Consumul exagerat de alcool este o o mare preocupare în societățile occidentale, care doresc să crească nivelul pentru sănătatea publică. Un nou studiu realizat în Norvegia, la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, la care au participat aproape 20.000 de cupluri, a relevat că perechile care beau cantități similare de alcool sunt mai compatibile sau că soții și soțiile care au consumat alcool moderat au o rată de divorț mult mai mică decât cuplurile în care unul dintre ei bea mult, adică este cam bețiv. Concluziile studiului căsătoria și băutura sunt următoarele:

  • doar 5,8% din cupluri care au fost băutori moderați s-au despărțit;
  • cea mai mare rată de divorț (26,8%) a fost în cazul în care soțul era băutor moderat, în timp ce soția sa era un băutor versat;
  • când rolurile s-au inversat, rata de divorț s-a înjumătățit, la 13,1%, ceea ce arată că femeile sunt mai iertătoare în această privință;
  • atunci când atât soțul cât și soția erau mari consumatori de alcool, rata divorțului dintre cuplurile norvegiene a fost de 17,2%.

Căsătoria și băutura 3

   Bineînțeles, au apărut și explicațiile. Una dintre ele este că femeile, în general, sunt mai puternic afectate de consumul excesiv de alcool decât sunt bărbații. Consumul excesiv de alcool în rândul femeilor este mai puțin acceptat decât în ​​rândul bărbaților în societatea noastră, ar fi o altă explicație bazată pe faptul că o soție are un rol mai important în viața de familie (în special ca mamă, în creșterea copiilor). A treia ia în calcul că soțul este mai mult dispus decât este soția de a părăsi domiciliul conjugal atunci când apar probleme majore.

Căsătoria și băutura 2

   În esență, riscul de divorț este redus în cazul în care soții beau aproximativ aceeași cantitate de alcool. Totuși se precizează, de asemenea, că exista un risc redus de divorț, dacă ambii soți sunt abstinenți la alcool, fără a prezenta un procent pentru acest caz. Ca sfat, norvegienii avertizează: „cuplurile care intenționează să se căsătorească ar trebui să fie conștiente de cât bea partenerul lor, deoarece poate deveni o problemă serioasă în viitor.”

Căsătoria și băutura 1

   Un alt studiu, realizat anul trecut de cercetătorii din Noua Zeelanda, la care au participat peste 1.500 de cupluri, a stabilit că, cei care se bucură de o sticlă de vin cel puțin o dată pe săptămână, au parte de o viață în doi mai fericită. „Cu cât cineva bea mai des împreună cu partenerul său, cu atât șansele unei relații împlinite cresc”, au concluzionat experții, cu mențiunea că femeile sunt de patru ori mai fericite, iar bărbații, de trei ori (!).

   Noi românii cred că știam deja lucrurile astea. Ce nu știe sau nu înțelege cel mai fericit popor și mulți alții este bucuria de a bea și a „discuta” la o sticlă de vin cu alte cupluri prietene. Păcat…