S.U.A. se confruntă cu invazia „furnicilor nebune” care au început să facă ravagii în sud-estul țării. Aceste furnici sunt probabil cele mai rele insecte cu care au avut vreodată de-a face americanii. Furnicile sunt numite nebune din cauza mișcărilor aleatorii, neliniare, pe care le au când caută hrană, spre deosebire de formațiunile ordonate din alte familii de furnici. Sunt numite științific Nylanderia fulva, dar în mod oficial au numele de furnici nebune roșcate, niște invadatori periculoși.

Furnică

   Problema americanilor este că invazia furnicilor nebune nu se limitează numai la curți, parcuri și păduri. De multe ori furnicile intră în casele oamenilor și se instalează în pereți. Ele sunt atrase de echipamentele electrice și aparatele de uz casnic, probabil de câmpurile magnetice sau de căldură produsă de componentele electronice. Rod din firele electrice și se electrocutează singure, ceea ce duce la eliberarea unui compus chimic (un fel de apel pentru ajutor), care atrage alte furnici. Împreună formează mici gheme care pot scurtcircuita sistemele. Chiar dacă nu produc scurtcircuite, moartea lor în masă provocă defecțiuni mecanice și supraîncălzirea echipamentelor. Au atacat chiar Johnson Space Center, dar NASA a luat rapid măsuri pentru a evita orice deteriorare a sistemelor electrice.

Invazia furnicilor nebune

   Pe lângă defecțiunile pe care le produc electronicelor și rețelelor electrice, au și un impact mare asupra mediului. Aceste furnici se reproduc extrem de repede și invadează noi teritorii, gonind orice alte tipuri de furnici din domeniul cotropit cam într-un an, densitatea lor fiind colosală (cam de 100 de ori mai densă decât toate celelalte specii de furnici împreună). Totodată ele ucid și alte insecte din zonă și mănâncă toate plantele de la nivelul solului, fiind un dezastru ecologic. Iată un videoclip care demonstrează cât de dense sunt aceste furnici în pădure.

Furnici nebune roșcate (crazy ants)

   Măsurile tradiționale de stârpire par să nu aibă efect asupra acestor furnici, care formează super-colonii, oriunde, chiar și pe locurile care au fost tratate cu insecticide și de unde au fost gonite temporar. Furnicile au început să apară în Houston și Florida, în anul 2002 și în ultimul deceniu s-au răspândit pe toată coasta Golfului. Ele preferă o zonă mai umedă, cum e linia de coastă. Din fericire, nu se mișcă prea repede, parcurg aproximativ numai 20 – 30 de metri pe lună.