În anul 2003, oamenii de știință au avut ideea de a extrage izotopul de Pb 212 pentru a efectua o serie de cercetări, stimulând compania Areva să inițieze studii preliminare atât medicale cât și industriale pentru realizarea unor noi procedee de extragere. Primele parteneriate au fost semnate în 2008 între Areva și National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, dar și cu INSERM (Institut Francais de la Santé et de la Recherche Médicale), în timp ce procesul de extragere industrială a izotopului radioactiv de Pb 212 se îmbunătățește.

   Convinsă de marele potențial medical al izotopului, compania Areva a creat în 2009 o filială medicală în Statele Unite (cu sediul în orașul Bethesda din statul american Maryland, în apropiere de Washington) – Areva Med – care în 2011 a obținut aprobarea de a iniția un studiu clinic folosind radioimunoterapia, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Alabama. Areva Med a încheiat în 2012 un parteneriat cu gigantul farmaceutic elvețian Roche, lider mondial în domeniul oncologiei, și astfel își face debutul în medicina nucleară. În paralel, Areva a lansat operațiunile de construire a unui laborator care va produce izotopi radioactivi de Pb 212 (un izotop rar extras din toriu, la rândul său un element chimic de asemenea rar) la Bessines-sur-Gartempe, în regiunea franceză Limousin. Laboratorul va începe să funcționeze la sfârșitul anului 2013 pentru a extrage nano-grame de acest izotop.

Medicina nucleară (Pb 212)

   Primul pacient a fost tratat în aprilie 2012 și rezultatele par spectaculoase. Un tratament pentru un bolnav de cancer durează o singură zi și necesită numai patru nano-grame de Pb 212. Această „armă radiologică” este ghidată, de anumite semnale chimice specifice cancerului, spre celulele canceroase de un anticorp conceput pentru a recunoaște antigenii (substanțe care, introduse în organism, determină apariția anticorpilor) care se află pe tumoare.

Medicina nucleară (celulă canceroasă)

   Energia nucleară și medicina nucleară sunt domenii conexe. Combinația între tehnologie nucleară și medicină nucleară oferă o abordare inovatoare, cunoscută sub numele de radioimunoterapie, utilizată în tratamentul unor tipuri rezistente și agresive de cancer. Studiile preclinice și studiile clinice timpurii au arătat potențial pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi melanomul (tumoare malignă a pielii, de origine pigmentară), cancerul de pancreas, cancerul ovarian, cancerul de prostată, cancerul de colon, cancerul la sân și alte forme de cancer care rămân o provocare în ciuda eforturile semnificative depuse de comunitățile medicale și științifice la nivel mondial.

Medicina nucleară (radioimunoterapie)

   „Este într-adevăr o terapie anti-cancer extrem de precisă care permite abordarea mai multor forme de cancer, chiar și metastaze”, a precizat Patrick Bourdet, directorul Areva Med. „Totul merge bine până în prezent, suntem încrezători și optimiști, dar trebuie să așteptăm rezultatele științifice”. În plus, datorită preciziei, „nu există efecte secundare”, a adăugat el. Cei de la Areva preconizează că tratamentul fi disponibil în 2016.

Sursă: Areva Med