Fiecare dintre noi a simțit ce înseamnă durerea. Mai multe studii sugerează că ne putem folosi mintea împotriva durerii, prin folosirea gândurilor, pentru a ajuta în lupta organismului cu durerile. Există tehnici de relaxare care pot reduce, în general, nivelurile de hormoni de stres în organism, permițând sistemului imunitar să fie mai în măsură să lupte împotriva bolilor sau durerii. De asemenea, unele „tehnici” sau metode pe termen scurt alină durerea acută sau instantanee. Măcar o ameliorare este binevenită!

  • Gândul la o mâncare preferată ajută la ameliorarea durerii. Un studiu realizat la  Universitatea din Wisconsin a descoperit că imaginea mâncării favorite a „luat  durerea cu mâna”. Ciocolata sau prăjiturile cu ciocolată au fost mâncarea fantezie preferată pentru 32% dintre participanții la studiu, urmate de o friptură suculentă (31%), de paste făinoase (14%), pizza (14%) și fructe (4%).

Mintea împotriva durerii - Mâncarea preferată

  • Meditația poate fi una dintre cele mai puternice arme împotriva durerii. Un studiu din 2011 a constatat că meditația, care se concentrează asupra respirației, a redus intensitatea durerii la persoanele participante în general de la 11% la 70% și neplăcerile cauzate de durere de la 20% la 93%. Participanții au avut la dispoziție doar 80 de minute de antrenament inițial. Cercetătorii sunt convinși că după mult mai multe ore de meditație, cu un antrenament adecvat, durerea va scădea semnificativ.

Mintea împotriva durerii - Meditație

  • Respirația este benefică pentru dureri. Practicarea unei respirații profunde, diafragmatice (inhalație din abdomen, puternică, nesuperficială și expirație din piept) poate fi foarte utilă, deoarece ajută sistemul nervos parasimpatic să răspundă cu „liniște” la simptomele de excitare care caracterizează durerea, spun psihologii. Extrem de cunoscută este tehnica de respirație Lamaze care este folosită de zeci de ani de femeile gravide și ajută la diminuarea durerilor la naștere.

Mintea împotriva durerii - Respirație

  • Durerea este de fapt un mecanism al supraviețuirii proiectat pentru a ne capta atenția, dar când durerea este cronică, aceasta poate deveni o problemă serioasă. Distragerea atenției sau concentrarea în altă parte sau la o altă activitate, cum ar fi o lectură sau vizionarea unui film, poate induce o relaxare progresivă. Distragerile de atenție sunt foarte utile deoarece nu te mai concentrezi așa de mult asupra durerii, simțind-o mai puțin.

Mintea împotriva durerii - Distragerea atenției

  • Repetarea unui sunet, a unui cuvânt, a unei fraze sau o rugăciune este o practică comună în multe religii și poate ameliora durerea la fel de bine. Acest lucru este ceva înnăscut, un mecanism intern care obține propriile endorfine (analgezice umane proprii) sau o morfină endogenă (care ia naștere din interiorul organismului).

Mintea împotriva durerii - Morfină endogenă

  • Râsul sau chiar doar un zâmbet poate schimba starea de spirit de la rău la bine și poate ajuta la reducerea durerii sau să o facă mai suportabilă. Dictonul „râsul este cel mai bun medicament” nu este o glumă. Un studiu pilot efectuat la UCLA a constatat că adolescenții și copiii care au vizionat clipuri video pline de umor, în timp ce mâinile lor au fost înmuiate în apă rece, au tolerat mult mai ușor durerea. Un alt studiu a stabilit ca râsul eliberează endorfine.

Râsul (un medicament)

  • Muzica poate oferi, de asemenea, o distragere a atenției, dar oferă se pare mult mai mult. Un studiu a constatat că celor care au ascultat muzică li s-au estompat durerile și în același timp au avut sentimentul creșterii puterii. Alte studii au arătat efectul puternic al muzicii asupra durerii, inclusiv la pacienți spitalizați.

Mintea împotriva durerii - Muzică

  • Imaginația joacă și ea un rol important în lupta contra durerilor. Dacă vă imaginați în locuri sau lucruri care va plac și/sau relaxează, se pare că durerile încep să se topească, arată un alt studiu. Cheia este se pare să știi care sunt acestea.

Imaginația

   La final se poate trage concluzia că mintea și gândirea sunt extrem de puternice și foarte importante pentru managementul durerii. Un alt studiu a constatat că terapia cognitiv-comportamentală, care se concentrează pe schimbarea modelelor de gândire, combinată cu un ajutor specializat, oferită unor pacienții cu dureri inexplicabile, care sufereau de amețeli sau de o slăbiciune inexplicabilă, a dat rezultate deosebite. Așadar, să gândim pozitiv și să facem durerile să dispară!

Să gândim pozitiv