Ne cumpăram haine sport de la Nike sau Reebok, bem cafea de la Starbucks, ne răcorim cu Coca-Cola sau Pepsi, conducem o mașină Volkswagen sau KIA cu anvelope Bridgestone, accesăm informații pe Google, ne verificam mail-urile pe Hotmail, folosim telefonul Nokia în sistemul Vodafone și ne mobilăm casa de la IKEA. În urma cu mai mulți ani nici nu știam multe din aceste nume. Poate nu v-ați pus niciodată întrebarea ce înseamnă aceste cuvinte sau abrevieri și cu atât mai puțin care este istoria din spatele lor. Ce este un nume? Poate să nu însemne mai nimic sau este totul în lumea afacerilor, a brand-urilor și logo-urilor. Iată o scurtă prezentare pentru originea sau proveniența numelor a 30 dintre cele mai cunoscute branduri din lume sau branduri celebre.

     Adidas – provine de la porecla fondatorului companiei Adolf Adi Dassler. Fratele lui, Rudolf Rudi Dassler și-a înființat propria firmă de pantofi, numită Ruda, care ulterior a devenit Puma.

Adidas

     Adobe – vine de la numele râului Adobe Creek, apa care trecea prin spatele casei unuia dintre co-fondatorii companiei, John Warnock.

Adobe Systems

     Apple – are o celebră poveste pentru logo-ul său celebru. Deși numele și design mărului nu au nici o legătura cu afacerea de bază a companiei, mărul este considerat a fi fructul care l-a determinat pe Newton să “inventeze” gravitația. Prin urmare, mărul pentru Apple este o sursă de inspirație pentru invenții și dezvoltare constantă.

Apple

     Bridgestone – provine de la numele fondatorului, japonezul Shojiro Ishbashi, care se traduce în engleză prin „bridge of stone”, adică podul de piatră.

     Canon – compania a fost inițial numită Seikikōgaku Kenkyūsho (Industria de Optică Precisă).  În 1934 a produsKwanon, un prototip pentru prima cameră de 35 mm din Japonia, iar în 1947 numele companiei a fost schimbat în Canon Co, Inc. și apoi scurtat la Canon Inc. în 1969.

     Caterpillar – în 1925 a avut loc o fuziune între companiile Holt Tractor Co. și Best Tractor Co.. Un fotograf al companiei a făcut remarca că mișcarea tractorului „seamănă cu o omidă care se deplasează de-a lungul solului”. Astfel, numele noii firme s-a născut și a rămas neschimbat până astăzi.

Caterpillar

     Coca-Cola – fiind unul dintre cele mai puternice branduri din lume, numele Coca-Cola s-a format prin alăturarea a două ingrediente: frunzele de coca (planta din care se obține și cocaina) și nucile de kola, folosite pentru aromă. Producătorul John S. Pemberton a schimbat „K” de la kola cu „C” pentru a da numelui rezonanță și accent.

Coca-Cola

     eBay – s-a înființat în 1995 și a fost denumită inițial Echo Bay Technology Group. Site-ul de licitații și cumpărături nu a putut folosi adresa de Internet EchoBay.com, pentru că domeniul era deja deținut de o companie minieră din Nevada. Astfel, s-a ajuns la prescurtarea eBay.

     Google – numele acesta, cunoscut aproape de toată lumea, a apărut dintr-o greșeală. Numită inițial „Back Rub”, compania și-a schimbat numele în “Googol”, un cuvânt pentru numărul format din cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Numele a fost scris incorect ca „Google”, în 1998 și a fost păstrat așa.

Google

     Hotmail – numele a fost selectat dintre multe opțiuni care conțineau cuvântul „mail”. Deoarece se baza pe HTML – limbajul de marcare utilizat pentru a crea pagini web, pentru a sublinia acest lucru, denumirea originală inițială aleasă a fost „HoTMaiL”, care mai târziu s-a transformat în Hotmail.

Hotmail

     IBM – fost funcționar public, fondatorul companiei, Tom Watson, a încropit o afacere modestă, căreia i-a dat o denumire pompoasă pentru a le face în ciuda foștilor colegi: International Business Machines (IBM), care ulterior a devenit una dintre cele mai cunoscute companii.

     IKEA – este de fapt un acronim compus din inițialele fondatorului companiei, suedezul  Ingvar Kamprad, alături de cele ale satului în care s-a născut și a crescut – Elmtaryd Agunnaryd (I ngvar K amprad E lmtaryd A gunnaryd = IKEA).

Ikea

     KIA – derivă din cuvintele chino-coreene ki („a ieși”) și a (“care vine din Asia”). Se poate traduce aproximativ ca „apărut sau venit din Asia” sau ” ridicat (provenit) din Asia”.

