Cu toate că nu sunt nici de departe eleganți, ca o pereche de ochelari obișnuiți, oamenii de știință australieni, după 25 de ani de cercetări, ne asigură că au creat un dispozitiv, puțin ciudat, sub forma unor ochelari, care ne va ajuta să dormim mai bine. Adică niște ochelari pentru ceasul biologic. Numiți „Re-Timer”, ochelarii emit o lumină verde, slabă ca intensitate, care ar fi în măsură să ne reseteze ceasul biologic al corpului. Profesorul Leon Lack, șeful echipei de inventatori, a declarat că lumina lui Re-Timer stimulează partea creierului responsabilă pentru reglarea ceasului corpului uman pe perioada de 24 de ore. Ceasul biologic al organismului sau ritmul circadian (ritm biologic intern care se repetă la aproximativ 24 de ore)  influențează perioada de somn și starea de veghe, de vigilență, precum și performanțele fizice și metabolismul.

Ochelari pentru ceasul biologic 2

   Fotoreceptori situați în ochii noștri detectează lumina soarelui, trimițând un semnal creierului nostru să fie treaz și în alertă, stabilind ritmurile noastre în consecință. Acest proces este adesea afectat de o ședere în interior pentru mult timp sau de lipsa luminii soarelui în timpul lunilor de iarnă și este resimțit puternic de cei care călătoresc pe distante lungi, în zone cu fusuri orare diferite și de cei care au un program de lucru la ore neregulate.

Ochelari pentru ceasul biologic 1

   Pentru cei care nu pot să se trezească ușor dimineața, este clar că trebuie să adoarmă mai devreme și utilizatorii ar trebui să poartă ochelarii timp de 50 de minute la scurt timp după trezire. Cei care vor să adoarmă mai târziu, vor purta ochelarii timp de 50 de minute înainte de culcare. De obicei, 3 sau 4 zile de utilizare sunt suficiente pentru a realiza beneficii sau reglarea ceasului biologic cu acest dispozitiv. Patru studii separate au fost efectuate la Universitatea Flinders și toate au relevat eficiența prototipurilor Re-Timer.

Ochelari pentru ceasul biologic 3
Ochelari pentru ceasul biologic 4