Brânza este un produs lactat foarte bine cunoscut obținut prin coagularea laptelui anumitor animale, mai des vaci, dar și oi, capre, bivoli și iaci. Pentru a se obține închegarea laptelui, este folosit cheagul, dar unele tipuri de brânză sunt închegate cu acizi, precum oțet sau suc de lămâie. Cuvântul brânză vine din cuvântul aromân și meglenoromân arîndză, acea parte a stomacului numită și burduf care conține „cheagu”. Literar derivă din: în rânză (stomac, burtă etc.). Un vechi proverb popular spune: „Mai bine să crape rânza decât să rămână [nemâncată] brânza.”

     1. Brânză Stilton (brânză cu aur)

   Producătorul de brânză Stilton speră că a creat o specialitate numai bună pentru mesele de Crăciun. Clawson Stilton Gold se vinde la prețul de 60,87 £/100 g sau 608 lire sterline per kilogram (aproape 1.000 de dolari americani), fiind de 67 ori mai scumpă decât brânza normală Stilton. Având titlul de cea mai scumpă brânză din Marea Britanie făcută vreodată, ea conține frunzulițe reale de aur, comestibile și un lichior tot pe bază de aur. Cererile pentru acest produs au apărut cu predilecție din zona Golfului Persic.

Brânză cu aur

     2. Époisses (brânza care miroase cel mai urât)

   Era una din tipurile favoritele de brânză ale lui Napoleon și cu siguranță este una dintre cele mai urât mirositoare brânzeturi pe care le puteți găsi. Doar ca o idee despre mirosul ei extrem de respingător, ar trebui să știți că Époisses a fost interzisă la transport public cu autovehicule în toată Franța. Este făcută din lapte de vacă crud, nepasteurizat și maturată într-un brandy local, gen tescovină, până capătă o coajă de 10-18 mm de culoare roșu-portocaliu. Époisses se vinde în cutii de lemn circulare, iar cunoscătorii spun că miroase ca o persoană care nu a făcut duș de câteva săptămâni.

Brânză urât mirositoare

     3. Casu marzu (brânză cu larve de muscă)

   Casu marzu este o brânză de oaie populară italiană, din insula Sardinia. Numele înseamnă „brânză putredă”, ea fiind literalmente plină cu larve de insecte vii. Larvele de muscă (Piophila casei) se adaugă la brânză și acidul din sistemele lor digestive descompune grăsimile din brânză, rezultând un produs final moale și lipicios. Localnicii consideră că este periculos să se mănânce casu marzu odată ce larvele au murit, așa că brânza este servită în timp ce viermișorii albi, translucizi, sunt încă în viață. Unii oameni înlătură larvele din brânză înainte de consum, în timp ce alții nu. Când sunt „deranjate”, larvele, în lungime de aproximativ 8 mm, pot ajunge până la 12-15 centimetri.

Casu marzu - brânză putredă

      4. Milbenkäse (brânză cu acarieni)

   Germania produce anual 1,8 milioane de tone de brânză, în peste 400 de sortimente. Dintre toate, se evidențiază o brânză produsă în special în Würchwitz, care are un proces de producție neobișnuit, dar care o face o delicatesă foarte căutată. Milbenkäse este o brânză făcută cu ajutorul a mii de acarieni (ordin de arahnide care cuprinde animale microscopice parazite, cu capul, toracele și abdomenul de obicei nediferențiate). Acarienii secretă o enzimă care coace brânză. După o lună, brânză devine de culoare gălbuie, după trei luni devine brun-roșcată, iar după un an brânză este de culoare negricioasă, de fapt cea mai căutată de pasionați. Ea are un gust amărui, iar unii au sugerat faptul că brânza ar putea avea efecte curative. Acarienii sunt consumați împreună cu brânza.

Milbenkase - brânză cu acarieni

     5. Pule (brânza cea mai scumpă din lume) 

   Am lăsat la sfârșit această brânză datorită denumirii, care pentru noi românii are o conotație riguroasă, care ne îndeamnă să ne gândim, indiferent de sex, la lucruri într-adevăr foarte scumpe. Brânză se face în Rezervația naturală Zasavica, pe lângă Belgrad (Serbia) și un kilogram costă 1.700 de dolari americani. Pule este cuvântul sârb pentru mânz, iar motivația prețului este că se folosesc aproximativ 25 de litri de lapte de măgăriță (1 litru de lapte se vinde cu aproximativ 40 euro; laptele conține cantități mari de Omega 3 și calciu, este benefic pentru inimă și menține nivelul energiei ridicat; o măgăriță dă 200-300 ml de lapte pe zi) pentru a face un kilogram de brânză, care este albă și sfărâmicioasă, fără a se adăuga alte ingrediente speciale. Pule nu este un produs comercial, astfel încât, chiar dacă ești miliardar, nu există niciun punct local sau magazin în lume de unde să poți cumpăra o felie de brânză.

Pule - brânza cea mai scumpă din lume

Pule - brânza cea mai scumpă din lume 1