     Mercedes – faimosul brand de mașini a fost inițial numit după fiica lui Emil Jellineks, care a fost omul din spatele motorului proiectat de Wilhelm Maybach și Gottlieb Daimler și a dorit în mod oficial ca numele fiicei, de fapt porecla fiicei sale – Mercedes, să fie folosit ca logo.

Mercedes-Benz

     Nike – compania a adoptat numele de Nike, care era zeița victoriei la vechii greci. Proiectarea logo-ului a costat doar 35 dolari, iar firma consideră că a ales precis un semn al victoriei.

Nike

     Nikon – fondată în 1917 ca Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha, care s-ar traduce prin “Industria Japoneză de Optică”, compania a fost redenumită în 1988 Nikon, de fapt o prescurtare.

     Nintendo – a fost înființată în 1889,ca o firmă care vindea cărți de joc, sub denumirea de Nintendo Koppai. Provine de la numele japonez Nintendou: “Nin” se traduce prin “de încredere”, iar “ten-dou” înseamnă “Paradis”, adică un “paradis de încredere”.

     Nissan – în 1928 a fost fondată compania holding Nippon Sangyo, care se traduce prin Industria japoneză (niponă). Numele Nissan își are originea în anii ‘30, cand era folosit ca o abreviere pentru Nippon Sangyo pe piața de valori din Tokyo.

Nissan

     Nokia – predecesorii firmei moderne de azi au fost pe la 1865 Nokia Aktiebolag (Fabrica Nokia), Suomen Gummitehdas Oy (Fabrica de cauciuc finlandeză) și Suomen Kaapelitehdas Oyl (Fabrica finlandeză de cabluri), care și-au început activitatea în orașul finlandez Nokia.

     Pepsi – vine de la denumirea unei enzime secretată de mucoasa stomacului, pepsina, care transformă proteinele în peptide (substanțe chimice alcătuite din mai mulți aminoacizi).

Pepsi

     Reebok – numele a fost ales dintr-un dicționar editat în Africa de Sud, pornind de la  cuvântului “rhebok”, care reprezintă o specie de antilopă (gazelă) africană și a fost apoi stilizat.

Reebok

     SAAB – este prescurtarea de la numele original al companiei Svenska Aeroplan Aktiebolaget (Compania aeriană suedeză).

     Sharp – este o companie japoneză a cărei denumire provine de la unul din primele sale produse  – creionul cu vârf ascuțit, în anul 1915 (în limba engleză “sharp” înseamnă ascuțit).

     Sony – primul produs Sony a fost radioul cu tranzistori TR-55, apărut în 1955, dar numele companiei a fost dat în 1958. Numele a fost ales ca un amestec de două cuvinte: cuvântul latin „Sonus”, care înseamnă sunet și cuvântul american „Sonny”, un termen familiar utilizat în anii ‘50 pentru a apela un băiat. Alegerea s-a bazat și pe ușurința cu care numele poate fi pronunțat în majoritatea limbilor.

Sony

     Starbucks – este o companie americană care deține cel mai mare număr de cafenele din lume (peste 20.800 de magazine în peste 60 de țări). Numele reprezintă un personaj din romanul lui Herman Melville, Moby Dick, ofițerul secund al navei Pequod.

Starbucks

     Toyotanumele a fost derivat de la fondatorul firmei, Sakichi Toyoda și a fost ales ca un fel de poreclă, din 27 000 de alte variante de nume, în 1936. Numele a fost considerat că sună bine, iar numărul de 8 de litere este asociat în limba japoneză cu bogăția și norocul.

Toyota

     Verizon – înființată în 1983, compania americană de telecomunicații și-a ales numele ca o combinație dintre două cuvinte: unul latin “veritas”(adevăr) și altul englez “horizon”  (zare, orizont).

     Virgin Records – este o casă de discuri britanică, fondată în anul 1972, care a devenit un fenomen muzical la nivel mondial. Numele i-a fost sugerat fondatorului companiei Richard Branson de către un prieten, care i-a spus că “sunt complet virgini în această industrie”.

     Vodafone – reprezintă o combinație a cuvintelor englezești Voice (voce), Data (date)  și Phone (telefon).

     Volkswagen – cuvântul înseamnă în limba germană “mașina poporului sau mașină populară”. Și s-a dovedit a fi.


