Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Indiana, publicat în revista Neuropsychopharmacology la începutul săptămânii trecute, a dovedit că gustul, savoarea și aroma berii, chiar fără nici un pic de alcool, poate declanșa producția de dopamină (este unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos – o substanță care transmite informația între neuronii creierului – fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite, de exemplu în controlul activității locomotorii, în reglarea stărilor emotive și în procese cognitive; nivelului de dopamină din creier afectează procesul analitic de luare a deciziilor, având un impact direct asupra vieții de zi cu zi) în creier. Gustul berii eliberează această substanță chimică în creier, stimulând dorința oamenilor de a bea mai multă bere. Deci, bere = fericire.

          Bere - fericire 2                    Bere - fericire 3

     Dr. David Kareken, director adjunct la Indiana Alcohol Research Center, a declarat: „Noi credem că acesta este primul experiment care arată că gustul unei singure băuturi, fără nici un efect dat de alcool, poate provoca producția de dopamină în creier.” Cercetătorii au scanat creierele mai multor oameni după ce au băut bere și Gatorade (o băutură pentru sportivi). Fiecare participant a primit doar 15 ml de bere, așa încât efectul alcoolului să nu se facă simțit. Rezultatele au evidențiat o activitate cerebrală mult mai intensă creată de dopamină după consumul de bere decât după consumul de Gatorade. De asemenea, participanții la studiu au spus că tânjeau după mai multă bere după ce au băut mostra de bere folosită în experiment, dar nu au resimțit aceeași nevoie după ce au consumat mostra de băutură pentru sportivi, chiar dacă mulți au considerat că avea un gust mai bun.

Bere - fericire 1

     Dai Stephens, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Sussex, a descris lucrarea ca fiind „o primă demonstrație convingătoare că aroma și gustul unei băuturi au efecte asupra creierului. Cu toate acestea, studiul sugerează că efectul nu a fost același la toți băutorii de bere.” Peter Anderson, profesor la Universitatea din Newcastle, a adăugat: „Este bine cunoscut faptul că tot felul de indicii, inclusiv gustul, mirosul, imaginile și obiceiurile sporesc dorința de a bea, dorință care de multe ori pare a fi asociată cu doza – adică mai mare atunci când consumul este mai mare. Această lucrare demonstrează că gustul are singur un impact asupra funcțiilor creierului asociate cu dorința.” David Linden, profesor la Universitatea din Cardiff, a spus că suntem „încă foarte departe de a înțelege procesele biologice complexe care contribuie la abuzul de alcool. Abuzul de alcool este o preocupare majoră de sănătate publică și ar fi de mare interes de a avea markeri de predispoziție la consumul de alcool, pentru a permite intervenția timpurie. Cu toate acestea, efectele prezentate sunt mici, iar rezultatele comparative între gustul de bere și Gatorade nu sunt asociate cu comportamentul de consum real sau dependența.”

