Nivelurile prețurilor pentru produse alimentare, băuturi și tutun variază considerabil în statele membre ale UE. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu efectuat recent, în 2012, de către Eurostat, privind prețurile acestor trei produse. Studiul a acoperit un total de aproximativ 500 de produse comparabile, un număr suficient de produse care se găsesc în toate țările, reprezentative pentru consum. Grupul de țări incluse în analiză sunt cele 27 de statele membre ale Uniunii Europene, 3 țări EFTA – European Free Trade Association (Islanda, Norvegia și Elveția), o țară în curs de aderare (Croația), 4 țări candidate (Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia) și 2 țări potențial candidate (Albania și Bosnia și Herțegovina).

   Rezultatele sondajului sunt exprimate în indicii nivelului prețurilor, care oferă o comparație între nivelurile prețurilor țărilor analizate comparativ cu media Uniunii Europene: în cazul în care indicele nivelului prețurilor este mai mare de 100, țara în cauză este relativ costisitoare în comparație cu media UE, în timp ce pe de altă parte, în cazul în care indicele nivelului prețurilor este mai mic de 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE.

Indicele nivelului prețurilor pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice, 2012 (UE-27 = 100)

Prețuri 1

   Tabelul următor prezintă indicele nivelului prețurilor pentru patru grupuri importante: produse alimentare (mâncare), băuturi nealcoolice, băuturi alcoolice și tutun. Aceste grupuri reprezintă, în medie 16%, 2%, 3% și respectiv 3% din cheltuielile totale ale unei gospodării. Ca referință, s-au prezentat și cheltuielile de consum totale de bunuri și servicii. Câmpurile colorate indică cei mai mari și mai mici indici pentru fiecare grup de produse, la cele 27 de state membre ale UE.

Indicii nivelului prețurilor pentru produse alimentare, băuturi și tutun, 2012 (UE-27 = 100)

Prețuri 2

   Norvegia este cea mai scumpă țară la produse alimentare, băuturi nealcoolice și alcoolice și tutun din grupul de 37 de țări analizate. Dintre statele membre, Danemarca este cea mai scumpă țară pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice, Finlanda are cel mai ridicat nivel de preț la băuturi alcoolice, în timp ce Irlanda este, de departe, cea mai scumpă la tutun. Macedonia are cele mai mici prețuri pentru toate cele patru grupe de produse. Dintre statele membre ale UE, cele mai mici prețuri pentru produsele alimentare sunt în Polonia, cele mai mici prețuri pentru băuturi alcoolice din Bulgaria, pentru băuturi nealcoolice din România și pentru tutun în Ungaria.

   În tabelul ce urmează se prezintă indicele nivelului prețurilor pentru pâine și cereale, carne, pește și produse lactate. Aceste grupuri de produse reprezintă în medie 17%, 25%, 3% și respectiv 19% din cheltuielile totale ale gospodăriilor cu produse alimentare. Pentru comparație, acest tabel include și indicele nivelului prețurilor pentru alimente, ca un întreg.

Nivelul prețurilor pentru pâine și cereale, carne, pește și produse lactate, 2012 (UE-27 = 100)

Prețuri 3

   Dintre toate cele 37 de țări, Elveția înregistrează cele mai înalte niveluri de preț pentru carne și pește, în timp ce Norvegia are cele mai mari prețuri pentru produsele lactate și pâine și cereale. În cadrul UE, Danemarca este cea mai scumpă țară pentru carne (împreună cu Austria), pește, pâine și cereale, în timp ce în Cipru laptele, brânza și ouăle sunt cele mai scumpe. Macedonia este cea mai ieftină țară pentru pâine și cereale și pește, în timp ce Albania are cele mai mic indice pentru carne. Dintre statele membre ale UE, cel mai scăzut nivel de preț pentru aproape toate sub-categoriile este în Polonia, în afară de pâine și cereale, care sunt cel mai puțin costisitoare în Bulgaria.

   Ultimul tabel prezintă indicele nivelului prețurilor pentru alte trei grupe de produse alimentare: uleiuri și grăsimi, fructe, legume și cartofi, precum și alte produse alimentare. Aceste grupuri reprezintă, în medie, 5%, 20% și respectiv 12% din cheltuielile totale ale gospodăriilor cu produse alimentare.

Nivelul prețurilor pentru uleiuri și grăsimi, fructe, legume și cartofi și alte produse alimentare, 2012 (UE-27 = 100)

Prețuri 4

   Dintre toate cele 37 de țări, cele mai mici preturi pentru toate sub-categoriile poate fi din nou observat în Macedonia, în timp ce prețurile cele mai mari se găsesc în Norvegia. Dintre statele membre ale UE, Polonia este țara cea mai ieftină pentru toate sub-categoriile, iar Danemarca este țara cea mai scumpa pentru toate produsele, cu excepția fructelor, legumelor și cartofilor, pentru care cele mai mari prețuri sunt în Suedia.

Sursă: Eurostat