Mai mult de una din trei femei din întreaga lume au experimentat violența fizică sau sexuală, arată un raport lansat de către Organizația Mondială a Sănătății și alte două organizații: The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) și The South African Medical Research Council (SAMRC). Margaret Chan, de la OMS, a declarat că violența împotriva femeilor a devenit „o problemă de sănătate la nivel mondial, de „proporții epidemice”. De asemenea, studiul cere ca tolerarea unor astfel de atacuri în întreaga lume să fie oprită și că noi linii directoare trebuie să fie adoptate de către oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume pentru a preveni abuzul și de a oferi o mai bună protecție a victimelor. Autorii susțin că este primul studiu sistematic al datelor la nivel mondial, care detaliază impactul abuzurilor pentru sănătatea fizică și mentală a femeilor și fetelor, precum și teama de stigmat.

Violența împotriva femeilor

   Principalele concluzii sunt următoarele:

  • violența unui partener intim este cel mai frecvent tip de abuz, afectează 30% dintre femeile din întreaga lume;
  • 38% din toate femeile ucise au fost ucise de către partenerii lor de viață;
  • 42% dintre femeile abuzate fizic sau sexual de către partenerii de viață au avut ca rezultat leziuni;
  • victimele atacurilor altor persoane decât partenerii de viață au de 2,6 ori mai multe șanse de depresie și anxietate, comparativ cu femeile care nu au fost supuse la violență;
  • cele abuzate de către partenerii lor au fost aproape de două ori mai susceptibile de a avea probleme similare;
  • victimele abuzurilor sunt mai susceptibile de a avea probleme cu alcoolul, de a avorta și de a dobândi boli cu transmitere sexuală și SIDA.

   „Aceste date arată că violența împotriva femeilor este extrem de comună. Avem nevoie urgentă de a investi în prevenire, pentru a aborda cauzele profunde ale acestei probleme globale de sănătate pentru femei.”, a declarat unul dintre profesorii de la LSHTM.

Violența împotriva femeilor 1    

   Documentul relevă totodată că teama de stigmatizare împiedică multe femei să raporteze violența sexuală, oficialii din sănătate din întreaga lume trebuie să ofere o mai bună pregătire a personalului medical în recunoașterea riscurilor de violență la femei și de a asigura un răspuns adecvat. OMS promite că va începe implementarea unor noi linii directoare pe această temă, împreună cu alte organizații, la sfârșitul lunii iunie.

Femei care au suferit violențe (fizice sau sexuale)

din partea partenerului (%)

Regiunea OMS 

Răspândire

AFRICA (Botswana, Camerun, RD Congo, Etiopia, Kenya, Lesotho, Liberia, Malawi, Mozambic, Namibia, Rwanda, Africa de Sud, Swaziland, Uganda, Tanzania, Zambia, Zimbabwe)

36.6%

AMERICA (Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Haiti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Paraguay, Peru, Bolivia)

29.8%

ESTUL MEDITERANEI (Egipt, Iran, Irak, Iordania, Palestina (teritorii)

37.0%

EUROPA (Albania, Azerbaidjan, Georgia, Lituania, Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina)

25.4%

ASIA DE SUD-EST (Bangladesh, Timorul de Est, India, Burma, Sri Lanka, Thailanda)

37.7%

PACIFICUL DE VEST (Cambogia, China, Filipine, Samoa, Vietnam)

24.6%

Regiuni cu venituri mari (Australia, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Hong Kong, Islanda, Irlanda, Israel, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie, SUA)

23.2%

 

Femei care au suferit violențe de la alte persoane,

care nu le erau parteneri de viață (%)

Regiunea OMS

          Răspândire

Regiuni cu venituri mici sau medii

AFRICA

11.9%

AMERICA

10.7%

ESTUL MEDITERANEI

Nu există date

EUROPA

5.2%

ASIA DE SUD-EST

4.9%

PACIFICUL DE VEST

6.8%

Regiuni cu venituri mari

12.6%

SURSĂ: ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII, LONDON SCHOOL OF HYGIENE & TROPICAL MEDICINE, SOUTH AFRICAN MEDICAL RESEARCH COUNCIL