Sursa : Daily Mail


Alte articole captivante


AGRICULTURA DE INTERIOR      Un depozit într-un parc industrial poate fi viitorul agriculturii sau mai bine zis a legumiculturii și grădinăritului. Dar acest lucru relativ straniu este din ce în ce mai folosit în multe zone.      Hala sau depozitul este o atmosferă curată, cu un climat controlat, plină de plante perfecte. Ele cresc 22 de ore pe zi, 365 de zile pe an, neatinse de dăunători și scăldate într-o lumină rozalie, strani...
LOGOURI NOI PENTRU ANUL 2013       Un logo, numit uneori și siglă, este un element grafic folosit pentru identificarea unei firme, a unui produs, a unei organizații, a unui eveniment etc. El poate fi compus din una sau mai multe litere, o imagine sau o combinație a acestor elemente, iar în context legal logo este marca înregistrată a unei firme, a unui produs, a unei organizații, a unui eveniment etc. De obicei, agenții de publicitate ...
DE CE NE SĂRUTĂM SUB VÂSC      De ce ne sărutăm sub vâsc? Această tradiție este la prima vedere puțin ciudată datorită plantei în sine: vâscul. De ce s-a apelat la o plantă semiparazită (plantă care nu-și susține pe cont propriu fotosinteza, extrăgând o parte din hrană din altă plantă vie) ci nu la alte plante mult mai frumoase, mai răspândite și mai îndrăgite?      De-a lungul istoriei, vâscul a fost apreciat de grecii antici, bab...
TRICOURI 3D PENTRU FEMEI      Le-am spus tricouri 3D pentru femei pentru motivul pe care l-am scris mai jos, dar pot fi purtate și de bărbați sau copii.      Sunt drăguțe, banale sau înfiorătoare? Este tare greu să dăm un verdict sau să  decidem a le folosi. Ce am putea crede despre aceste tricouri, în imagini tridimensionale, cu fețe de animale și păsări fermecătoare, cu extratereștri, cu imagini a navelor de război și de luptă, ...
CUM VERIFIC O IMAGINE PE GOOGLE      Dacă urmăriți frecvent știrile prin intermediul mass-mediei sociale, veți vedea tot felul de fotografii sau imagini preluate de pe Internet, care încearcă să descrie un eveniment mai mare sau mai mic. De multe ori, imagini mai vechi sunt prezentate ca proaspete, din dorința de a acapara audiența. Deci cum verific o imagine pentru a vedea de unde provine? Iată un mod extrem de simplu de a afla dacă într...
SALARII EGALE PENTRU BĂRBAȚI ȘI FEMEI      Guvernului Islandei a făcut un anunț fără precedent cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Printr-un act normativ, care va fi prezentat Parlamentului din Islanda în această lună, angajatorii trebuie să ofere salarii egale pentru bărbați și femei, echitabile, indiferent de sex, etnie (rasă), naționalitate sau orientare sexuală. Această lege va fi aplicabilă pentru toate companiile, atât de stat, cât ș...
ȘTIȚI DE CE BISCUIȚII AU GĂURI?      Probabil că nu v-ați întrebat niciodată de ce biscuiții au găuri. Explicația este simplă și ține de procesul de fabricație, așa cum am explicitat mai jos.      Biscuit este un termen folosit pentru o varietate de produse alimentare bine deshidratate prin coacerea unui aluat. Cuvântul biscuit este derivat din limba latină: bis (de două ori) și coctus (copt, gătit), adică de două ori la cuptor. Biscuiți...
NUMĂRUL FEMEILOR DIN PARLAMENT ESTE ÎN CREȘTERE      Potrivit unui nou raport al Uniunii Interparlamentare (Inter-Parliamentary Union), o organizație internațională care lucrează cu Organizația Națiunilor Unite, lansat înainte de Ziua Internațională a Femeii, numărul femeilor din parlament este într-o creștere continuă. În prezent, există mai multe femei în parlamentele naționale din întreaga lume decât oricând înainte. În medie, la nivel mondial în anul...
EFECTUL FUNDAMENTAL AL ȘOMAJULUI      Ultimele studii la nivel mondial au demonstrat că efectul fundamental al șomajului este schimbarea personalității.      Șomajul este un fenomen social-economic care se manifestă prin inactivitatea forțată – sau uneori chiar dorită - a unui număr mare de salariați, ca rezultat al dezechilibrului dintre cerere și ofertă pe piața forței de muncă. Cauzele principale ale șomajului se găsesc în domeniul inv...
SPECTATORII FILMELOR ROMÂNEȘTI ÎN 2012      Potrivit estimărilor realizate de Asociația Film România la sfârșitul anului 2012, pelicula semnată de Tudor Giurgiu, "Despre oameni și melci" este filmul românesc cu cei mai mulți spectatori: 64.000. În continuare vă prezint primele zece filme românești, în ordinea audienței, cu mențiunea că unele au fost lansate spre sfârșitul anului. Loc Film Spectatori Încasări (lei) ...