Oamenii de știință americani au fabricat o hârtie care conține cipuri (fragmente) de identificare pe frecvențe radio (Radio Frequency Identification Chips – RFID), ultra-subțiri și nedetectabile, care ar putea fi pasul uriaș spre sfârșitul erei falsificării banilor, adică o hârtie anti-fraudă. Tehnica ar putea fi folosită pentru a preveni și alte genuri de fraude și ar putea avea aplicații multiple.

Hârtie anti-fraudă

   Cu aproximativ zece ani în urmă, Banca Japoniei și Banca Europeană au semnalat intenția de a dezvolta o astfel de tehnologie. Hârtia RFID este deja pe piață, dar cipurile sunt mai groase, rezultând o hârtie voluminoasă și mai groasă, cu o umflătură vizibilă pe suprafața sa, ceea ce însemnă că o astfel de hârtie nu poate fi imprimată sau cum este mai la modă acum, printată. Procesul dezvoltat de o echipă de la Universitatea din Dakota de Nord este cunoscut sub numele de Laser Enabled Advanced Packaging (LEAP). Tehnologia patentată folosește energia unui fascicul laser și un gravor cu plasmă pentru a incorpora cipurile ultra-subțiri, inclusiv antenele de emisie-recepție. Șeful de proiect a declarat că procesul este de două ori mai rapid ca alte metode de producție, este mai ieftin și echipamentul este mai puțin costisitor.

   Această hârtie inteligentă ar putea fi folosită pentru bancnote, eliminând bancnotele contrafăcute, care creează probleme majore în mai toate statele lumii, dar și pentru alte documente, pentru a le dovedi autenticitatea (documente legale) sau pentru a îmbunătăți urmărirea documentelor de hârtie, pentru bilete de tren sau bilete la concerte și etichete inteligente. „Tehnologia trebuie să părăsească laboratorul și să-și găsească un loc în industrie”, a declarat profesorul Marinov, în căutarea de parteneri comerciali.

Sursă: BBC News