Brânza este un produs lactat, foarte bine cunoscut, obținut prin coagularea laptelui anumitor animale, mai des vaci, dar și oi, capre, bivoli și iaci. Pentru a se obține închegarea laptelui, este folosit cheagul, dar unele tipuri de brânză sunt închegate cu acizi, precum oțet sau suc de lămâie. Cuvântul brânză vine din cuvântul aromân și meglenoromân arîndză, acea parte a stomacului numită și burduf care conține „cheagu”. Literar derivă din: în rânză (stomac, burtă etc.). Un vechi proverb popular spune: „Mai bine să crape rânza decât să rămâie [nemâncată] brânza.”

     1. Brânză Stilton (brânză cu aur)

     Producătorul de brânză Stilton speră că a creat o specialitate numai bună pentru mesele de Crăciun. Clawson Stilton Gold se vinde la prețul de 60,87 £/100 g sau 608 lire sterline per kilogram (aproape 1.000 de dolari americani), fiind de 67 ori mai scumpă decât brânza normală Stilton. Având titlul de cea mai scumpă brânză din Marea Britanie făcută vreodată, ea conține frunzulițe reale de aur, comestibile și un lichior tot pe bază de aur. Cererile pentru acest produs au apărut cu predilecție din zona Golfului Persic.

Brânză pe gustul tututror - Brânză cu aur

     2. Époisses (brânza care miroase cel mai urât)

     Era una din tipurile favoritele de brânză ale lui Napoleon, care cu siguranță este una dintre cele mai urât mirositoare brânzeturi pe care le puteți găsi. Doar ca o idee de miros, extrem de respingător, ar trebui să știți că Époisses a fost interzisă la transport public cu autovehicule în toată Franța. Este făcută din lapte de vacă crud, nepasteurizat și maturată într-un brandy local, gen tescovină, până capătă o coajă de 10-18 mm de culoare roșu-portocaliu. Époisses se vinde în cutii de lemn circulare, iar cunoscătorii spun că miroase ca cineva care nu a făcut duș de câteva săptămâni.

Brânză urât mirositoare

     3. Casu marzu (brânză cu larve de muscă)

     Casu marzu este o brânză de oaie populară italiană, din insula Sardinia. Numele înseamnă „brânză putredă”, ea fiind literalmente plină cu larve de insecte vii. Larvele de muscă (Piophila casei) se adaugă la brânză și acidul din sistemele lor digestive descompune grăsimile din brânză, rezultând un produs final moale și lipicios. Localnicii consideră că este periculos să se mănânce casu marzu odată ce larvele au murit, așa că este servit în timp ce viermișorii albi, translucizi, sunt încă în viață. Unii oameni înlătură larvele din brânză înainte de consum, în timp ce alții nu. Când sunt deranjate, larvele, în lungime de aproximativ 8 mm, pot ajunge până la 12-15 centimetri.

Casu marzu - brânză putredă

      4. Milbenkäse (brânză cu acarieni)

     Germania produce anual 1,8 milioane de tone de brânză, în peste 400 de sortimente. Dintre toate, se evidențiază o brânză produsă în special în Würchwitz, care are un proces de producție neobișnuit, dar care o face o delicatesă foarte căutată. Milbenkäse este o brânză făcută cu ajutorul a mii de acarieni (ordin de arahnide care cuprinde animale microscopice parazite, cu capul, toracele și abdomenul de obicei nediferențiate). Acarienii secretă o enzimă care coace brânză. După o lună, brânză devine de culoare gălbuie, după trei luni devine brun-roșcată, iar după un an brânză este de culoare negricioasă, de fapt cea mai căutată de pasionați. Ea are un gust amărui, iar unii au sugerat faptul că brânza ar putea avea efecte curative. Acarienii sunt consumați împreună cu brânza.

Milbenkase - brânză cu acarieni

     5. Pule (brânza cea mai scumpă din lume) 

     Am lăsat la sfârșit această brânză datorită denumirii, care pentru noi românii, are o conotație riguroasă, care ne îndeamnă să ne gândim, indiferent de sex, la lucruri într-adevăr foarte scumpe. Brânză se face în Rezervația naturală Zasavica, pe lângă Belgrad, Serbia și un kilogram costă 1700 dolari americani. Pule este cuvântul sârb pentru mânz, iar motivația prețului este că se folosesc aproximativ 25 de litri de lapte de măgăriță (1 litru de lapte se vinde cu aproximativ 40 euro; laptele conține cantități mari de Omega 3 și calciu, este benefic pentru inimă și menține nivelul energiei ridicat; o măgăriță dă 200-300 ml de lapte pe zi) pentru a face un kilogram de brânză, care este albă și sfărâmicioasă, fără a adăuga alte ingrediente speciale. Pule nu este un produs comercial, astfel încât, chiar dacă ești miliardar, nu există nici un punct local sau magazin în lume de unde să poți cumpăra o felie de brânză.

