La 1 ianuarie 2012, în statele Uniunii Europene (UE-27) trăiau 20,7 de milioane de străini (persoane cu reședință într-un stat membru, având cetățenia unui stat din afara UE-27), cifra reprezentând 4,1% din populația UE-27. În plus, la aceeași dată, trăiau în statele Uniunii și 13,6 milioane de persoane cu cetățenia unui alt stat membru.

   În termeni absoluți, cel mai mare număr de străini care trăiau în UE la 1 ianuarie 2012 se găseau în Germania (7,4 milioane), Spania (5,5 milioane), Italia (4,8 milioane), Marea Britanie (4,8 milioane) și Franța (3,8 milioane). Non-resortisanții din aceste cinci state reprezintă 77,1% din numărul total de străini care trăiesc în UE-27, în timp ce populația acelorași cinci state membre reprezintă 62,9% din populația totală a UE. În termeni relativi, statul membru din UE-27 cu cea mai mare pondere de străini a fost Luxemburg, cu un procent de 43,8% din totalul populației. Un procent ridicat de cetățeni străini (10% sau mai mult din populație) a fost, de asemenea, înregistrat în Cipru, Letonia, Estonia, Spania, Austria și Belgia.

Ponderea străinilor în populația rezidentă, la 1 ianuarie 2012, (%)

Ponderea străinilor

   În majoritatea statelor membre ale UE, cetățenii străini sunt cetățeni din afara spațiului comunitar. Acest lucru nu este valabil pentru Luxemburg, Irlanda, Belgia, Slovacia, Cipru și Ungaria. În cazul Letoniei și Estoniei, proporția cetățenilor din țările non-UE este deosebit de mare, datorită numărului mare de persoane, mai ales din fostele republici sovietice, care sunt permanent rezidente în aceste țări, dar nu au dobândit cetățenie.

   Iată cu se prezintă situația cetățenilor străini care trăiesc în UE, în funcție de continentele de unde provin: cea mai mare parte (38,5%) sunt cetățeni ai unei țări europene (bineînțeles, din afara UE-27) – 7,9 milioane. Dintre aceștia, mai mult de jumătate erau cetățeni din Turcia, Albania sau Ucraina. Grupul următor este din Africa (24,5%), urmată de Asia (22,0%), America (14,2%) și Oceania (0,8%). Mai mult de jumătate dintre cetățenii țărilor africane care trăiesc în UE sunt din Africa de Nord, frecvent din Maroc sau Algeria. Mulți cetățeni din Asia care trăiesc în UE, au venit din sudul și estul Asiei, în special din India sau China. Cetățenii din Ecuador și Statele Unite ale Americii sunt majoritarii grupului de cetățeni din America care trăiesc în UE.

Cetățenii din țările non-UE cu reședința în UE-27 în funcție de continentul de origine, la 1 ianuarie 2012, (%)

Cetățeni străini care trăiesc în UE

   Structura cetățeniei populației străine care trăiește în UE variază considerabil între statele membre. Aceasta este influențată de factori, cum ar fi migrația forței de muncă, legăturile istorice dintre țările de origine și de destinație, precum și rețelele stabilite în țările de destinație. Românii, ca cetățeni UE și turcii, ca cetățeni non-UE, constituie cele mai mari grupuri de cetățeni care trăiau în UE-27 în 2012, respectiv peste 2,3 milioane de cetățeni (7,0%) din fiecare dintre aceste două țări. Al treilea grup ca mărime este populația marocană (1,9 milioane de persoane, respectiv 5,6%). Românii sunt grupul cu creșterea cea mai semnificativă față de anul 2001, numărul lor crescând de aproape opt ori: de la 0,3 milioane în 2001 la 2,4 milioane în 2012.

Principalele țări de origine ale străinilor în UE-27, la 1 ianuarie 2012 (milioane)

Principalele țări de origine ale străinilor

   O analiză a structurii pe vârste a populației arată că, pentru UE-27 în ansamblu, populația străină este mai tânără decât populația națională. În 2012, vârsta medie a populației naționale în UE-27 a fost de 41,9 ani, în timp ce vârsta medie a străinilor care trăiesc în UE a fost 34,7 ani.

Structura pe vârste a populației naționale și străine

Structura pe vârste a populației naționale și străine

Numărul persoanelor (în mii) care au dobândit cetățenia unui stat membru al UE, perioada 2001-2011

Persoane care au dobândit cetățenia UE

Numărul persoanelor (în mii) care au dobândit cetățenia țărilor din UE-27, perioada 2001-2011

Persoane care au dobândit cetățenia UE 1

   Aceste datele au fost extrase dintr-un raport statistic publicat de Eurostat pe 26.03.2013.