În timp ce restul Uniunii Europene devine tot mai îngrijorat de stabilitatea economică și de viitorul apropiat, Germania rămâne puternică și fără griji majore, iar germanii au încredere în ei și în țară. Atitudinile germanilor față de economia lor și față de conducerea proprie și importanța rolului lor în UE continuă să rămână pozitivă, în timp ce starea de spirit generală în restul UE continuă să scadă și să adâncească pesimismul cu privire la economie și negativismul față de proiectul european, ca un efect secundar al situației economice în declin, provenită de la criza din zona euro.

   Germania este singura excepție. De la criza monedei euro care a început în 2008, atitudinea față de economiile proprii a scăzut în majoritatea țărilor europene, cu excepția Germaniei. După un duș rece în 2009,  starea de spirit a poporului german și-a revenit și acum trei sferturi din populație crede că economia lor merge bine și au încredere în instituțiile statului și liderii proprii. În Spania, doar 4% din spanioli consideră condițiile economice bune, în scădere vertiginoasă și destul de bruscă față de anul 2007, când 65% din spanioli spuneau că economia lor merge bine.

Germania 5

Germania 6

   Europenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți cu privire la provocările economice cu care se confruntă. Aproape opt din zece europeni (78%) spun că șomajului este o problemă foarte mare, 71% recunosc că datoria publică este o preocupare majoră, iar 67% se consideră foarte îngrijorați de creșterea prețurilor. 60% citează decalajul dintre bogați și săraci ca fiind foarte tulburător, ajungând o mare problemă și 85% cred că această inegalitate a crescut în ultimii cinci ani. Nu e de mirare atunci că 77% dintre europeni spun că sistemul economic actual îi favorizează pe cei bogați.

Germania 2

   Acum treizeci de ani, economiile și populațiile din Franța și Germania au fost aproximativ comparabile. În sondajele anterioare, atitudinea franceză cu privire la numeroase aspecte economice a fost un hibrid chiar pentru germani, dar mai ales pentru celelalte țări din Europa. Astăzi, din punct de vedere economic, Germania este mult mai vibrantă în comparație cu Spania, Italia și Grecia.

Germania 3

   Perioadele economice nefavorabile sunt momente mai puțin bune pentru politicieni. Cu excepția germanilor, majoritatea europenilor nu au încredere în liderii lor aleși. Doar o treime dintre francezi cred că președintele Francois Hollande a luat masuri economice bune, acum majoritatea (56%) consideră că predecesorul său, Nicolas Sarkozy, a făcut o treabă mai bună. Suportul britanicilor pentru premierul David Cameron a scăzut cu 14 procente în ultimul an.

Germania 4

Sursă: Pew Global