Alte articole captivante


LIBERTATEA ARTISTICĂ ESTE FĂRĂ LIMITE      Poate credeți că libertatea artistică este o „realizare” a mileniului trei, dar ea s-a manifestat destul de vehement și cu mulți ani în urmă. Un exemplu în acest sens este Eva Ionesco (născută pe 18 iulie 1965) care este cel mai tânăr model care a apărut nud într-un pictorial Playboy, cand avea numai 11 ani.      În Parisul anilor '70, într-o epocă din ce în ce mai liberală și permisivă, libertatea ar...
CONVINGERI NEREALISTE      Cei mai mulți pacienți care folosesc chimioterapia pentru cancerul pulmonar incurabil sau cancerul de colon cred în mod eronat că tratamentul îi poate vindeca. Tratamentul însă nu face altceva decât pur și simplu să le “cumpere” ceva timp, săptămâni sau luni, sau să le ușureze simptomele, nefiind un leac, sugerează un studiu important. Cercetătorii spun că medicii ori nu sunt suficient de sinceri cu pa...
TOATE AUTOTURISMELE TREBUIE SĂ AIBĂ UN DISPOZITIV DE REMORCARE      Dacă vă uitați la barele de protecție din față și din spate ale mașinii personale sau de serviciu veți observa niște capace de protecție din plastic, pătrate sau rotunde, care au în mod sigur un rost. Nu trebuie să vă simțiți ofensați dacă nu știți de ce sunt acolo, pentru că asta am de gând să vă spun. Regulamentul (UE) nr. 1005/2010 prevede că toate autoturismele trebuie să aibă un dispozitiv de remo...
CĂSĂTORIA ȘI BĂUTURA      Consumul exagerat de alcool este o o mare preocupare în societățile occidentale, care doresc să crească nivelul de sănătate publică. Un nou studiu realizat în Norvegia, la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, realizat pe aproape 20 000 de cupluri, a descoperit că perechile care beau cantități similare de alcool sunt mai compatibile sau că soții și soțiile care au consumat alcool moderat au o rată ...
PLANCTON      Planctonul este o comunitate de organisme vegetale și animale, majoritatea microscopice, care conviețuiesc plutind în masa apei și nu se deplasează sau se pot deplasa pe distanțe infime. Organismele, care stau la baza lanțului trofic marin, trăiesc în ape (dulci sau marine) până la o adâncime de 200 m și constituie hrana peștilor și a altor animale acvatice. Planctonul cuprinde: Fitoplanctonul...
MAȘINĂRIA CARE NE TREBUIE      „Dalek” este porecla unei mașini construită pentru astuparea gropilor, cu un randament foarte bun, fiind de 30 de ori mai rapidă decât metoda convențională de reparații. Testele efectuate în Marea Britanie, pe drumurile din Bedfordshire, s-au încheiat cu un succes unanim recunoscut, mașinăria dovedind că-și face treaba foarte bine.       Pe lângă faptul că este mult mai rapidă decât metodele actuale...
CEL MAI ÎNALT CIMITIR PE VERTICALĂ      În marile orașe găsirea unui loc de veci (se estimează că aproximativ 100 de miliarde de oameni au fost îngropați de-a lungul istoriei omenirii) este o problemă și implică costuri din ce în ce mai mari. Pentru Memorialul Necrópole Ecumênica din Santos, Brazilia, sintagma „la doi metri sub pământ” nu mai este actuală, această construcție pe verticală fiind cel mai înalt cimitir din lume.      Când a fo...
SMART FORSTARS      Smart Forstars, un concept de autovehicul electric, a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris 2012. Mașina are un proiector în capotă, permițând ca orice perete să fie transformat imediat într-un ecran de cinema. Proiectorul poate fi controlat atât din interior cât și din exterior (are butoane prevăzute și pe capotă).       Șeful de la firma Smart, Dr. Annette Winkler a spus: "Este cel mai ieftin...
EURO-BAROMETRU MULTILINGVISTIC      Comisia Europeană realizează, în cadrul sectorului de analiză publică, sondaje periodice cu privire la "Europenii și limbile lor". Ele oferă o imagine de cunoaștere a limbii, învățarea limbilor străine, precum și atitudinea față de limba maternă și învățarea altor limbi. Până în prezent, trei studii au fost efectuate: în 2001, în 2006 și în 2012.      Ultimul sondaj a fost realizat în primăvara anului...
COMPARAȚIE DE PREȚURI ÎN UE      Niveluri de preț pentru produse alimentare, băuturi și tutun variază considerabil în statele membre ale UE. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu efectuat recent, în 2012, de către Eurostat, privind prețurile acestor trei produse. Studiul a acoperit un total de aproximativ 500 de produse comparabile, un număr suficient de produse care se găsesc în toate  țările, reprezentative pentru consu...