1. Cea mai scurtă stradă din lume

   Ebenezer Place, din Wick, Caithness, Scoția, este creditată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scurtă stradă din lume, având doar 2,06 metri. Strada are o singură adresă, respectiv nr. 1, care este ușa de intrare în bistroul care face parte din Hotelul Mackays. Ea a fost declarată oficial stradă în anul 1887, construcția hotelului realizându-se în 1883. Pe locul secund este Elgin Street, Bacup, Lancashire, care are o lungime dublă, 5,2 m.

Străzi - Cea mai scurtă stradă din lume

Străzi - Cea mai scurtă stradă din lume 1

2. Cea mai lungă stradă din lume

   Cea mai lungă stradă din lume este Yonge Street, cunoscută și sub denumirea de „Main Street Ontario”, care face legătura între malul lacului Ontario din Toronto (Canada) și lacul Simcoe, fiind o poartă de acces la Marile Lacuri. Yonge Street are lungimea de 1.896 km (1.178 mile), fiind cea mai lungă stradă din lume în Cartea Recordurilor. Construcția acestei străzi a însemnat un eveniment de importanță istorică națională pentru canadieni.

Străzi - Cea mai lungă stradă din lume

Străzi - Cea mai lungă stradă din lume 1

   Dacă ne referim la autostrăzi, autostrada 1 din Australia este cea mai lungă din lume, cu o lungime totală de aproximativ 14.500 km (9.000 mile). De fapt, ea este o rețea de autostrăzi care înconjoară continentul australian, unind toate capitalele regiunilor de pe continent. În fiecare zi, mai mult de un milion de oameni călătoresc pe ea. Este urmată de autostrada Trans-Siberiană, cu peste 11.000 de km (6.800 mile) și autostrada Trans-Canada cu 8.030 km (4.990 mile).

Cea mai lungă autostradă din lume

3. Cea mai îngustă stradă din lume

   Spreuerhofstraße este cea mai îngustă stradă din lume și se găsește în orașul Reutlingen, Baden-Württemberg, Germania. Lățimea ei variază de la 31 centimetri, în partea cea mai îngustă, până la 50 de centimetri în partea cea mai largă. Aleea a fost construită în 1727 și figurează oficial ca stradă.

Străzi - Cea mai îngustă stradă din lume

Străzi - Cea mai îngustă stradă din lume 1

4. Cea mai lată stradă din lume

   Orașul Buenos Aires, Argentina, are cel mai lat bulevard din lume. Cu o lățime de peste 91 de metri, Bulevardul 9 de Julio ocupă un loc important în rețeaua de drumuri a orașului, prin lățimea lui incredibilă. Traversarea necesită adesea câteva minute, pentru că toate intersecțiile au semafoare. La viteza obișnuită de mers pe jos a unui pieton, în mod normal, este nevoie de 2-3 unde verzi pentru a traversa cele douăsprezece benzi de trafic.

Străzi - Cea mai lată stradă din lume

Străzi - Cea mai lată stradă din lume 1

5. Cea mai abruptă stradă din lume

   Baldwin Street, care se găsește într-o suburbie a orașului Dunedin din sudul Noii Zeelande, este considerată cea mai abruptă stradă din lume. Strada este în general doar moderat abruptă, asfaltată, dar există o porțiune foarte abruptă, de aproximativ 200 m lungime, betonată pentru siguranță și pentru a asigura întreținerea în iernile geroase. Pe aceasta porțiune, panta maximă a străzii este de aproximativ 1:2,86 (19° sau 35%), ceea ce însemnă că, pentru fiecare 2,86 metri străbătuți pe orizontală, cota crește cu 1 metru.

Străzi - Cea mai abruptă stradă din lume

Străzi - Cea mai abruptă stradă din lume 1

Străzi - Cea mai abruptă stradă din lume 2

6. Cea mai întortocheată stradă din lume

   Lombard Street din San Francisco (S.U.A.) este faimoasă pentru o secțiune mică în partea de sus a dealului care poate fi periculoasă pentru majoritatea vehiculelor, deoarece are opt viraje ascuțite. Această porțiune are o lungime de aproximativ 400 m, are un singur sens de trafic (în jos, la vale) și este pavată cu cărămizi roșii. Limita de viteză în această secțiune este de 5 mile pe oră (8,0 km/h). Cine o respectă?

Străzi - Cea mai întortocheată stradă din lume

Străzi - Cea mai întortocheată stradă din lume 1

7. Sensuri giratorii

   Cel mai mare sens giratoriu din lume se află la Putrajaya (un nou centru politic, situat în partea de sud a orașului Kuala Lumpur), Malaiezia. Sensul giratoriu este situat în jurul unui deal și este înconjurat de parcuri, diametrul său fiind de 3,4 km.

Cel mai mare sens giratoriu din lume

   În schimb, cel mai confuz sens giratoriu din lume se află în Swindon, Anglia și a fost construit în 1972. Este format din cinci mini-sensuri giratorii dispuse într-un cerc. Deși pare înspăimântător, această intersecție este uimitor de funcțională și de fapt a fost proiectată pentru a reduce blocajele de trafic.

Cel mai confuz sens giratoriu din lume

   Deși nu este un sens giratoriu, în Los Angeles există unul dintre cele mai complicate noduri rutiere. Acesta permite intrarea și ieșirea în toate direcțiile între două autostrăzi inter-statale, printr-o rețea complicată de drumuri și poduri, pe patru niveluri, care să permită fluidizarea traficului.

Cel mai complicat nod rutier

Intersecție pe patru niveluri