezolvarea a unei probleme de tehnică sau de organizare a muncii cu scopul îmbunătățirii muncii în general sau pentru a crește productivitatea muncii sau în scopul perfecționării tehnice sau raționalizării soluțiilor aplicate.      Am prezentat aici câteva inovații interesante, aplicate în practică ca soluții tehnice, la lucruri pe care le folosim foarte ...
RENUNȚĂM LA FARFURII?      Spălarea vaselor nu este o treabă plăcută, chiar deloc. Cei care pot folosi o mașină de spălat vesela au, de asemenea, grijile lor. Dar, datorită unei noi invenții, spălarea farfuriilor ar putea să ajungă de domeniul trecutului. Cunoscută sub numele de Bake.A.Dish, ustensila produce farfurii, castroane, platouri sau boluri în care se pot pune orice mâncare sau alte produse alimentare de prin bucătărie....