În era digitală memorarea este o artă pierdută. Vrem un număr de telefon? Consultăm agenda din telefonul propriu. Vrem să ne amintim o parolă? Există mai multe aplicații pentru asta. Nu ne aducem aminte datele de aniversare ale prietenilor? Consultăm rețelele de socializare și alte multiple surse la îndemână, eventual cu alarme. Însă la Campionatul mondial de memorie, puterea forței brute a creierului de a stoca date este tot ceea ce contează!

   Creat în 1991 de Tony Buzan, inventatorul Mind Maps, acest sport, așa cum e numit azi, este acum administrat de World Memory Sports Council, care supervizează regulile care guvernează toate competițiile. De-a lungul anilor, competiția a fost dominată de germani, precum și de concurenți din China și Marea Britanie (nici un american nu a câștigat vreodată). Dominic O’Brien din Londra are cele mai multe victorii (opt).

Campionatul mondial de memorie 1

   La sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, a avut loc cea de-a 21-a ediție la care au participat concurenți (peste 75) din 24 de țări, campion fiind Johannes Mallow din Germania, la prima victorie după terminarea de două ori pe poziția secundă, cu un punctaj general de 8.413 puncte. Medalia de argint i-a revenit lui Simon Reinhard, tot din Germania (8.344 puncte), iar cea de bronz lui Jonas von Essen din Suedia (6.692 puncte).

Campionatul mondial de memorie 2

   Concurenții au fost testați la opt categorii de exerciții de memorie, printre care:

  • categoria numere – concurenții au la dispoziție o oră pentru a memora un șir lung de numere, format din mii de cifre; Mallow a memorat 2.245 de cifre. De asemenea, și 500 de cifre în cinci minute (un nou record mondial).
  • categoria cuvinte – participanții au la dispoziție doar 15 minute pentru a memora cât mai multe cuvinte alese aleatoriu de comisia de arbitrii internaționali ai competiției; Simon Reinhard a câștigat această categorie memorând 269 de cuvinte.
  • categoria binar – participanții au la dispoziție 30 de minute pentru a memora un șir de cifre binare; Mallow a reușit să înșire în ordine 3.954 de cifre.
  • categoria o oră – concurenții au la dispoziție 60 de minute pentru a memora cărți de joc, dispuse în pachete; Mallow a memorat ordinea a 1.144 de cărți de joc.

   Fiecare participant la Campionatul mondial de memorie a avut metode proprii de concentrare, folosind diverse accesorii.

Campionatul mondial de memorie

Campionatul mondial de memorie 8

Campionatul mondial de memorie 4

Campionatul mondial de memorie 6

Campionatul mondial de memorie 7

Campionatul mondial de memorie 3

Campionatul mondial de memorie 5

Sursă: Word Memory Championships