De-a lungul istoriei evoluției umane, omul a avut îndeletniciri care l-au obligat să-și petreacă cea mai mare parte a vieții umblând sau stând în picioare. Până acum aproximativ 100 de ani, când aproape toată populația muncea în agricultură sau în fabrici, obezitatea nu exista. Sedentarismul este un cuvânt foarte recent, iar statul tot mai mult pe scaun începe să își arate efectele negative pentru sănătatea populației. Oamenii care lucrează la birou sunt de două ori mai expuși la bolile cardiovasculare decât cei care stau în picioare la locul de muncă, deoarece are loc o încetinire a circulației la nivelul membrelor inferioare. Activitatea prelungită în poziția șezând predispune și la afecțiuni ale mușchilor umerilor și membrelor superioare (care se pot atrofia) și la afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Statul jos la birou

   Este greu să facem o evaluare exactă a ceea ce înseamnă statul pe scaun mai multe ore pe zi, deoarece efectele sunt în tandem cu dieta și alți factori de risc. Totuși, dacă ne referim la o persoană relativ sănătoasă, care nu bea în exces, nu fumează și care nu este supraponderală, studiile efectuate au estimat următoarele efecte:

  • Când stăm jos, activitatea electrică în mușchi se diminuează, iar rata de ardere a caloriilor scade la o calorie pe minut (aproximativ o treime din arderea ce are loc pentru mersul încet pe jos). Cu cât te miști mai puțin, cu atât corpul tău folosește mai puțin zahăr din sânge și ești mai predispus la diabet (dacă stăm jos o perioadă de 24 de ore, absorbția glucozei se reduce la 40%).
  • După două săptămâni de stat jos mai mult de șase ore pe zi mușchii încep să se atrofieze, consumul maxim de oxigen scade și nivelul de zahăr din sânge crește, existând riscul pentru creșterea în greutate. Efectul se simte imediat într-un mers mai anevoie și urcatul scărilor devine o problemă.
  • După un an de stat jos mai mult de șase ore pe zi efectele pe termen lung pot începe să se manifeste subtil. Corpul a crescut în greutate, iar nivelul de colesterol este mai ridicat. Studiile efectuate la femei sugerează că pot pierde până la 1% din masa osoasă pe an.
  • După 10-20 de ani de stat jos mai mult de șase ore pe zi crește riscul de a muri din cauza unei boli de inima cu 64% și riscul îmbolnăvirii de prostată la bărbați sau de cancer la sân la femei cu 30%.

Statul jos (pe scaun)

   Potrivit unui studiu realizat în 2012, dacă reducem durata de stat pe scaun la doar 3 ore pe zi, atunci avem posibilitatea de a ne prelungi speranța de viață cu 2 ani. Un alt studiu, realizat pe mai bine de 17.000 de canadieni a arătat că riscul de a deceda, din orice cauză, este de 1,54 de ori mai mare în cazul indivizilor care își petrec mare parte din zi stând jos.

   Așa că hai să ne mișcam, cu toții, măcar 30 de minute pe zi! Poate reușim să reducem diabetul de tip 588 din Parlamentul României și să diminuăm obezitatea influenței de partid. Asta până nu ne atrofiem de tot.