Mai mult de 7.000 de teste pe întreg teritoriul Uniunii Europene au arătat că aproape 5% din produsele alimentare etichetate drept carne de vită au conținut de carne de cal, dar nu există niciun pericol pentru sănătatea publică, au declarat oficialii marți, 16 aprilie, la Bruxelles. S-au efectuat 4.144 de teste ADN pe produse din carne de vită pentru a releva prezența cărnii de cal, 193 de probe, adică 4,66%, fiind declarate pozitiv. De asemenea, au fost analizate și 3.115 probe de carne de cal.

Cal

   Testele au arătat că fenilbutazona, un medicament anti-inflamator, a fost prezentă în 16 probe, adică în 0,51% din mostrele analizate. Fenilbutazona este interzisă pentru uzul uman intern, deoarece, în cazuri rare, provoacă efecte secundare severe, dar experți veterinari spun că nu este un risc major consumul de cantități mici din acest medicament în carnea de cal. Rezultatele anunțate marți de Comisia Europeană au avut la bază 7.259 teste efectuate de către autoritățile naționale din toate cele 27 de țări din cadrul UE.

Vita are cal

   „Investigațiile noastre au confirmat că există mai multe produse alimentare fraudate, dar care nu afectează siguranța alimentelor”, a declarat oficial Comisarul european pentru sănătate Tonio Borgl. El a precizat că restabilirea încrederii consumatorilor este un factor vital (vită + cal) și a promis să propună în lunile următoare amenzi dure pentru etichetarea frauduloasă a produselor alimentare. De asemenea, el a promis să elaboreze măsuri „de consolidare a controalelor în lungul lanț al produselor alimentare.”

Cârnați din carne de cal

Cârnați fabricați din carne de cal, la o piață în Berlin, Germania,

   Scandalul a izbucnit la mijlocul lunii ianuarie, când organizația pentru siguranța alimentară din Irlanda a anunțat că a descoperit urme de ADN de cal în produsele burger vândute prin supermarketuri britanice și irlandeze. Produsele proveneau de la procesorul irlandez Foods Silvercrest, care ulterior a retras 10 milioane de burgeri de pe rafturile magazinelor. Inițial, au suspectat un aditiv praf de proteine utilizat pentru burgerii ieftini, importat din Polonia. Ulterior, urme de carne de cal au apărut în restul Europei în produsele congelate de la supermarket-uri, cum ar fi burgeri și lasagna, precum și în carnea de vită proaspătă, în sosurile pentru paste și chiar în produselor din restaurante și în mesele oferite de spitale. Milioane de produse au fost retrase din rafturile magazinelor din Marea Britanie, Irlanda, Franța, Spania, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia, precum și de la furnizorii de produse alimentare, pentru a testa produsele de carne de vită prelucrate.

Produse din carne de vită

   Tot marți, în Olanda, o fabrică de prelucrare a cărnii a fost declarată în stare de faliment de către un judecător, iar proprietarul a mers la o altă instanță în încercarea de a opri paralizarea propriei afaceri. Autoritățile olandeze recunosc că cel puțin 50.000 de tone de carne de vită au vândute în Europa, din diverse surse, fără a putea stabili exact și câtă poate conține carne de cal.

   Off, ne-am liniștit…