Un student (Joe Landolina) în anul al III-lea de la Universitatea din New York a inventat un tratament nou, un gel împotriva sângerării. El susține că invenția sa, o substanță numită Veti-Gel, începe procesul de coagulare și de vindecare atât de repede încât chiar și rănile majore provocate la organele interne sau arterele sunt în măsură să se închidă aproape instantaneu.

Gel împotriva sângerării 1

Veti-Gel declanșează instantaneu coagularea și apoi vindecarea.

   Veti-Gel (numit și Medi-Gel) face trei lucruri când vine în contact cu o rană: stimulează și declanșează procesul de coagulare, activează celulele trombocite spre rană și acoperă și comprimă rana. El ar putea servi, de asemenea, ca un tratament pentru arsuri grave. Veti-Gel este o formă sintetică a matricei extracelulare, care formează un fel de schele în organism care susțin celulele împreună. Plantele produc în mod natural un material similar matricei extracelulare umane, dar avantajul acestui gel, față de alte tratamente pentru răni deschise, este că poate fi păstrat în pachete sau tuburi la orice temperatură (de la 1 grad până la 32 de grade Celsius). Gelul este în curs de dezvoltare și testare la spitalul Englewood din New Jersey.

   Atunci când gelul vine în contact cu matricea extracelulară în țesutul rănit se declanșează o cascada de reacții chimice în sânge, care stimulează fibrinogenul (substanță organică proteică dizolvată în plasmă, care se transformă în fibrină în timpul coagulării sângelui) să producă fibrină, eliminând chiar necesitatea de a aplica o presiune pe rană.

Gel împotriva sângerării 2

Veti-Gel acoperă rana și accelerează coagularea, după care se aplică un spray cu un strat de cauciuc pentru protecție.

   Acest gel împotriva sângerării ar putea rivaliza cu alte produse concepute pentru a închide rănile, cum ar fi colagenul. Armata americană folosește de obicei Quik Clot – tifon înmuiat în caolin, un material care activează trombocitele pentru a forma un cheag. Dar este nevoie de mai multe minute de aplicare sub presiune.

Veti-Gel (Medi-Gel)

   Clipul de mai sus pare un pic înspăimântător, dar gelul arată eficient: într-o bucată de carne crudă se pompează mult sânge, care se revarsă puternic, dar stratul de gel oprește debitul imediat.

Sursă: Tech News Daily