Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Indiana, publicat în revista Neuropsychopharmacology la începutul săptămânii trecute, a dovedit că gustul, savoarea și aroma berii, chiar fără nici un pic de alcool, poate declanșa producția de dopamină (este unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos – o substanță care transmite informația între neuronii creierului – fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite, de exemplu în controlul activității locomotorii, în reglarea stărilor emotive și în procese cognitive; nivelului de dopamină din creier afectează procesul analitic de luare a deciziilor, având un impact direct asupra vieții de zi cu zi) în creier. Gustul berii eliberează această substanță chimică în creier, stimulând dorința oamenilor de a bea mai multă bere. Deci, bere = fericire.

          Bere - fericire 2                    Bere - fericire 3

     Dr. David Kareken, director adjunct la Indiana Alcohol Research Center, a declarat: „Noi credem că acesta este primul experiment care arată că gustul unei singure băuturi, fără nici un efect dat de alcool, poate provoca producția de dopamină în creier.” Cercetătorii au scanat creierele mai multor oameni după ce au băut bere și Gatorade (o băutură pentru sportivi). Fiecare participant a primit doar 15 ml de bere, așa încât efectul alcoolului să nu se facă simțit. Rezultatele au evidențiat o activitate cerebrală mult mai intensă creată de dopamină după consumul de bere decât după consumul de Gatorade. De asemenea, participanții la studiu au spus că tânjeau după mai multă bere după ce au băut mostra de bere folosită în experiment, dar nu au resimțit aceeași nevoie după ce au consumat mostra de băutură pentru sportivi, chiar dacă mulți au considerat că avea un gust mai bun.

Bere - fericire 1

     Dai Stephens, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Sussex, a descris lucrarea ca fiind „o primă demonstrație convingătoare că aroma și gustul unei băuturi au efecte asupra creierului. Cu toate acestea, studiul sugerează că efectul nu a fost același la toți băutorii de bere.” Peter Anderson, profesor la Universitatea din Newcastle, a adăugat: „Este bine cunoscut faptul că tot felul de indicii, inclusiv gustul, mirosul, imaginile și obiceiurile sporesc dorința de a bea, dorință care de multe ori pare a fi asociată cu doza – adică mai mare atunci când consumul este mai mare. Această lucrare demonstrează că gustul are singur un impact asupra funcțiilor creierului asociate cu dorința.” David Linden, profesor la Universitatea din Cardiff, a spus că suntem „încă foarte departe de a înțelege procesele biologice complexe care contribuie la abuzul de alcool. Abuzul de alcool este o preocupare majoră de sănătate publică și ar fi de mare interes de a avea markeri de predispoziție la consumul de alcool, pentru a permite intervenția timpurie. Cu toate acestea, efectele prezentate sunt mici, iar rezultatele comparative între gustul de bere și Gatorade nu sunt asociate cu comportamentul de consum real sau dependența.”

Sursa : Daily Mail


Alte articole captivante


PIELE UMANĂ FALSĂ      Nissan este pe cale de a produce materiale plastice care reproduc la atingere pielea de pe degetele umane. Poate suna un pic extravagant, dar inginerii de la Nissan ne asigură că acestea vor fi folosite în curând. Scopul a fost întotdeauna de a crea materiale care să facă oamenii să interacționeze cu autovehiculul, creându-le cele mai plăcute sentimente. Și, dacă te gândești bine, atunci când vine vorb...
PANTOFI SCUMPI FĂCUȚI ÎN EUROPA DE EST      Cumpărătorii cred că o pereche de pantofi scumpi din magazinele țărilor dezvoltate din Europa este produsă în Germania sau Italia, dar de fapt este realizată de muncitori cu salarii de mizerie în fabrici din Europa de est. O investigație asupra pieței de încălțăminte din Marea Britanie a demascat detalii înfiorătoare ale industriei europene de încălțăminte, cu salarii ilegale și condiții de muncă șocan...
CELE MAI LUNGI ȘI SCURTE EMOȚII      Emoții - reacții afective de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțite adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate. Orice reacție afectivă reprezintă o emoție sau o mișcare sufletească, care agită sau tulbură.      În fiecare zi, starea noastră de spirit este modelată de către lumea înconjurătoare. Toți factorii externi pot pro...
ISLAMUL VA DEVENI RELIGIE MAJORITARĂ      Musulmanii vor fi grupul religios cu cea mai rapidă creștere din lume în anii următori. La sfârșitul secolului (2100), islamul va deveni religie majoritară în lume, conform unei noi analize de date realizată de Pew Research Center.      În prezent creștinii alcătuiesc cel mai mare grup religios din lume, de aproximativ 2,3 miliarde de oameni. Musulmanii sunt cel de al doilea mare grup, cu destul de pu...
CELE MAI VIZITATE ATRACȚII TURISTICE      Prin atracții turistice, cei de la Travel and Leisure, înțeleg locuri culturale și istorice, priveliști naturale și spațiile amenajate oficial pentru turiști. De asemenea, pasarelele, promenadele și piețele se potrivesc cu această definiție, care nu cuprinde însă plaje, poduri și locuri care atrag aproape exclusiv pelerini religioși. Pentru a desemna cele mai vizitate atracții turistice din lume s-au f...
OCHELARI PENTRU SĂRACI      Unii oameni din lumea în curs de dezvoltare ar putea, în curând, să privească viața într-un mod cu totul nou, datorită unor seturi de lentile. Eyejusters sunt ochelari auto-reglabili, care pot fi focalizați de către persoana care-i poartă prin simpla rotire a unui buton, aflat pe cadru. Utilizatorul răsucește selectorul până când obiectul la care se uită îi apare clar în centrul lentilei, ceea ce însea...
ALCOOLUL – LUBRIFIANT INTELECTUAL      Când ai de rezolvat o problema complicată, dacă deschizi o bere poate fi ajutorul dorit. Un studiu surprinzător al cercetătorilor de la Universitatea din Illinois arată că alcoolul îmbunătățește aptitudinile de rezolvare a problemelor. Cercetarea condusă de profesorul Jennifer Wiley arată că amețeala produsă de băutură, în cantități de bun simț, mărește capacitatea memoriei, mai exact "abilitatea de a ...
iPAD DE AUR DE 24 CARATE      Hotelul Burj Al Arab din Dubai este probabil unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, această structură uimitoare oferind servicii și facilități într-adevăr extraordinare. Având 202 apartamente duplex luxoase, cu majordom de serviciu, nouă restaurante de clasă mondială, patru bazine de înot (două în aer liber și două acoperite) și o plajă privată, săli de sport și pentru sănătate, centru Spa, ac...
ARCUL DE POD PERFECT (INDESTRUCTIBIL)      Oamenii de știință de la Universitatea din Warwick spun că au găsit designul „perfect” pentru proiectarea unui arc de pod indestructibil, care poate rezista la orice furie a naturii. De fapt, cercetătorii s-au inspirat din natură pentru a realiza arcul de pod perfect și au folosit un model în procesul de proiectare pe care l-au numit „formular de constatare” cu ajutorul căruia au realizat o structură f...
ALCOOLUL NU ÎNCĂLZEȘTE CORPUL      Multă lume crede că alcoolul crește temperatura corpului și, de aceea, este chiar folosit pentru a preveni hipotermia. De fapt, este exact invers: alcoolul nu încălzește corpul, ci ajută la scăderea temperaturii generale a organismului uman. Acest lucru s-a încetățenit în mod greșit în mintea oamenilor probabil datorită faptului că persoanele care consumă băuturi alcoolice simt imediat o căldură care l...