Creștinii slovaci au decis să se roage în fiecare zi pentru oamenii politici din țara lor, alăturându-se unei inițiative lansate pe Internet. Scopul inițiativei este de a lupta împotriva corupției politicienilor și de a contribui la formarea unui spațiu public mai curat în Slovacia.

   „De la lansarea proiectului în urmă cu două-trei săptămâni, câteva sute de persoane s-au angajat să se roage cel puțin cinci minute pe zi, pentru o perioadă de șase luni, pentru omul politic pe care l-au ales”, a declarat Maria Janusova, purtătoare de cuvânt pentru „Asociația tinerelor comunității creștine”. „Fiind creștini, ne gândim că dacă noi ne unim în rugăciune, putem schimba lucrurile”, a mai spus ea. „Oamenii pot să își aleagă omul politic preferat, în timp ce alții se pot ruga pentru cel pe care îl plac cel mai puțin, cu scopul de a-i schimba comportamentul”, a explicat Janusova. Ea a refuzat să menționeze numele politicianului pentru care s-au rugat cei mai mulți slovaci.

   Slovacia are o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, din care 68,9% sunt romano-catolici, 10,8% protestanți, 4,1% greco-catolici, 3,2% alte religii și 13% fără religie (date la nivelul anului 2001).

Rugăciune

     Rugăciune 1

   Stau și mă gândesc, dacă la noi s-ar ruga toată populația – copiii la grădinițe, elevii în școli și licee, studenții în facultăți și universități, angajații la locul de muncă, țăranii pe câmp și în curte, pensionarii și casnicele acasă, șomerii pe la ușile firmelor, bolnavii în spitale și militarii cu mâna pe drapel – nu cred că am avea niște politicieni mai buni sau măcar devotați interesului popular. Poate dacă s-ar gândi, toți, câteva minute pe zi, la sărăcia națiunii române (că de rugat probabil se roagă numai pentru interesele personale), ar crește nivelul de trai cu 0,01%. Dar fiți siguri că nu se gândesc la noi! Ne iau în seamă în preajma alegerilor, când trâmbițează tot felul de promisiuni de mai bine care nu au niciodată corespondență în practică și viața de zi cu zi.

   Totuși, să ne rugăm! Nu de ei, ci pentru noi și copii noștri.