Coreea de Sud este una dintre națiunile cele mai dezvoltate din lume în conexiuni digitale și problema dependenței de Internet, atât în ​​rândul adulților cât și în rândul copiilor, fapt recunoscut, în mare măsură, cu mulți ani în urmă (la sfârșitul anilor ’90). Dar rezultatele unor cercetări, încă în curs de dezvoltare, fac loc unui nou termen medical:  demența digitală. Aceasta înseamnă o deteriorare a abilitaților cognitive, adică care aparțin cunoașterii, referitoare la capacitățile și mecanismele învățării și accederii la cunoștințe. Adolescenții au devenit atât de „atenți” la tehnologia digitală, încât nu mai sunt capabili să-și amintească detalii ale vieții cotidiene, cum ar fi ce au mâncat dimineața. Deteriorarea abilitaților cognitive este mai frecvent observată la persoanele care au suferit un traumatism cranian sau suferă de boli psihice.

   „Supra-utilizarea smartphone-urilor și dispozitivelor de jocuri împiedică dezvoltarea echilibrată a creierului”, susține Byun Gi-won, medic la Balance Brain Centre din Seul. „Utilizatorii împătimiți sunt susceptibili de a-și dezvolta numai partea stângă a creierului, lăsând partea dreaptă neexploatată sau subdezvoltată”, a mai spus doctorul. Partea dreaptă a creierului este legată de concentrare, de acordarea și dezvoltarea atenției și de memorie, deci utilizarea ei într-o mică măsură ar putea duce la debutul precoce al demenței. Copiii sunt mai mult expuși riscului decât adulții, deoarece creierele lor sunt încă în creștere sau în formare. Alte studii au demonstrat, de asemenea, și o subdezvoltare emoțională.

   Situația pare a fi din ce în ce mai gravă deoarece rapoartele medicilor arată că procentul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, care folosesc smartphone-urile pentru mai mult de șapte ore în fiecare zi, a ajuns la 18,4%, înregistrându-se o creștere de 7% față de anul trecut. Mai mult de 64% dintre adolescenții sud-coreeni au un smartphone (cel mai mare procent din lume), potrivit surselor locale.

   În 2012, Dr. Manfred Spitzer, un neurolog german, a publicat o carte intitulată „Demența digitală”, care avertizează părinții și profesorii cu privire la pericolele la care sunt expuși  copiii dacă își petrec prea mult timp la un laptop, telefon mobil sau alte dispozitive electronice. Dr. Spitzer a avertizat că deteriorările în dezvoltarea creierului sunt ireversibile și a cerut ca media digitală să fie interzisă în sălile de clasă germane înainte ca elevii să devină „dependenți”.

Demența digitală

   Constatările medicilor coreeni întăresc un studiu, realizat de UCLA – University of California, Los Angeles, care a constatat că tinerii suferă din ce în ce mai mult de probleme de memorie. Cercetarea, publicată la începutul acestei luni, a constatat că 14% din tineri, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 39 ani, s-au plâns că memoria lor este mai slabă. Stilul de viață modern, cu petrecerea timpului pe un calculator și alte dispozitive digitale, împiedică oamenii să se concentrează și să memoreze informațiile. Totuși, stresul și stilul de viață agitat contribuie, de asemenea, la retenția de concentrare și de memorare a informațiilor.

Sursă: The Telegraph