Pule - brânza cea mai scumpă din lume

Pule - brânza cea mai scumpă din lume 1


Alte articole captivante


NUME DE SCENĂ      Probabil puțini dintre noi cunosc numele real al unor celebrități în industria muzicală. Numele de scenă este un pseudonim, adică  este un nume fictiv, ales de o persoană ca o alternativă la numele lui legal, folosit de unii interpreți și muzicieni. Scopul poate fi de autoreclamă, realizată prin alegerea unui nume de scenă răsunător, care poate atrage prin rezonanță publicul sau de ascundere a numelui ...
ORDIN DE RESTRICȚIE ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU      Un bărbat din Israel a cerut la începutul acestui an în fața unui tribunal din Haifa emiterea unui ordin de restricție împotriva lui Dumnezeu, afirmând că acesta s-a purtat urât și a fost deosebit de rău cu el, scrie cotidianul israelian The Times of Israel.      Protocolul standard de audiere încheiat la tribunal a notat sec că Dumnezeu nu s-a prezentat. Totuși nu s-a specificat modul în care judecăt...
DOAR 6% DIN POPULAȚIA LUMII A ZBURAT CU AVIONUL      Cred că mai toată lumea știe că zborul cu avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Din păcate, s-a estimat că doar 6% din populația lumii a zburat cu avionul până acum. Motivele sunt diverse, pornind de la frică și ajungând la sărăcie lucie. Pe lângă alte lucruri neadevărate despre zborul cu avionul, vreau să împărtășesc câteva chestii interesante, zic eu, despre transportul aerian. În fi...
PENTRU DIABETICI      Viața de zi cu zi pentru pacienții care suferă de diabet zaharat înseamnă cel puțin o înțepătura în deget. Dar acum o abordare nouă, a găsit măsura care i-ar putea elibera de supărarea constantă a unei înțepături. Cercetătorii de la o firmă numită Fraunhofer au proiectat un cip (biosenzor) extrem de mic, care poate fi plasat pe corpul pacientului și  care poate măsura nivelul de glucoză prin intermediu...
UN NOU TIP DE TRANSPORT CU AUTOTURISMUL      BlaBlaCar este o compania franceză online care se bazează pe un nou tip de transport cu autoturismul sau mai bine zis pe reinventarea autostopului pe internet. Firma a fost înființată în anul 2006 de Nicolas Brusson și Frederic Mazzella care, la început, n-au reușit să-și convingă potențialii clienți sau eventualii investitori cu ideea lor. „Oamenii au crezut că suntem nebuni. Și ne-au avertizat: nimen...
FUMATUL, BĂUTURA ȘI SPERMATOZOIZII      Marți, 12 iunie 2012, a fost publicat un nou studiu britanic care susține că, atunci când un bărbat bea în exces, fumează sau are alte comportamente nesănătoase, acestea, probabil, nu vor avea efecte negative asupra spermei sale. Dar, experți în fertilitate care au văzut raportul, nu au fost în totalitate de  acord cu concluziile acestuia. „Sunt îngrijorat că acest studiu este limitat și izolat și va t...
MULȚUMIRI PĂRINȚILOR      Până la 40% din inteligența unui copil este moștenită sau transmisă de la părinți, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Acesta este cel mai mare studiu de genetică a inteligenței copilăriei realizat vreodată, care combate studiile anterioare, ce indicau o variație cuprinsă între 40 și 50%.      Autorii studiului au utilizat date genetice, r...
CAMPIONATUL DE BĂRBI ȘI MUSTĂȚI      Campionatul de bărbi și mustăți a avut loc la sfârșitul lunii trecute în Portland, SUA. Au participat peste 300 de concurenți la 18 categorii diferite, care au fost împărțite în trei grupe mari: mustăți, bărbi parțiale și bărbi complete. De exemplu, grupa mustăți a cuprins categoriile naturală, englezească, Dali, imperială, maghiară și freestyle, iar grupa bărbi complete a inclus categoriile naturală, ...
BETON AUTO-PLOMBABIL      Cercetătorii de la trei universități britanice sunt în curs de a realiza un beton special, numit beton auto-plombabil sau beton auto-vindecabil, care folosește bacterii pentru a repara fisurile și crăpăturile.      Gropile de pe drumuri sunt blestemul șoferilor, chiar și în Marea Britanie, și atrag an de an costuri importante pentru reparații. Dar, datorită acestui material complet revoluționar  – bet...
SĂPUN CU MIROS DE BANI      Americanul Adam Anderson (27 ani), probabil fără ocupație, săturat de aromele pur feminine ale săpunurilor din casă și-a proiectat propria gamă de săpunuri pentru spălat pe mâini, cu mirosuri specifice, "bărbătești". După câteva săptămâni de cercetare a realizat primul lot de săpunuri în bucătăria proprie, care include mai multe mirosuri diferite, cum ar fi de: bere, cafea, șuncă, vin roșu, pământ, iar...